VEČITI STRANCI, ILI VEČITI JUNACI? Zašto je april mesec Partizana, od koga Stamenković ima noćne more, a ko je prvi stranac koji je načeo mrežu rivalu sa Topčidera?! (FOTO)
Foto: Fonet, Dado Đilas

stranci kroz istoriju

VEČITI STRANCI, ILI VEČITI JUNACI? Zašto je april mesec Partizana, od koga Stamenković ima noćne more, a ko je prvi stranac koji je načeo mrežu rivalu sa Topčidera?! (FOTO)

Sledeći Večiti derbi je na programu za nekoliko meseci, a možda već tad dobijemo novo strano ime na semaforu jednog od naša dva najveća stadiona...

Objavljeno: 10:13h
Nikola Husein

Stranci u srpskom fudbalu su bili vrlo retka pojava do početka 21. veka, čak šta više do druge polovine prve decenije trećeg milenijuma, samo jedan strani fudbaler je oblačio dres nekog Večitog rivala. Tačnije, to je bio Adilson koji je kao prvi brazilski igrač obukao dres Crvene zvezde 1998. godine i zabeležio 12 nastupa za klub sa Marakane.

Kasnije, taj trend se proširio Balkanom, a samim tim i Srbijom, pa se današnje naše elitno takmičenje ne može zamisliti bez nekog stranca u protokolu.

Bilo je pogodaka poput Kastilja, Gaja, Klea, Oumarua, Dijare i ostalih inostranih igrača koji su ostavili izuzetan trag u našem tada prilično sumornom fudbalu, ali i promašaja kao Edgar, Vitor Ugo, Ngambi, Manga, Fereira, Nikolov...

foto: Fonet

Večiti derbi je praznik fudbala u Srbiji, a Espreso je odlučio da uporedi učinak upravo tih stranaca u dresovima naših najvećih klubova, i prikaže čiji stranci se slave i dan danas na Topčideru.

foto: Dado Đilas

Podatak koji će oduševiti crno-belu stranu navijačkog miljea u našoj zemlji je taj da se čak 10 stranaca upisalo u istoriju postigavši po bar jedan gol u Večitom derbiju, a zanimljivo je da je Segundo Kastiljo tadašnji vezni igrač Crvene zvezde "probio" led i prvi zatresao mrežu u srpskom fudbalskom klasiku, istina u ubedljivom porazu od 4:2 na Marakani.

Do ove 2018. godine je čak 15 igrača uspelo da pogodi u derbiju, a mi ćemo krenuti redom:

Septembra, 2007. odigran je jedan od najboljih derbija u zadnjih nekoliko godina. Crvena zvezda je golovima Koromana dva puta imala prednost, Jovetić smanjio, a konačnih 2:2 postavio Moreira, i tako upravo on postao prvi stranac koji je postigao pogodak za Partizan u derbiju.

Kasnije je to išlo "kao podmazano". Dijara se posebno proslavio postigavši nekoliko bitnih golova, i dobio nadimak "ubica cigana" aludirajući na noćne more Zvezdaša kada on izađe na teren. Posebno će se pamtiti derbi iz aprila 2008. kada je do poluvremena postigao dva efektna pogotka na Marakani, i tako ostavio Partizan u trci za duplu krunu, koju je kasnije i doneo crno-belima.

Kleo je izazvao ogromnu buru direktnim prelaskom iz Zvezde u Partizan, a upravo je on odlučio derbi u jesen 2009. sjajnim udarcem sa ivice kaznenog prostora, i tako doneo pobedu Partizanu od 2:1.

Derbi odigran februara 2009. godine će Grobari pamtiti po fantastičnom pogotku Moreire u 97. minutu utakmice za 1:1, a samo nekoliko sekundi pre toga Zvezda je imala priliku da zapečati meč i sa 2:0 odnese veliku pobedu na svoj stadion.

Moreira je ponovo bio u centru pažnje, dobro nije baš on najzaslužniji za gol... Slavoljub Đorđević je katastrofalnom reakcijom bukvalno dodao loptu Kleu u noge, kome nije bilo teško da uposli samog Moreiru koji je bez problema poslao loptu iza Stamenkovića za veliku radost u derbiju koji je odigran verovali ili ne u 13 časova što je najranije odigran najveći meč našeg fudbala ikada.

Brazilac Žuka je sa sve gipsom na ruci rešio aprilski derbi 2008. pogodivši za 1:1 posle katastrofalne greške Ninkova, i tako postao još jedan stranac sa golom u derbiju.

Prins Tejgo se godinama pominjao kao rešenje u napadu Crvene zvezde, ali na kraju je ipak završio na crno-beloj strani Topčidera, i bio je čovek koji je uništavao Zvezdu te 2011. Prvo u Kupu sa dva gola rešio pitanje o plasmanu u finale, a potom na Veliku subotu postigao jedini gol na meču i bio čovek odluke u utakmici za titulu te sezone.

Nastavak dominacije stranaca u dresu Partizana je doneo Everton spektakularnim pogotkom u aprilu 2015. godine. U meču bez takmičarskog značaja zbog dominantne titule Crvene zvezde osvojene nedeljama unazad, Brazilac je nerezonskim šutem u 94. minutu sa skoro 40 metara zbunio Kahrimana i bar malo ublažio tugu Grobara zbog jedne od najlošijih sezona u novijoj istoriji Partizana.

Sedrik Gogua je proveo samo polusezonu u crno-belom dresu, a u februaru 2016. je doneo prednost Partizanu na asistenciju Mihajlovića, i postao još jedan Afrikanac sa golom u klasiku srpskog fudbala.

A onda se pojavio Leonardo, i podsetio na Dijaru koji je rešavao derbije kao od šale. U svom prvom derbiju u septembru 2016. godine postigao je gol za pobedu u poslednjem minutu posle sjajne asistencije Đurđića i najavio da će upravo on biti čovek odluke te sezone.

Aprilski derbi je rešio titulu, a on je sa dva pogotka ponovo bio meč viner. Prvi gol iz slobodnog udarca, a zatim i novi na asistenciju Đuričkovića za erupciju na Jugu. Leandre Tavamba, snažni Kamerunac je golom obeležio derbi u kome su čak tri stranaca postigla golove i ispisala istoriju ovih mečeva.

Poslednji stranac koji je imao čast da svoje ime upiše zlatnim slovima u Večitim derbijima bio je Sejduba Suma. On je u poslednjem derbiju 13. decembra prošle godine sa bele tačke pogodio mrežu Borjana, i tako postao jubilarni 10. stranac sa golom u derbiju. Zanimljivo da je poslednji penal pre tog sviran davne 1995. godine.

Crveno-beli strani fudbaleri su bili manje uspešni u Večitim derbijima, tj. njih 6 je samo upisano u listu strelaca kroz istoriju.

Već pomenuti Kastiljo je pokrenuo strance u Srbiji, a Delijama će kao najlepši momenat verovatno biti gol Kadua 5. maja 2012. u poslednjem minutu. Iako je taj meč bio bez značaja jer je Partizan tog dana slavio titulu, a gol Kadua je bio "zvezdaški inat" koji su Delije proslavile kao da su baš oni osvojili naslov prvaka.

Vijeira je obeležio derbi u septembru 2015. godine sa dva spektakularna gola. Prvi na asistenciju Plavšića, a drugi je legendaran sa oko 25 metara koji je na početku drugog poluvreman sasekao crno-bele fudbalere i odredio pobednika.

Ista sezona, druga polusezona. Lućo Ibanjez i Hugo Vijeira. Omaleni Argentinac je izjednačio na 1:1, da bi Vijeira svojim trećim golom u derbijima doneo pobedu izabranicima Grofa Božovića.

Kanga je u martu 2017. postigao jedan od najneregularnijih pogodaka u fudbalu. Lopta koja je već golim oko vidljivo napustila igralište je došla do njega, a njemu nije bilo teško da reaguje na povratnu i donese vođstvo svom timu u prvom poluvremenu.

Ričmond Boaći na svom kontu ima dva gola protiv Partizana. Prvi u derbiju u aprilu 2017., a drugi u poslednjem 156. u finišu meča za konačnih 1:1, i +9 na kraju polusezone.

To bi bilo što se tiče stranaca u derbijima! Deset Partizanovih, šest Zvezdinih, ukupno 19 crno-belih golova doneli su stranci, a "samo" osam igrači tima sa Marakane... Dijara je sa četiri pogotka najefikasniji stranac, dok Vijeira, Moreira i Leonardo su po tri puta rešetali mrežu svog najvećeg rivala.

foto: Filip Plavčić

Sledeći Večiti derbi je na programu za nekoliko meseci, a možda već tad dobijemo novo strano ime na semaforu jednog od naša dva najveća stadiona!

BONUS VIDEO: Nemanja Dangubić posle poraza od Himkija

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.