INSPEKTOR UEFA: S razlogom smo kaznili i Partizan i Zvezdu praznim tribinama!
IZ UEFA smatraju da su Partizan i Zvezda opravdano kažnjeni, Foto: Dado Đilas/Saša Pavlić Koky

Loš signal pred žalbu Zvezde

INSPEKTOR UEFA: S razlogom smo kaznili i Partizan i Zvezdu praznim tribinama!

Partizan je već dva meča u Humskoj odigrao bez prisustva navijača, protiv Videotona i kijevskog Dinama, a Crvena zvezda je dobila kaznu za duel sa moskovskim CSKA, na šta se žalila

Objavljeno:

Inspektor UEFA Masimilijano Mićenci, zadužen za suzbijanje kriminala u fudbalu, istakao je su Partizan i Crvena zvezda zbog ispada navijača ove sezone opravdano sankcionisani zatvarenjem tribina u Ligi Evrope.

Partizan je već dva meča u Humskoj odigrao bez prisustva navijača, protiv Videotona i kijevskog Dinama, a Crvena zvezda je dobila kaznu za duel sa moskovskim CSKA, na šta se žalila.

- Kazna zavisi od istrage i ono što se dogodilo. Kazne su proporcionalne onome što se dogodilo - rekao je Mićenci na konferenciji "Fer plej, fer lajf" koja je održana u hotelu Metropol u saradnji Ministarstva omladine i sporta i Novinske agencije Tanjug.

156. Večiti derbi je obeležila brutalna tuča među Grobarima
156. Večiti derbi je obeležila brutalna tuča među Grobarimafoto: Fonet/Aleksandar Barda

Italijan se dotakao i nereda na poslednjem Večitom derbiju kada je na južnoj tribini stadiona u Humskoj došlo do velikog sukoba navijača.

- Deo navijača je došao na utakmicu sa namerom da napravi probleme. Video sam dešavanja na osnovu slika i to nije smelo da se desi - dodao je Mićenci.

On nije želeo da komentariše zatvorske kazne huliganima, odnosno učesnicima nemilih scena sa meča Partizana i Crvene zvezde.

Iz UEFA poručuju da na problemu huliganizma na tribinama moraju da sarađuju FSS i država
Iz UEFA poručuju da na problemu huliganizma na tribinama moraju da sarađuju FSS i državafoto: Dado Đilas

Mićenci je ukazao da da državni organi i Fudbalski savez Srbije moraju zajedno da rade na suzbijanju huliganstva na stadionima.

- Veoma je važno da što sam u Beogradu da pričamo o bitnoj temi koja je kompleksna. Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa klubovima i resornim organizacijama mora da bude na visokom nivou, da zajedno rade. Na osnovu našeg iskustva u nekim državama to dalo jako dobre rezultate - rekao je Mićenci.

Rešenje je vidi u tome da klub i predstavnik navijača moraju da budu u sprezi u slučaju mogućih ispada na tribinama, a potom da sva saznanja da dostave policiji.

Masimilijano Mićenci je predložio neka rešenja za problem huliganizma
Masimilijano Mićenci je predložio neka rešenja za problem huliganizmafoto: Beta / Miloš Miškov

- Predstavnik kluba ostvaruje kontakt sa navijačima i mogu da skupljaju podatke o mogućem nasilju. Takve podatke moraju odmah da se pošalju policiji kako bi se sprečili takve stvari. Fudbalski savez može da ima značajnu ulogu i da sankcioniše takve stvari - rekao je.

Prema njegovim rečima, sve loše stvari mogu da se promene, uz veliku pomoć policije i pravosudnih organa.

Milan Janković, direktor za brend i sponzorstva kompanije SKS365 Malta, kaže da kladionice mogu u mnogome da pomognu u rešavanju sumnjivih utakmica.

- Možemo dosta da pomognemo na rešavanju ovog posla, samim tim što otvaramo dijalog sa nadležnima. Ekspanzija igara na sreću jeste prisutna, a ja u ime naše kompanije mogu da kažem da se borimo protiv nameštanja utakmica - rekao je Janković i dodao da ta kompanija sarađuje sa FIFA i UEFA.

- Čak smo jednom pomogli i dali informaciju sa terena. To je pravi primer kako bi trebalo da bude u Srbiji - kaže Janković.

Ispričao je da su im ljudi zaposleni u kladionicama, zbog sumnje u reagularnost jedne utakmice u Srbiji, poslali informaciju sa terena na osnovu koje je meč stopiran u toj kompaniji.

- Kontaktirali smo FSS, a onda su je oni prosledili relevantnim institucijama. Sve je putanja otvorenog dijaloga i moramo da budemo u tom procesu. O kom se meču radi je poslovna tajna, a informacija mora da se proveri kod nadležnih organa. Ne znam šta se na kraju dogodilo - zaključio je Janković.

BONUS VIDEO: SPEKTAKL U SVLAČIONICI CRVENE ZVEZDE: Kanga i Donald izveli trbušni ples uz narodnjake

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.