VUČELIĆ ZAGRMEO S HITNE KONFERENCIJE: Odluka o kazni je unapred doneta! To je ponižavanje i nipodaštavanje Partizana!
Milorad Vučelić, Vladimir Vuletić i Miloš Vazura, Foto: Printscreen/Kurir TV

Hitno sazvana

VUČELIĆ ZAGRMEO S HITNE KONFERENCIJE: Odluka o kazni je unapred doneta! To je ponižavanje i nipodaštavanje Partizana!

Prvi čovek crno-belih je istakao još da je odlukom "disciplinaca" atakovano na slobodu govora i da će sigurno biti žalbe, te da se na ovaj način favorizuje

neko treći

Objavljeno: 17:15h

Hitna vanredna konferencija za medije održana je u Humskoj sa samo jednom temom na dnevnom redu - kazna Disciplinske komisije FSS-a.

Odlukom Disciplinske komsije FSS-a Partizanu je, kao i Crvenoj zvezdi, oduzeto dva boda, dok je predsednik kluba Milorad Vučelić suspendovan na tri meseca zabrane bavljenja fudbalom ali uslovno na godinu dana. Takođe kažnjen je novčano sa 150.000 dinara generalni direktor Miloš Vazura, a sve zbog medijskog prepucavanja, rata saopštenjima i negativnog komentarisanja rada Fudbalskog saveza Srbije.

Odmah u toku večeri je potpredsednik kluba Vladimir Vuletić najavio da crno-beli neće prihvatiti kazne i da će se žaliti ako bude bilo potrebno i Ustavnom sudu, da bi dan kasnije zbog toga održali i vanrednu konferenciju.

Milorad Vučelić na vanrednoj konferenciji FK Partizan
Milorad Vučelić na vanrednoj konferenciji FK Partizanfoto: Printscreen / Kurir tv

Prvi čovek crno-belih je istakao odmah da je ovo novo uvođenje "verbalnog delikta" u Srbiju protiv čega se on decenijama unazad bori, te da je odluka "disciplinaca" FSS-a vratila fudbal 30 godina unazad u vreme Slavka Šajbera i čuvenu "86" godinu kada se u jugoslovenskom fudbalu sve nameštalo i kada je fudbal na ovim prostorima dotakao dno.

- Imamo potrebu da reagujemo na odluku zbog oduzimanja. dva boda Partizanu. Ovom odlukom je ugroženo ustavno pravo slobode misli i govora. Ja pišem i borim se protiv verbalnog delikta već pola veka, još od vreme Brozovog režima. Uvođenje verbalnog delikta u sistem Srbije i kriminalizacije slobode govora ima za posledicu za uzimanje dva boda, koje se nije dogodilo od Slavka Šajbera i 1986. godine - počeo je svoje izlaganje Vučelić.

On se potom osvrnuo na to da je povodom svega što se dogodilo očekivao reakciju predsednika FSS Slaviše Kokeze i da i dalje očekuje od njega da se oglasi.

- Tražim da se oglasi FSS i predsednik Slaviša Kokeza i da Odbor za hitna pitanja FSS poništi i opovrgne odluku koja krši ustav i neodrživa je, jer ugrožava prava čoveka i građanina. Moraću da se raspitam kod Slaviše Kokeze i FSS da li je meni, ovim činom, oduzeto pravo da radim i pišem, jer sam između ostalog i novinar - oručio je prvi čovek Partizana i najavio žalbu:

- Žalićemo se na ovu odluku svim mogućim instancama koje postoje, a ja ću tu odluku poštovati. Lično, ne bih poštovao, ali dok se ne bude pravosnažno presudilo ja kao predsednik Partizana moram da je poštujem.

Vladimir Vuletić, Miloš Vazura i Milorad Vuletić
Vladimir Vuletić, Miloš Vazura i Milorad Vuletićfoto: Dado Đilas

Vučelić smatra da je neophodno ovakvo reagovanje i da se mora početi da se ukazuje na niz stvari koje zabrinjavaju u srpskom fudbalu.

- Niz je zabrinjavajućih stvari u našem fudbalu. Po reakcijama, od kojih je posledica došla iz Vojvodine, vidi se da ima razloga za zabrinutost kad je reč o regularnosti takmičenja. Zamera nam se da smo primedbe mogli da kažemo na organima FSS, a reformisana Zajednica Superlige se nije sastajala četiri meseca. Nismo imali drugu priliku osim da razgovaramo posredstvom medija. Ovim pravilima začepljuju se usta svima, da niko ništa ne može da kaže. Takva diskriminacija i segregacija nije poznata. Niti je civilizacijska.

Iako je deo javnosti verovatno i očekivao da prvi čovek Partizana upre prstom tokom konferencije na rivala Crvenu zvezdu, on je istakao da ne misli da iza svega stoji njihov najveći rival, već da se sve ovo radi za račun nekog trećeg, implicitno ukazavši na Radnički iz Niša koji se nalazi na samo 4 boda zaostatka za Partizanom.

Milorad Vučelić najavljuje žalbu
Milorad Vučelić najavljuje žalbufoto: Dado Đilas

- Skidanjem dva boda Partizanu došli smo u situaciju da se favorizuje neko drugi, treći, peti. Ne Crvena zvezda, jer je bodova razlika između nas ostala ista. Ne sumnjam da će zbog ove konferencije uslediti odmazda. Svestan sam da ona sledi, ako se ne uradi nešto da se zaustavi teško kršenje ustavnog i pravnog sistema Srbije. Sa tom svešću očekujem da mi od FSS i Slaviše Kokeze stigne objašnjenje šta smem, a šta ne smem da pričam - rekao je Vučelić.

Nakon toga se osvrnuo i na sve što se događalo u četvrtak na sednici Disciplinske komisije tokom koje su on i ostali ljudi iz Partizana izneli svoju stranu na saslušanju.

- Poštujući prijave i institucije fudbalske organizacije, na osnovu prijave Dragiše Binića, najpre smo se pismeno oglasili, da bismo u četvrtak otišli na saslušanje. I to pripremljeni, sa argumentima i dokazima. Saslušanje je trajalo dva sata. Posle toga je na saslušanje došao predsednik Crvene zvezde, Svetozar Mijailović. Nismo ni stigli kućama, a već smo saznali odluke, iako su na dnevnom redu Disciplinske komisije bili još neki slučajevi. To je oblik poniženja i nipodaštavanja. Pogotovo što je pomenuto telo radilo u nepotpunom sastavu, jedna članica je nedostajala, bila je na Kopaoniku. PreostalIma je bilo potrebno samo deset minuta da saopšte odluku medijima. Na osnovu te minutaže mogu da izvedem zaključak da je odluka unapred doneta. To nije inkvizitorski postupak, već nešto gore - rekao je Vučelić.

Predsednik Partizana je između ostalih i poručio novinarima da im se neće obraćati u narednom periodu kako Partizan ne bi snosio posledice.

- Žalićemo se svim instancama koje postoje, a to su organi FSS, Upravni sud i Ustavni sud. Odluku ću poštovati. Zamolio bih novinare da mi se ne obraćate za izjave, jer mi je zabranjeno da govorim. Lično, ne bih poštovao, ali pošto odluka ima posledice za Partizan neću da učinim ništa da dodatno štetim klub do pravosnažnosti odluke - rekao je još Vučelić.

BONUS VIDEO: Milorad Vučelić posle eliminacije Partizana iz Lige Evrope i Miroslavu Đukiću

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.