PO BOKOVIMA PROMAJA, NA SREDINI GUŽVA KAO U KNEZ MIHAJLOVOJ! Šta posle Mundijala, ko se oprašta, ko ostaje i šta očekivati od sledeće generacije?
Reprezentativci Srbije, Foto: Dado Đilas

ŠTA DALJE?

PO BOKOVIMA PROMAJA, NA SREDINI GUŽVA KAO U KNEZ MIHAJLOVOJ! Šta posle Mundijala, ko se oprašta, ko ostaje i šta očekivati od sledeće generacije?

Jedan sasvim respektabilan sastav bi mogao da započne jednu novu epohu srpskog fudbala

Objavljeno:
Nikola Husein

Šta posle Mundijala?

Pitanje koje još nije došlo na red, ali kroz samo nekoliko meseci o tome će morati da se priča.

Ko umesto Ivanovića, a ko umesto Kolarova, da li će Stojković i dalje čuvati gol reprezentacije, i ko će pobogu igrati desnog beka?

Reprezentaciju u junu očekuje Svetsko prvenstvo u Rusiji, i tim je već sada poznat, ali već u septembru počinje Liga nacija, a u martu slede kvalifikacije za EURO 2020.

foto: Reuters

Dakle, na golu će po rečima Vladimira Stojkovića i dalje stajati upravo on, a svoju šansu bi mogli da vrebaju Rajković, Dmitrović, pa i Mile Svilar ako završi svu papirologiju za dobijanje srpskog državljanstva, a ne treba zaboraviti i na Emila Rockova koji odlično brani za novosadsku Vojvodinu.

foto: Dado Đilas

Levi bek će verovatno i dalje biti Kolarov, a ako odluči da završi svoju reprezentativnu karijeru, to mesto bi mogao da zauzme Milan Rodić, kao i Ivan Obradović bivši član Partizana.

E sada, najveći problem ove generacije je desni bek! Posle penzionisanja Rukavine i Dušana Baste naša reprezentacija bi mogla da ostane na samo jednom igraču koji igra tu poziciju - Milan Gajić. Prosto neverovatno zvuči činjenica da Srbija nema nijednog igrača na desnom boku koji bi mogao da bude reprezentativac.

foto: Fonet

Petar Golubović je svojevremeno bio veliki talenat našeg fudbala, potpisao ugovor sa Romom, ali njegovo tavorenje po nižim ligama Italije ga je i sklonilo sa fudbalske mape. Slična situacija je i sa Miladinom Stevanovićem detetom Partizana koji se posle zlata na Novom Zelandu oprobao u Turskoj, a to se ispostavilo kao loša epizoda, pa karijeru oživljava u Čukaričkom.

Zanimljivo je da bi Filip Stojković gotovo imao sigurno mesto na Mundijalu, da nije odlučio pre par godina da zaigra za Crnu Goru, i tako se oprosti od velikih takmičenja, ali nije ni prvi ni poslednji.

foto: EPA/Martin Divisek

Štoperi, nadamo se neće biti problem, jer ogroman broj mladih fudbalera na toj poziciji već igra ozbiljne uloge u inostranim klubovima.

Nikola Milenković je posle samo jedne sezone u Partizanu otišao u Fiorentinu, i u zadnje vreme se ustalio u startnoj postavi, kao i Miloš Veljković koji je stub odbrane Verdera. Osim Nastasića, Maksimovića (koji mora podhitno da učini nešto sa svojom karijerom), ne treba zaboraviti ni Zlatnog Orlića Vukašina Jovanovića, Uroša Spajića, pa čak i igrača za neke naredne godine mladog Svetozara Markovića od koga se očekuje mnogo.

foto: Reuters

Ne bi trebalo mnogo toga da se promeni ni u veznom redu, uzevši u obzir da naš najstariji fudbaler Nemanja Matić nema ni 30 godina. Uz njega tu su i Milivojević, Gudelj, a kao nosioci reprezentacije u narednom periodu se ističu Sergej Milinković-Savić i Marko Grujić. Mladi Nemanja Maksimović je svakako u očima svakog selektora, ali njegov odlazak u Valensiju možda nije pravi potez za njegovu karijeru, ali da ne sudimo pre vremena.

foto: Dado Đilas

Krilni fudbaleri su možda i naša najveća snaga. Igrači poput Živkovića, Tadića, Ljajića i Kostića će svakako biti i dalje u nacionalnom timu, ali treba računati i na Radonjića, Kataija pa čak i Lazara Markovića koji je doživeo jedan pad u karijeri i odlaska u Liverpul.

foto: Saša Pavlić Koky

I za kraj napad. Mitrović i Jović rešetaju mreže u Engleskoj i Nemačkoj, a zajedno jedva da imaju 45 godina. Budućnost reprezentacije leži u špicu napada, a priliku će svakako dobijati i Prijović, pa čak i Aleksandar Pešić koji je oživeo karijeru u Zvezdi, a ne treba otpisati ni Stojiljkovića, Andriju Pavlovića, Đurđevića kao ni Ožegovića ili Šaponjića.

foto: Nemanja Pančić

Jedan sasvim respektabilan sastav bi mogao da započne jednu novu epohu srpskog fudbala i konačno donese malo uspeha i u našu zemlju, a da li će selektor deliti naše mišljenje ili ne, i da li će se konačno pojaviti neki desni bek, to će vreme da pokaže.

BONUS VIDEO:

Delije besne na sudije meča Zvezda - Mornar

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.