KRAH REPREZENTACIJE NA VELIKIM TAKMIČENJIMA: Nije samo Klajvert rasturio Jugu, zašto se SCG raspala u Gelzenkirhenu, i zbog čega Kežman nikad nije nastupio za Srbiju? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

istorijat

KRAH REPREZENTACIJE NA VELIKIM TAKMIČENJIMA: Nije samo Klajvert rasturio Jugu, zašto se SCG raspala u Gelzenkirhenu, i zbog čega Kežman nikad nije nastupio za Srbiju? (FOTO) (VIDEO)

Nadrealna krađa francuskog sudije Žila Vesijea u poslednjem grupnom susretu protiv reprezentacije Španije predvođene Zubizaretom, Gvardiolom, Mendijetom i ostalim tadašnjim evropskim zvezdama je već mnogo puta ispričana priča...

Objavljeno: 21:50h
Nikola Husein

Fudbalska reprezentacija Srbije se plasirala na veliko takmičenje prvi put od 2010. godine i odlaska na Svetsko prvenstvo i nastupa u Južnoj Africi.

U Rusiji naša reprezentacije se nalazi u grupi sa selekcijama Brazila, Kostarike i Švajcarske. Na prvi pogled reklo bi se sasvim korektna grupa, ali...

U godini bombardovanja od strane NATO pakta, reprezentacija Jugoslavije je remijem u sred Zagreba ostvarila izuzeran uspeh plasiravši se na EURO 2000. Mnogi bi pomislili da nam je baš tad krenulo, ali prevarili su se.

Od tada naš nacionalni tim već skoro 20 godina prati loša sreća na velikim takmičenjima, počev od 2000. godine i Evropskog šampionata u Holandiji i Belgiji gde je crveni karton Mihajlovića u uvodnom meču protiv reprezentacije Slovenije itekako preneo na nastavak prvenstva.

Sledeći maler, ili nesreća kako god vam se više "sviđa" je verovatno najbrži crveni karton na kontinentalnim šampionatima. Mateja Kežman je u drugom meču protiv Norveške posle samo tridesetak sekundi nakon ulaska u igru zaradio isključenje i suspenziju do kraja šampionata.

Nadrealna krađa francuskog sudije Žila Vesijea u poslednjem grupnom susretu protiv reprezentacije Španije predvođene Zubizaretom, Gvardiolom, Mendijetom i ostalim tadašnjim evropskim zvezdama je već mnogo puta ispričana priča. Taj poraz od 4:3 u poslednjim trenucima meča uz nepostojeći jedanaesterac za pobedu "crvene furije", iako je Jugoslavija nekoliko minuta pre kraja imala prednost od 3:2 i prvo mesto u grupi i lakšeg rivala u četvrtfinalu je sve okrenuo, i doneo našoj reprezentaciji jednu od najvećih fudbalskih poraza u istoriji. Meč sa Holandijom i ubedljivih 6:1 za "lale" i danas odzvanja u ušima fudbalskih ljubitelja u Srbiji.

Od Holandije do Nemačke prošlo je šest godina. Tadašnja Srbija i Crna Gora se prošetala kroz kvalifikacije i u grupi sa Špancima, Belgijancima, Bosancima zauzela prvo mesto u grupi i za protivnike na Mundijalu dobila Holandiju, Argentinu i Obalu Slonovače.

Selektor Ilija Petković je u timu imao iskusne igrače kao što su Savo Milošević, Predrag Đorđević, Dejan Stanković, Dragoslav Jevrić... ali veliko iznenađenje predstavljali su fudbaleri poput Nenada Đorđevića, Milana Dudića, a najveći šok za celu naciju bilo je pozivanje Dušana Petkovića, sina selektora reprezentacije koji u to vreme nije imao klub. Ta odluka Petkovića je naišla na burne reakcije svih u tadašnjoj zajednici Srba i Crnogoraca. I tu se već znalo da ništa ne štima u našoj selekciji i da nam je debakl sve bliži.

foto: Dado Đilas

Nemanja Vidić, je te zime potpisao za ekipu Mančester Junajteda i pretio da bude otkrovenje Mundijala, ali nekoliko dana posle prve utakmice sa Holandije od koje smo minimalno poraženi, a gde on nije nastupao, desio se šok! Vidić se povredio i za njega je šampionat bio završen! Ostatak sami znate...

foto: AP

Meč protiv Argentine i debakl od 6:0, posle čega je Ilija Petković prozvan Šestko. Razmislite zbog čega. I tu je doživljen totalni raspad sistema, sledeći meč protiv Obale Slonovače je praktično otklonio sve dileme oko našeg učešća u Nemačkoj. Mi bi rekli da je to bilo samo turističko posmatranje ove svetkovine.

Poraz od 3:2 posle vođstva naše reprezentacije od 2:0, nekim reprezentativcima je zauvek zatvorio vrata, kao i Iliji Petkoviću koji je nakon tog Mundijala ekspresno smenjen, a postavljen Havijer Klemente kao prvi selektor u istoriji reprezentacije Srbije koja se tog leta oformila kao jedna država, nakon referenduma i nezavisnosti Crne Gore.

Mateja Kežman od te 2006. nijednom nije nastupio za državni tim, da li zbog čarki sa Vidićem ili nesporazuma sa Piksijem koji je tada bio na čelu saveza, nikada nećemo saznati.

foto: Print Screen Youtube

Radomir Antić, kako bi ga mnogi nazvali revolucionar srpskog fudbala je Orlove rutinski odveo u Južnu Afriku posle prvog mesta u grupi sa Francuskom, Rumunijom, Austrijom...

foto: Filip Plavčić

Prvi meč sa Ganom, i odmah maler. A krivac Kuzmanović koji posle bezazlenog centaršuita promašuje loptu glavom, a ista ga pogađa u ruku. Sudija pokazuje na belu tačku, a Gana u finišu meča dolazi do velike pobede. Iako tada nije izgledalo tako, taj meč je bio naš kraj.

Sledeći meč sa Nemačkom je Srbija golom Laneta Jovanovića dobila u svoju korist, a ovoga puta je Vidić napravio praktično istu grešku kao Kuzmanović. Opet centaršut, i opet lopta pogađa u ruku naše igrače. Na svu sreću Stojković čita Podolskog i ostaje 1:0.

Ključni meč sa Australijom donosi novu aferu među reprezentativcima! Naime, Milijaš, Lazović i Pantelić su uhvaćeni okom fotografa kako u hotelskoj sobi dan pre pobede protiv Nemaca konzumiraju cigarete i alkohol. Radomir Antić je u očima javnosti izgubio autoritet. A Srbija igra istorijski meč.

foto: Fonet

I naravno poraz... Kejhil i Holman su doneli velikih 2:0 iako je Srbija konstantno napadala i promašivala nemoguće, da bi Pantelić u finišu meča smanjio na 2:1, a sudija ostao nem i slep kod očiglednog penala posle gužve u šesnaestercu "kengura".

I tako je tradicija malera, nesreće, raspada, kako god da nazovemo taj fenomen - nastavljena.

Srbija u junu nastupa u Rusiji, a mi osim sreće ne možemo ništa drugo da joj poželimo, niti da pravimo najave ni predviđanja. Šta bude biće - poučeni dosadašnjim iskustvima.

BONUS VIDEO: Nagrada za zvezdaša godine otišla je ekipi navijača koji su organizovali akciju pomoći klubu "doniraj i dominiraj"


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.