Tavamba: Veoma je teško igrati u ovakvim uslovima! U Africi postoji potpuno iskrivljeno mišljenje o Srbiji! (FOTO) (VIDEO)
Leandre Tavamba novogodišnji intervju, Foto: Filip Plavčić

Novogodišnji intervju

Tavamba: Veoma je teško igrati u ovakvim uslovima! U Africi postoji potpuno iskrivljeno mišljenje o Srbiji! (FOTO) (VIDEO)

Nikada otvoreniji Leandre Tavamba sa srpskom javnosti podelio je mnoge stvari koje do sada nije znala. Posebno interesantan je deo o priči da su Srbi rasisti. Pročitajte šta je o svemu tome imao da kaže uvek iskreni Kamerunac, jedan od trenutnih ljubimaca navijača Partizana...

Objavljeno: 16:51h
Aleksa Radosavljević

Leandre Tavamba - dve reči zbog kojih će se odmah na licu bilo kog navijača Partizana naći osmeh. Od kad je došao u Partizan, nije prestao da oduševljava srpsku javnost.

Što na terenu, što van njega. Neobičnim stajlingom, sjajnim odnosom sa novinarima, ali i odličnim partijama na terenu, posebno u sezoni 2017/18.

SVETI SALE! Partizanova legenda ulazi u PETU DECENIJU života! Ali bi da igra još malo... (FOTO) (VIDEO)

GROBARI, PRVO POJAČANJE JE PRED VRATIMA HUMSKE! Jure ga timovi iz Evrope, a on hoće samo u Partizan! (FOTO) (VIDEO)

Pri kraju polusezone, crno-beli su imali nekoliko gostovanja na terenima koji su ličili više na pašnjake, nego na fudbalska igrališta.

- Za nas je veoma teško da igramo u takvim uslovima, jer gajimo pas igru. Međutim, neću za nešto lošije rezultate da krivim travu, nismo koristili šanse koje su nam se ukazivale - diplomatski odgovara gospodin Tavamba.

Na stranu uspeh iz Lige Evrope, ni sam Tavamba, kao i ceo tim, nisu bili na nivou u Superligi u poslednjih nekoliko kola. Kamerunac nije uspeo da postigne gol na šest uzastopnih mečeva. Šta on vidi kao uzrok takvom "postu"? Kao rezultat takvih igara, crno-beli su na devet bodova iza ljutih rivala u borbi za titulu.

- Sezona nikada nije gotova, dok ima šanse da osvojimo titulu. Biće teško sa ovolikom razlikom, ali prošle sezone smo pokazali da je moguće stići i veću razliku. Nikako ne mogu da krivim saigrače za svoj "post". U svakoj utakmici imao sam minimalno jednu šansu, posebno protiv Voždovca, gde je sudija svirao nepostojeći ofsajd. Teško mi je trenutno, ali nastavljam da radim punom parom kako bih se vratio na pravi kolosek.

Leandre Tavamba
Leandre Tavamba foto: Filip Plavčić

Pošto je vreme praznika, vreme zaboravljanja na posao i okretanja porodici, prijateljima, voljenim osobama, gorostas iz Afrike se malo i opustio, pa je popričao sa nama i o svakodnevnom životu. Posebno interesantna tema srpskim medijima je njegovo pričanje našeg jezika.

- Pričam malo srpskog. Jezik je 50 posto života. Ukoliko ne razumem šta pričaju, ne mogu da razumem šta moji saigrači žele na terenu. Kada dođem u novu zemlju, prvo učim da pričam. U Srbiji sam veoma srećan. Rezultat toga može se videti i u mojoj statistici. Prilagodio sam se ovoj zemlji, ljudi su sjajni. Navijači su takođe fantastični.

MENADŽER PROGOVORIO: Ovo je dokaz da je Everton Luiz duboko zašao u pregovore! Javio se i novi interesent... (VIDEO)

Sada je razgovor već znatno opušteniji, dotičemo se omiljenog mesta u Beogradu, glavnog grada Srbije kao decenijskog raja za studente i druge entuzijaste iz "nesvrstanih" afričkih zemalja, sličnosti i razlika u životu u Srbiji i Africi.

- Beograd je moj grad! Volim sve njegove draži, sviđa mi se kada menjam lokacije. Doduše, malo je teže zimi, pošto je hladno, a imali smo i mnogo utakmica, pa sam se i odmarao kod kuće. Inače, u Africi postoji iskrivljena slika o Srbiji. Ja sam iz francusko-engleske kolonije, pa sam o Srbiji čuo neke zaista netačne stvari. Najviše se pričalo o rasizmu, ali toga ovde nema uopšte. Nekada se na utakmicama dogodi izolovani incident, ali to se događa jer navijači žele da izgubite koncentraciju. Moram da kažem, ako bi me brat pitao da li da dođe ovde, bez razmišljanja bih mu rekao da dođe.

Leandre Tavamba gol protiv Jang Bojsa
Leandre Tavamba gol protiv Jang Bojsafoto: Filip Plavčić

Za ovih godinu dana, zavoleo je i našu kuhinju, ali i muziku. A, sedmu silu je interesovalo u čemu je fora sa svim onim šeširima koje nosi.

- Već u Slovačkoj sam imao saigrače odavde, Gorana Adamovića na primer, golmana Nikolića, u Kairatu sam igrao sa Žarkom Markovićem, pa sam nekoliko puta srpsku hranu probao i pre dolaska u samu Srbiju. Odlična je. Ne znam ime omiljenog jela, ali mislim da je neka vrsta hamburgera. E, da, pljeskavica (pomogli su novinari). Slušam svu muziku iz balkanske regije, odlična je, veoma mi prija. Što se šešira tiče, kao fudbaler iz Afrike sam uvek daleko od porodice, pa sam napravio šešir sa imenom svakog člana porodice. Sam fudbal u Africi se ne smatra pravim poslom, pa obično misle da je fudbal za neobrazovanu decu, pa se ja oblačim kako se oblačim kako bih poručio ljudima kod kuće da smo i mi ozbiljni ljudi, kao i svi drugi. Nekada se i saigrači iznenade što sam tako formalan. Pantić je u tom pogledu sličan meni, on i ja smo uneli takvu kulturu u svlačionicu, već nas nekolicina sad prati.

Leandre Tavamba
Leandre Tavamba foto: Filip Plavčić

S obzirom na to da je u zemlji košarke, malo je gledao i taj sport.

- Imao sam šansu da gledam nekoliko utakmica Partizana u Pioniru. Posebno mi je bilo lepo na Derbiju. Znam neke igrače kao što je Novica Veličković.

GOTOVO: Srbija ima novog selektora! ON će voditi Orlove na Mundijalu! (FOTO)

Ali, surovi profesionalac, kakav Tavamba jeste, teško će se previše otvoriti o privatnom životu, već je razgovor ponovo počeo da se vraća na fudbalski kolosek. S obzirom na sjajnu godinu koja je iza njega, ne bi bilo čudo da stigne i poziv u nacionalni tim Kameruna.

- U kontaktu sam sa ljudima iz Saveza. Selektor je trebalo da dođe i gleda utakmicu sa Vojvodinom, ali zbog nekih problema u kamerunskom fudbalu, nije uspeo. Sledeće sezone bi trebalo da zaigram.

Interesovalo nas je da li je Leandre ikada ranije imao prilike da igra na utakmicama na kojim navijači gađaju igrače grudvama snega (pošto se to dogodilo i na meču Partizan - Voša, i na meču Napredak - Partizan).

- A-ha-ha. Mene će teško da pogode, jer sam na centru terena, pa nikad nisam imao problem sa tim.

Leandre Tavamba gol protiv Dinamo Kijeva
Leandre Tavamba gol protiv Dinamo Kijevafoto: Fonetap

Partizan se u februaru sastaje sa Viktorijom Plzenj u 1/16 finala Lige Evrope, a sportsku javnost veoma interesuje hoće li Tavamba i tada biti crno-beli igrač, s obzirom na interesovanje iz Italije, nekih drugih zemalja, ali i Njukasla:

- U ovom momentu sam fudbaler Partizana. Svašta može da se pročita, posebno po internetu, ali zaista, i dalje sam u ovom klubu. Dok se nešto zaista ne promeni, potpuno sam fokusiran na dešavanja u ovom klubu. Iskreno, san bi mi bio da zaigram u Premijer ligi. Inače, prvi dres koji sam dobio u životu, bio je dres Njukasla, pa bi mi možda zbog toga bilo drago tamo da zaigram - iskren je.

- Čak sam i trenirao par puta sa Mitrovićem, i ispričao sam mu tu priču, tražio mu da mi podari dres, jer sam stari negde zaboravio.

Leandre Tavamba
Leandre Tavamba foto: AP

Ko je jači, on ili Mitrogol?

- Iako bi možda trebalo ja da budem jači, on ipak igra u Premijer ligi, zbog čega je snažan. U Engleskoj morate da imate sve kvalitete. I tehniku i brzinu i snagu...

S obzirom na to da Tavamba priča engleski, francuski, ruski, slovački, malo srpskog, kao i dva maternja jezika iz rodnog Kameruna, želimo mu srećnu Novu godinu na svakom od njih!!! Mnogo uspeha i novca u daljem toku karijere, još bar polusezonu u Partizanu i naposletku bogat transfer u neki klub Premijer lige.

BONUS VIDEO: Tavamba posle pobede nad Švajcarcima i prolaska u nokaut fazu Lige Evrope


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.