RAT, PREVARA, KRVOPROLIĆE, NACISTI, PORODIČNI RASKOL! Ovo će Srbija nositi na grudima u Rusiji! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

ZA ISTORIJU!

RAT, PREVARA, KRVOPROLIĆE, NACISTI, PORODIČNI RASKOL! Ovo će Srbija nositi na grudima u Rusiji! (FOTO) (VIDEO)

Naši fudbaleri će nositi opremu proizvođača koji ima strašnu istoriju stvaranja iza sebe. Mi vam predstavljamo priču o Adolfu i Rudolfu Dasleru, tvorcima nečega što danas koristi velika većina ove planete - sportsku opremu Adidas i "Puma"

Objavljeno:
Andrija Bulatović

Naš nacionalni tim će se u Rusiji naći u "novom odelu" robne marke "Puma".

Nemački gigant i treći najveći proizvođač sportske opreme na svetu biće sponzor naših fudbalera, a oni će sa ponosom predstavljati svoju zemlju u grupi gde su im protivnici Brazil, Švajcarska i Kostarika.

Naši Orlovi su u grupi E na Mundijalu
Naši Orlovi su u grupi E na Mundijalufoto: EPA

"Puma" ove godine proslavlja jubilej,70 godina postojanja, u istoj kada je i najveća fudbalska smotra na planeti.

Ova kompanija jedna je od vodećih na svetu, ali iza nje stoji tužna i teška priča.

Pre više od pomenutih 70 godina, Adolf Dasler (Adi Dasler - ADIDAS) pokrenuo je privatnu radnju za proizvodnju cipela / patika.

Adolf Dasler je bio začetnik čitave ideje, zaljubljenik u obućarstvo
Adolf Dasler je bio začetnik čitave ideje, zaljubljenik u obućarstvofoto: Profimedia

Hercogenaurah je grad sa severoistoka Nemačke koji je u budućnosti postao mesto sa koga je sve krenulo.

Ljubav prema ovom zanatu nije slučajna, jer je Adolfov otac Kristof radio u fabrici za izradu cipela za vreme Prvog svetskog rata.

foto: Reuters

A onda se pridružio i glavni lik ove naše priče, njegov rođeni brat Rudolf.

Sve je išlo sjajno, biznis se razvijao, popularnost je rasla iz dana u dan, a doživela je prvi "bum" kada je patike Adolfa Daslera obuo Džesi Ovens 1936. godine na Olimpijskim igrama u Berlinu, i tom prilikom osvojio četiri zlatne medalje, čime je izludeo Hitlera i Treći rajh.

Detalj sa snimanja filma o braći Dasler, Adidasu i Pumi
Detalj sa snimanja filma o braći Dasler, Adidasu i Pumifoto: Profimedia

Obojica braće Dasler su se u toku 30-ih godina prošlog veka učlanila u Nacionalsocijalističku nemačku radničku partiju, a stariji, Rudolf, 1943. poslat je da se bori protiv Crvene armije u Drugom svetskom ratu, dok je Adolf ostao u Hercogenaurahu i dobio naređenje da pravi čizme za nemačku vojsku.

Tokom rata, pravio se sve veći razdor između niih, pogotovo kada je nakon bombaškog napada Saveznika 1943. godine, Adi navodno prodao informacije Amerikancima da mu je brat član SS - divizije, odmah posle Rudolfovog hvatanja.

Sedište Pume u Hercogenaurahu
Sedište Pume u Hercogenaurahu foto: Reuters

Postoji još jedna teorija, da je u jednom od skloništa u toku strašnog rata Adolf otišao sa ženom i sreo brata sa porodicom, posle čega im je uputio komentar "Prokletnici su se vratili", misleći na savezničke trupe koje su došle u Nemačku, što je Rudolf shvatio kao prozivku na konto svoje porodice.

Sledeća teorija je ta da je Adolf u toku Rudolfovog odsustva na frontu, spavao sa bratovljevom suprugom, posle čega se ona porodila, a kada je otkriveno čija je beba, tu je sve puklo.

Rudolf se potpuno odvojio od Adolfa i napravio svoju firmu "Puma", te angažovao ljude da rade za njega, jer nije bio vešt kao mlađi brat u izradi i dizajnu patika.

Sedište Pume u Hercogenaurahu
Sedište Pume u Hercogenaurahu foto: Reuters

Zbog pregovaračkih sposobnosti, posle rata, ubedio je čitavu Bundesligu, sve ekipe iz prve lige Nemačke, da počnu da nose isključivo "Pumine" patike, što je maltene dovelo do bankrota Adija Daslera i njegovog "Adidasa".

Ipak, firma je uspela da se spasi nakon informacije da je "Puma" odbila da sponzoriše fudbalsku reprezentaciju Zapadne Nemačke na predstojećem Mundijalu u Brazilu 1954. godine zbog prevelike količine novca koju su tražili čelnici nacionalnog tima za takvu vrstu saradnje.

Fudbaleri Zapadne Nemačke posle finala sa Mađarskom
Fudbaleri Zapadne Nemačke posle finala sa Mađarskomfoto: Profimedia

"Adidas" je bio glavni za "Pancere" koji su tada uzeli prvu titlulu šampiona sveta, pobedivši u finalu Mađarsku sa 3:2.

Adolf i Rudolf su nastavili svoje poslove, bilo je uspona i padova, ali su obe kompanije preživele i doživele neverovatnu ekspanziju koja je danas praktično nezaustavljiva.

Upravo će naša fudbalska reprezentacija nositi na svojim grudima nimalo lako stečenu istoriju, borbu i želju za uspehom.

Ko zna, možda u Rusiji srpski fudbaleri stvore nešto o čemu će se pričati decenijama, baš kao što se priča o "Pumi".

foto: Reuters

BONUS VIDEO: TROICKI POVREDIO SUDIJU KOME JE UJAK SRBIN IZ BEOGRADA: Njegova reakcija je hit na društvenim mrežama!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.