DAN KADA SE DESILO ČUDO! Finale Kupa kralja: Real vs Real! (FOTO)
Foto: EPA

SAMO U ŠPANIJI

DAN KADA SE DESILO ČUDO! Finale Kupa kralja: Real vs Real! (FOTO)

Nesvakidašnja situacija u španskom fudbalu

Objavljeno: 12:11h

Jedinstvena situacija u fudbalskoj istoriji dogodila se u finalu španskog Kupa kralja. Prvoligaš se za ovu prestižnu titulu borio protiv svoje rezervne ekipe.

Nema gubitnika za Real Madrid.

Nije neobična situacija da Real Madrid bude učesnik finala kupa, ali da tamo igra protiv svojih saigrača? Upravo takva situacija dogodila se davne 1980. u finalu španjolskog Kupa kralja. Real Madrid suočio se sa svojim „mlađim bratom“ Real Madrid Kastiljom.

Kako je to moguće?

Sve do 1991. rezervne ekipe španskih klubova imale su potpunu nezavisnost od svojih prvih ekipe. Naravno, nisu se mogle takmičiti u istoj ligi, ali su mogle učestvovati u drugim takmičenjima kao što je, na primer, kup.

Uopšteno, rezervne ekipe čine mlađi igrači koji čekaju svoju priliku za igranje u prvoj ekipi. One se obično takmiče u nižim ligama, a takmičenja poput nacionalnog kupa, prilika su za susret sa ozbiljnim protivnicima.

Prema tadašnjim pravilima Kupa kralja, ukoliko bi seniorska tim izvukla svoju rezervnu tim, žreb bi se poništavao i ponavljalo bi se izvlačenje. Jedina situacija u kojoj je moguće da prva tim igra sa svojim rezervama službenu takmičarsku utakmicu je igranje finala.

Real Madrid Castilla u sezoni 1979./1980. imala je briljantan niz. Prosek godina igrača bio je oko 20, a najstariji je imao samo 23. Takođe, tim je vodio mladi trener, 34-ogodišnji Juanjo Garcia Santos, kojemu je finale Kupa kralja ujedno i najveći trenerski uspeh. U finalnoj utakmici, odigranoj 4. juna 1980. odnos snaga je bio očigledan. Prva tim je pobedila Castillu rezultatom 6-1. Posebno zanimljiva je bila scena dodele trofeja pobedniku - slavili su i pobednici i gubitnici.

BONUS VIDEO: Navijači Srbije stigli u Kovilovo

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.