SRBIJA DOBILA PROTIVNIKE U LIGI NACIJA: Biće komšijskog prštanja, spremite se za vatrene derbije! (FOTO)
Fudbaleri Srbije su u Ligi nacija smešteni u grupu sa Rumunijom, Crnom Gorom i Litvanijom, Foto: Dado Đilas

Žreb za Ligu nacija

SRBIJA DOBILA PROTIVNIKE U LIGI NACIJA: Biće komšijskog prštanja, spremite se za vatrene derbije! (FOTO)

Naši "Orlovi" su smešteni u grupu sa Crnom Gorom, Litvanijom i Rumunijom, u okviru C divizije

Objavljeno: 12:51h

Novo fudbalsko takmičenje - Liga nacija, koje je pokrenuo predsednik UEFA Aleksandar Čeferin i koje će se igrati umesto prijateljskih utakmica, kao što je ranije bio običaj, zvanično je počelo u sredu, žrebom u Nionu.

Novo takmičenje neće imati težinu Evropskog prvenstva, ali nije ni da neće imati nikakvog takmičarskog značaja, jer je predviđeno da se i kroz njega, kao i kroz uobičajene kvalifikacije može izboriti mesto na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

Evropske selekcije su podeljene po divizijama, po jačini, a selekcija Srbije je našla svoje mesto u C diviziji, odakle će moći da napreduje ili da ispadne, u zavisnosti od rezultata koje bude ostvarivala.

Fudbalska reprezentacija Srbije imaće šansu da kroz Ligu nacija se plasira na EURO 2020
Fudbalska reprezentacija Srbije imaće šansu da kroz Ligu nacija se plasira na EURO 2020foto: Fonet

U ovoj diviziji se nalaze još i reprezentacije Grčke, Albanije, Norveške, Mađarske, Rumunije, Škotske, Slovenije, Crne Gore, Izraela, Bugarske, Finske, Kipra, Estonije i Litvanije.

Sve ove selekcije su na žrebu bile podeljene u šešire uoči izvlačenja grupa. Srpska selekcija je bila u drugom šeširu sa Grčkom, Albanijom i Norveškom i samim time nije mogla da upadne sa njima u grupu.

Reprezentacije su podeljene u jednu grupu od tri i tri grupe sa po četiri tima, a pobednici grupa izboriće plasman u B diviziju i mesta u baražu za EURO 2020. godine, dok će poslednjeplasirani ispasti u D Ligu nacija.

Reprezentacija Srbije je za rivale u svojoj grupi, u okviru C divizije, dobila Crnu Goru, Rumuniju i Litvaniju.

foto: Printscreen

Fajnal-for UEFA Lige nacija na kome će učestvovati samo pobednici grupa iz A divizije u borbi za trofej biće na programu od 5. do 9. juna 2019. godine, a baraž za Evropsko prvestvo u okviru Lige nacije od 26. do 31. marta 2020.

A što se tiče kako se kroz Ligu nacija može izboriti plasman na Evropsko prvenstvo, sistem je sledeći. Pobednici svih 16 grupa učestvovaće u baražu, ali po principu da mogu da igraju međusobno samo reprezentacije iz iste divizije, što znači da će, recimo, na Evropskom prvenstvu sigurno igrati makar jedna selekcija iz najslabije D lige.

Tako će se dobiti 4 učesnice EURO 2020. tako što će po četiri tima, pobednici grupa, u okviru svake divizije, posle žreba igrati polufinale, potom finale.

Preostalih 20 timova će svoja mesta izboriti kroz regularne kvalifikacije koje se igraju već godinama unazad, tako što će se po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasirati na šampionat "starog kontinenta".

Evo i sastava svih grupa po divizijama:

LIGA D Grupa 1: Andora, Kazahstan, Letonija, Gruzija Grupa 2: San Marino, Moldavija, Luksemburg, Belorusija Grupa 3: Kosovo, Malta, Farska ostrva, Azerbejdžan Grupa 4: Gibraltar, Lihtenštajn, Jermenija, Makedonija

LIGA C Grupa 1: Izrael, Albanija, Škotska Grupa 2: Estonija, Finska, Grčka, Mađarska Grupa 3: Kipar, Bugarska, Norveška, Slovenija Grupa 4: Litvanija, Crna Gora, Srbija, Rumunija

LIGA B

Grupa 1: Slovačka, Ukrajina, Češka.

Grupa 2: Rusija, Švedska, Turska.

Grupa 3: Austrija, Bosna i Hercegovina, Severna Irska.

Grupa 4: Vels, Republika Irska, Danska.

LIGA A

Grupa 1: Nemačka, Francuska, Holandija.

Grupa 2: Belgija, Švajcarska, Island.

Grupa 3: Portugalija, Italija, Poljska.

Grupa 4: Španija, Engleska, Hrvatska.

Termini utakmica Lige nacija:

6-8. septembar 9-11. septembar 11-13. oktobar 14-16. oktobar 15-17. novembar 18-20. novembar

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.