Kralj drži so za Damine otvorene rane, ali istorija ga prekorno gleda! Pepu Gvardioli preskočilo srce... (FOTO) (VIDEO)
Foto: EPA/Andy Rain/Reuters

SIMBOLIKA ČETVRTFINALA LŠ

Kralj drži so za Damine otvorene rane, ali istorija ga prekorno gleda! Pepu Gvardioli preskočilo srce... (FOTO) (VIDEO)

Može li iko da pobedi Juve u dvomeču, hoće li se Gvardioli ponoviti januarski scenario?

Objavljeno: 15:03h
Aleksa Radosavljević

Juve - Real, Liverpul - Siti, Sevilja - Bajern, Barsa - Roma! Zvučna četvrtfinala Lige šampiona su pred nama, ali se listanjem društvenih mreža, gledanjem raznih televizijskih komentara i slušanjem fudbalskih stručnjaka već može naslutiti da su Bajern i Barselona jednom nogom u polufinalu.

Žreb za Ligu šampiona
Žreb za Ligu šampiona foto: UEFA.com

Da li će zaista i biti tako, videćemo, ali ono što se posebno izdvaja u narednim borbama su "lokalni" engleski dvoboj između Redsa i Građana, kao i repriza prošlogodišnjeg finala, ali i pravi klasik svetskog fudbala - Kraljevski klub protiv Stare dame! Iako ne otpisujemo ni Romu, ali ni Sevilju, moramo da se osvrnemo na ova dva derbija.

Liverpul - Mančester Siti 4:3
Liverpul - Mančester Siti 4:3 foto: Reuters

Prvo na onaj realno manji, između Liverpula i Sitija. Verujemo, čak smo i ubeđeni, da je Pepu Gvardioli preskočilo srce kada je video ime rivala u narednoj rundi, pošto su momci Jirgena Klopa jedini koji su pobedili uskoro i krunisanog šampiona Premijer lige u ovoj sezoni.

Takođe. Siti ima samo jedan trijumf nad Liverpulom u poslednjih osam duela, tačnije od avgusta 2014. godine. Možda ta statistika neće biti važna kada na teren istrče Sane, Sterling, Aguero, De Brujne i drugari, ali sigurno će peckati stručni štab manjeg, ali trenutno uspešnijeg mančesterskog kluba.

Ta utakmica biće veoma interesantna i Džejmsu Milneru. koji je igrao za Siti kada su Građani poslednji put uspeli da osvoje Premijer ligu pod palicom Manuela Pelegrina, a sećamo se i da je on već postizao golove protiv svog bivšeg kluba - sa bele tačke.

Definitivno najinteresantniji duel u četvrtfinalu biće igran u Torinu, pa u Madridu, gde će Stara dama pokušati da izleči prošlogodišnje rane i osveti se Kraljevskom klubu za poraz u finalu od velikih 1:4.

Tada je Real postao jedini tim koji je odbranio Ligu šampiona otkad se tako zove (naravno, nekoliko puta je odbranio stari Kup šampiona), a Juve je potvrdio svoj status italijanske Benfike, ustvari, postao je gori od nje - poražen je u šestom evropskom finalu, dok su lisabonski Orlovi gubili "samo" pet.

Ove dve ekipe su se u poslednjih 20 godina sastajale više nego često. Pre tog finala Juve je bio bolji u polufinalu 2015. godine sa ukupnih 3:2, godinu i po dana pre toga Real je ostvario pobedu i remi u grupnoj fazi, a 2008. je u toj istoj fazi, kada je prvi put posle Kalčopolija igrao u eliti, Juve je ostvario dve pobede.

Međutim, posebnu težinu za Kraljevski klub nose dva dvomeča odigrana 2003. i 2005. godine u četvrtini, odnosno osmini finala. Oba ta puta je Juve odnosio pobedu za po jedan gol u ukupnom skoru, a podsetimo se onog gola Marsela Zalajete 2005. na Dele Alpiju, kada su Galaktikosi predvođeni Zidanom, Ronaldom, Raulom i ostalim umetnicima ostali šokirani.

Dva neverovatna podatka okružuju najzvučnije ovosezonsko četvrtfinale - u ovom milenijumu Real nikada nije slavio nad Juventusom kada se igrao eliminacioni dvomeč. Ali, isto tako, kad god je igrao protiv Ronalda, Đanluiđi Bufon, jedini koji je nastupao i 2003. i sad, morao je da vadi loptu iz mreže.

Kada se još doda činjenica da je Zidan upravo iz Juvea otišao u Real na leto 2002. godine, jasno je da je dvoboj ovih giganata prepun simbolike.

A, pitanje koje se postavlja 15 godina posle prvog dvomeča u ovom veku je: Da li će ovo biti poslednji Bufonov dvomeč u Ligi šampiona, ili će Real konačno postići taj JEDAN gol viška, koliko mu je falilo poslednja četiri puta?

BONUS VIDEO: Slavoljub Srnić nakon uručenja dresa sa brojem 100


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.