SRBI OD SADA MOGU SAMO DA SANJAJU LIGU ŠAMPIONA! To je potvrdio i predsednik UEFA! (FOTO)
Detalj sa 156. Večitog derbija, Foto: Fonet/Aleksandar Barda

održan kongres

SRBI OD SADA MOGU SAMO DA SANJAJU LIGU ŠAMPIONA! To je potvrdio i predsednik UEFA! (FOTO)

Sledeća sezona u kvalifikacijama za Ligu šampiona startuje 26. juna utakmicama u preliminarnoj rundi, a Liga Evrope dva dana kasnije.

Objavljeno:

UEFA je potvrdila da će od naredne sezone biti izmena u formatu Lige šampiona i Lige Evrope, čija je suština da "veliki" klubovi imaju prednost nad "malim". Liga šampiona će u sledeće četiri godine imati direktnih 26 učesnika (po četiri iz Španije, Nemačke, Engleske i Italije, dva iz Rusije i Francuske, a po jedan iz Portugalije, Ukrajine, Belgije, Turske, Češke i Švajcarske, uz osvajače Lige Evrope i Lige šampiona), a preostalih šest biće iz kvalifikacija. To znači da će srpski šampion imati jako težak put do elite, kroz četiri kvalifikaciona kola, ali će imati mogućnost da u slučaju eliminacije u bilo kojoj rundi nastavi takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

foto: Espreso

Grupna faza Lige Evrope daje 17 direktnih ulaznica, a novost je da će, kao i Liga šampiona, imati stazu šampiona (timova eliminisani iz LŠ) i pratilaca u kvalifikacijama. Sledeća sezona u kvalifikacijama za Ligu šampiona startuje 26. juna utakmicama u preliminarnoj rundi, a Liga Evrope dva dana kasnije.

foto: EPA / Sergey Dolzhenko

U Bratislavi je na 42. kongresu UEFA o svemu tome, ali i još mnogo čemu govorio je predsednik evropske kuće fudbala Aleksandar Čeferin

Godine koje dolaze biće posvećene pokušajima UEFA da uspori podele u evropskom fudbalu izazvane novcem. To je najviše što kontinentalna „kuća fudbala” može da uradi, jer povratak na nekadašnji odnos snaga više nije moguć, objavio je Aleksander Čeferin, predsednik UEFA, u govoru na Kongresu UEFA održanom u Bratislavi.

- Boriću se zubima i noktima da uvedemo mere koje će doneti neku ravnotežu, ali ne mogu da tvrdim da će to omogućiti da Steaua ili Crvena zvezda ponovo postanu šampioni Evrope. Moja obaveza je da budem realan – rekao je Čeferin.

foto: AP

Razlog za veliku podelu u evropskom fudbalu je novac. UEFA ne može da zaustavi proces raslojavanja, ali može, smatra Čeferin, da pronađe model koji bi sačuvao konkurentnost u evropskim kupovima.

- Formate evropskih kupova možemo da smatramo uspešnim ostvarenjem. Naši napori moraju da se usmere na bolju finansijsku solidarnost.

Čeferin je istakao da pravila o finansijskom fer-pleju daju dobre rezultate i UEFA će nastaviti da kontroliše račune i poslovanje klubova.

foto: Reuters

Slovenac smatra da bi UEFA mogla da pomogne finansijskim slabijim savezima i klubovima.

- UEFA nije banka. Švajcarska ima puno banaka, ali mi smo drugačija organizacija. Čemu služi akumulacija bogatstva na jednom računu. Mi smo organizacija koja služi promociji fudbala. Moramo da razmislimo o boljoj distribuciji novca

Poslovanje UEFA je stabilno. U evropskom fudbalu je sve više novca, a sve ukazuje da će ga biti još više. Čeferin je, ipak, ukazao da postoji oblast iz koje „curi” novac

- Interaktivne i video igrice su naša konkurencija. Mladići iz celog sveta su ušli u virtuelni svet, pa i fudbal. Moramo biti naivni da to ne primetimo – upozorio je predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

BONUS VIDEO: Stanje terena u Subotici pred meč Spartak - Crvena zvezda

(Espreso.co.rs/Sportski žurnal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.