ZVEZDA JE O KAZNI ĆUTALA SVE DO SAD: Sa Marakane stigla jasna poruka za FSS!
Sa Marakane najavljuju žalbu, Foto: Espreso

Neće sedeti mirno

ZVEZDA JE O KAZNI ĆUTALA SVE DO SAD: Sa Marakane stigla jasna poruka za FSS!

Javnosti se obratio potpredsednik Pravnog tima kluba Nikola Dumnić i najavio koje korake će preduzeti

Objavljeno:

Crvena zvezda nije odmah reagovala na kaznu koja im je izrečena od strane Disciplinske komisije FSS-a oduzimanjem dva boda zbog ponašanja i izjava koje su njeni čelnici davali u medijima, i pisanjem saopštenja u kojima se negativno komentarisao rad Fudbalskog saveza Srbije.

Ipak, dan kasnije oglasili su se sa Marakane i najavili žalbu, pre svega povodom uslovne suspenzije koja je izrečena predsedniku kluba Svetozaru Mijailoviću.

- Pravna komisija FK Crvena zvezda razmotrila je čitav slučaj koji je pokrenut protiv kako FK Crvena zvezda, tako i protiv predsednika Svetozara Mijailovića. Na osnovu raspoložive dokumentacije koju je Pravna komisija imala, a tu spada zahtev za pokretanje disciplinskog postupka koji je podneo Dragiša Binić, kao i izjašnjenje koje je radio Pravni tim FK Crvena zvezda, te neformalnih informacijama da smo kažnjeni oduzimanjem dva boda, s obzirom na to da zvaničnu pisanu odluku nismo dobili, Pravna komisija će preporučiti Upravnom odboru da iskoristi sva pravna sredstva protiv ovakve odluke, s obzirom na to da takvu odluku smatra nezakonitom - rekao je Nikola Dumnić, potpredsednik Pravne komisije kluba.

Svetozar Mijailović i Milorad Vučelić
Svetozar Mijailović i Milorad Vučelićfoto: Dado Đilas

Mijailović je kao i prvi čovek Partizana Milorad Vučelić kažnjen sa tromesečnom suspenzijom uslovno na godinu dana, što znači da ukoliko u tom periodu ponovo prekršaj automatski će mu biti zabranjeno da se bavi fudbalom tri meseca.

- Poštujemo nadležne organe, međutim, ukoliko ta žalba ne bude usvojena, u takvoj situaciji ćemo biti prinuđeni da se obratimo Ustavnom sudu Republike Srbije, s obzirom na to da je ovo prvi put još od vremena Sobodana Miloševića da je u praktičnu primenu uveden "verbalni delikt"! Pravna komisija posebno želi da istakne da Ustav Republike Srbije garantuje slobodu govora, da ona samo u izuzetnim situacijama može biti ograničena i to zakonom, nikako podzakonskim aktom kao što je to slučaj u članu 85 disciplinskog pravilnika, pri čemu ovde nema izuzetne situacije. Drugim rečima, ovakav član 85 disciplinskog pravilnika je u suprotnosti i sa krivičnim zakonikom Republike Srbije i sa Ustavom Republike Srbije i kao takav nikako ne može pravno opstati. Samim tim ne može pravno opstati ni odluka koja je bazirana na tom članu.

FSS je Zvezdi i Partizanu oduzeo po dva boda
FSS je Zvezdi i Partizanu oduzeo po dva bodafoto: Dado Đilas

Iz Crvene zvezde poručuju da će se protiv ove kazne boriti svim pravnim i zakonskim sredstvima.

- Stav Pravne komisije, ponavljam, je da je na ovaj način vraćen verbalni delikt u našu praksu, kojeg nije bilo više od 20 godina, nasuprot svim evropskim standardima i prava na slobodnu kritiku. Svim zakonitim sredstvima ćemo se boriti protiv ovakve odluke - rekao je Dumnić.

BONUS VIDEO: Delije bakljadom i vatrometom obeležile 73. rođendan Crvene zvezde

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.