ŠTA KRSTAJIĆ IMA PROTIV BANETA? Da li je čovek bez ijednog incidenta, koji je bio kapiten Fabregasu, Azaru i Etou zaslužio ovakav tretman? (FOTO) (VIDEO)
Branislav Ivanović više nije kapiten fudbalske reprezentacije Srbije, Foto: Dado Đilas

u pravu ili ne?

ŠTA KRSTAJIĆ IMA PROTIV BANETA? Da li je čovek bez ijednog incidenta, koji je bio kapiten Fabregasu, Azaru i Etou zaslužio ovakav tretman? (FOTO) (VIDEO)

Ko će biti kapiten u Rusiji i posle nje i nije toliko važno, jer svi oni predstavljaju našu zemlju, a ne pojedinci

Objavljeno: 14:19h
Nikola Husein

Srpsku fudbalsku javnost u ponedeljak na okupljanju reprezentacije u Staroj Pazovi zatekla je izjava Mladena Krstajića da Branislav Ivanović više neće predvoditi Orlove sa kapitenskom trakom oko ruke, već će tu ulogu preuzeti Aleksandar Kolarov.

Sada se postavlja pitanje šta je dovelo do te odluke ako se radi o igraču bez ijednog ekscesa u karijeri koji je uvek ulivao ogromno poverenje kao ličnost, a ujedno i kao fudbaler u klubovima u kojima je nastupao.

foto: Fonet

Šta se desilo pa neko ko je nosio traku u gigantu kao što je Čelsi i bio "nadređeni" fudbalerima poput Azara, Etoa, Fabregasa i ostalih vedeta svetskog fudbala bude odjednom sklonjen sa pozicije koju je godinama sa uspehom obavljao i usput zaradio ogromno poštovanje svakog trenera i saigrača koji za njega imaju samo reči hvale.

Ivanović je za reprezentaciju tadašnje Srbije i Crne Gore debitovao sada već davne 2005. godine u Torontu protiv reprezentacije Italije, i do dana današnjeg nanizao čak 100 utakmica, i samo je Dejan Stanković ispred njega sa 102 nastupa u dresu "Orlova".

Bio je čovek odluke u mnogim utakmicama, postigavši 12 golova u svom mandatu. U finišu meča protiv Portugala 2007. godine doneo je Srbiji remi i nadu za plasman na EURO godinu dana kasnije, zatim u Konstanci 2009. godine je pogodio u ključnom meču Srbije za odlazak u Južnu Afriku, protiv Italije na Marakani za 1:1 i veliku nadu pred odlazak u Sloveniju na meč odluke gde je pod vođstvom Pižona baraž za Evropsko prvenstvo bio na dohvat ruke, ali kao i nebrojeno puta do sada se to nije dogodilo i naša reprezentacija je još jednom "izvisila" za neko veliko takmičenje.

foto: Dado Đilas

U penziju je ispratio igrače poput Dejana Stankovića, Nemanje Vidića, Nikole Žigića, Marka Pantelića i mnoge druge i uprkos mnogim nedaćama u našoj reprezentaciji od njega se nikada nije mogla čuti neka loša reč ni za jednog fudbalera, selektora, bivšeg selektora, čak ni posle nekog debakla reprezentacijie (a bilo ih je) uvek je ostajao miran i staložen, čeličnog stava.

Ako su trenerske veličine kao što su Karlo Anćeloti, Žoze Murinjo, Antonio Konte dodelile titulu kapitena našem reprezentativcu onda ova čudna odluka Mladena Krstajića verovatno nije doneta preko noći, ali unutar odluke mi nećemo ulaziti, ma koliko god da je ona duboka, sa razlogom ili bez njega...

foto: Dado Đilas

Jedini sukob da ga tako nazovemo dogodio se pre šest godina sa tadašnjim selektorom Sinišom Mihajlovićem, koji mu je zamerio zbog loše partije protiv Makedonije u Skoplju i odstranio ga iz tima, ali sve se brzo smirilo i Ivanović je ponovo bio deo reprezentacije.

Naime, defanzivac je zamerio Mihi na tome što je njega i Aleksandra Kolarova javno optužio da su odgovorni za poraz od Belgije, a prebacio mu je i na „lažnom patriotizmu, zasnovanom na poslovima s raznim menadžerima“.

foto: Fonet

Njegov zamenik biće Aleksandar Kolarov, fudbaler koji je za Srbiju prvi meč odigrao pre 10 godina na prijateljskom susretu protiv selekcije Rusije. Sakupio je 72 utakmice u nacionalnoj selekciji, i sa reprezentacijom je učestvovao na Mundijalu u Južnoj Africi pod palicom Radomira Antića.

foto: Dado Đilas

Za levog beka koji je svoju karijeru počeo u Čukaričkom uglavnom se vezivalo to da lošije partije pruža u dresu sa grbom Srbije nego u klubu koji u kom zarađuje za život. Navijači su bili nezadovoljni njegovim zalaganjem u nacionalnom timu, i time da čovek sa takvim centaršutom i razornim udarcem ne pruža ni pola toga koliko se očekuje.

Ali, Kolarov je itekako umeo da razuveri golovima protiv Belgije, Velsa, sjajnim loptama za srpske napadače, a gle čuda, upravo je levi bek Rome postigao ključni pogodak u Dablinu za pobedu Srbije minimalnim rezultatom gde su joj vrata Rusije postala širom otvorena.

foto: Dado Đilas

Iako se i dalje smena Slavoljuba Muslina, čoveka koji je odveo Srbiju u Rusiju nije u potpunosti slegla, Mladen Krstajić ima našu punu podršku u svom prvom samostalnom trenerskom poslu. Zna i on šta je i kako je najbolje za naš tim, pošto je i on sam nastupao na jednom Mundijalu, i godinama bio stub reprezentativne odbrane, a uz to sa trakom oko ruke predvodio Šalke, Verder i Partizan.

foto: Dado Đilas

Orlovima možemo samo da poželimo sreću, a to ko će biti kapiten u Rusiji i posle nje i nije toliko važno, jer svi oni predstavljaju našu zemlju, a ne pojedinci ili bilo kakva sujeta naše.

I naravno, moramo da dodamo za kraj da je možda i sam Bane odlučio da prepusti mesto kapitena nekom od svojih dugogodišnjih prijatelja i kolega. To će nam se verovatno razjasniti čim bivši kapiten Čelsija i Srbije izađe u javnost, što u ponedeljak na okupljanju, nažalost, nije uradio.

BONUS VIDEO: Trening fudbalske reprezentacije Srbije u Pazovi pred prijateljske utakmice sa Marokom i Nigerijom


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.