Crni panter iz Mozambika od koga su svi strepeli: Druga godina bez jednog od najboljih ikada! (GIF) (FOTO) (VIDEO)

Neprevaziđeni napadač

Crni panter iz Mozambika od koga su svi strepeli: Druga godina bez jednog od najboljih ikada! (GIF) (FOTO) (VIDEO)

Bio je član reprezentacije Portugalije koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu 1966
Objavljeno:

Na današnji dan 2014. godine napustio nas je jedan od najboljih fudbalera svih vremena. U pitanju je legendarni Euzebio da Silva Fereira (Lorenco Markeš, 25. januar 1942 - 5. januar 2014), portugalski fudbaler afričkog porekla. Bio je član reprezentacije Portugalije koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu 1966. Na tom Mundijalu proglašen je za najboljeg strelca sa 9 postignutih golova.

Posebno se pamti utakmica Portugalija – Severna Koreja, koja je upamćena po neverovatnom preokretu. Azijski autsajderi su poveli posle 20 minuta igre sa 3:0. Međutim, četiri gola Euzebija i jedan Agusta sprečili su senzaciju...
Osvajač je Zlatne lopte za 1965. godinu. Četiri puta je bio najbolji strelac portugalske lige.
Najveći deo karijere proveo je u Benfiki (1960-1975) i za to vreme postigao 315 golova u 301 utakmici što ga stavlja na mesto najboljeg strelca tog kluba svih vremena! U 727 utakmice u karijeri postigao je čak 715 pogodaka! IFFHS ga je proglasio za 9. najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine pograsila za najboljeg fudbalera te zemlje u proteklih 50 godina.
Poznat je još i po nadimku "Crni panter" i "Crna perla".
Karijeru je počeo u Sportingu iz Maputa da bi sa 18 godina prešao u Benfiku. Pored ova dva tima nastupao je i za FK Monterej i Beira Mar, kao i mnoge klubove iz Severne Amerike. Predstavnici Benfike će tokom dana održati pomen svom velemajstoru, položiti cveće i upaliti sveće na njegovom grobu.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.