PARTIZANOVIH I ZVEZDINIH TRAGIČNIH 11: Ovo su idealni timovi večitih od njihovih najgorih pojačanja, ako uopšte možemo tako da ih nazovemo! (VIDEO)
Foto: Wikipedia, Logo, Espreso ilustracija

Delije i grobare prolazi jeza od njih

PARTIZANOVIH I ZVEZDINIH TRAGIČNIH 11: Ovo su idealni timovi večitih od njihovih najgorih pojačanja, ako uopšte možemo tako da ih nazovemo! (VIDEO)

Pokušali smo da sastavimo idealne postave crveno-belih i crno-belih od njihovih najvećih promašaja u prelaznim rokovima

Objavljeno:

Dva najveća srpska kluba, Crvena zvezda i Partizan su kroz istoriju iznedrila neka od velikih imena srpskog, a i stranog fudbala.

Ogroman broj reprezentativaca, mladih nada koji su svoj hleb pronašli u inostranstvu, povratnika posle neuspeha u evropskim zemljama, a bilo je i onih igrača koji su nekim čudom završili u ova dva beogradska kluba gde nikakav trag osim potpisa ugovora nisu ostavili, a njih se sećaju samo oni najzagriženiji navijači.

Espreso je odlučio da za Vas napravi postave Večitih od zaboravljenih fudbalera koji su prošli kroz Topčider kao pored turskog groblja.

Počnimo od crveno-belih:

- Bojan Pavlović, golman koji je svoje minute ni kriv ni dužan zaradio u eri Vladimira Petrovića Pižona koji ga je bacio u vatru te 2009. godine, prvo u dvomeču sa Dinamom iz Tbilisija, a zatim u Pragu protiv Slavije... Na ta tri meča je primio sedam golova, i njegova epizoda u crveno-belom dresu je okončana. Kasnije je potražio sreću u OFK Beogradu, a do nedavno je bio član Sarajeva.

- Dejan Jaković, Srbin iz Kanade koji je na poziciji štopera igrao pod palicom Zdenjeka Zemana u sezoni 2008/09. Nikakav utisak nije ostavio, a većina navijača se ni u ludilu ne bi setila da je ovaj fudbaler nosio dres njihovog voljenog kluba.

-Nino Pekarić, nekadašnji mladi reprezentativac i bivši član Vojvodine je takođe u sezoni 2008/09 nosio dres Crvene zvezde. Nije ispunio velika očekivanja i na njega se veoma brzo zaboravilo. Klub je napustio u zimu sledeće godine.

- Nikola Vasiljević, levi bek koji je svoju ulogu na Marakani igrao u eri Pižona, tačnije u sezoni 2009/10. On je bio član tima tokom kvalifikacija, i onog čuvenog meča sa Dinamom iz Tbilisija, a zabeležio je još nekoliko nastupa u tadašnjoj Jelen Superligi. Posle Zvezde je njegova karijera naglo pala, i trenutno se u slobodno vreme bavi malim fudbalom.

- Saša Cilinšek, fudbaler koji je posle raskida ugovora sa francuskim Evijanom u Ljutice Bogdana stigao u šampionskoj 2014. godini. Zanimljivo, zbog velike greške tadašnje uprave on nije bio registrovan za prolećni deo sezone, tako da je ostao bez zvanične utakmice za tim sa Marakane, odigravši samo nekoliko pripremnih utakmica na zimu.

- Marko Mugoša, Zvezdina desetka iz 2010 godine. Došao je iz podgoričke Budućnosti, odmah zadužio dres sa brojem koje su mnoge legende i veliki igrači nosili pre njega. Odigrao je jedan meč, i to je bilo to. Kasnije je svoju sreću tražio u timovima poput Borca iz Čačka, Novog Pazara, Mogrena...

- Dragomir Vukobratović, dete Vojvodine je u Zvezdu pristigao te čuvene 2008. godine kad i većina ovih "promašaja". Kao član prve postave započeo je sezonu, ali posle očajne serije Zvezde u tim mečevima, on je svoju epizodu u dresu crvene i bele boje završio.

- Vladan Binić, sin legende Crvene zvezde i osvajača Kupa šampiona Dragiše Binića je u to vreme bio jedan od najbržih ako ne i najbrži fudbaler najvišeg ranga u Srbiji. U Napretku je prosto eksplodirao, čak je i sam pobedio Crvenu zvezdu u jesen 2008, ali u dresu koji je nosio njegov otac nije pokazao apsolutno ništa.

- Nemanja Obrić, momak koji je zanat pekao u Mađarskoj, je na Marakanu stigao sa apostrofom sjajnog krilnog igrača. Ipak, on je odigrao samo jednu utakmicu u Kupu protiv Mladosti iz Apatina, a posle toga je njegova misija bila završena i nije dobijao minute na terenu. Ako mu je za utehu, ostaće upamćen kao jedan od najbolje ocenjenih fudbalera Zvezde na Football Manageru 2010.

- Ibrahim Some, momak iz Čada koji se proslavio pogotkom protiv Rada u poslednjem minutu makazicama za pobedu. Nije se snašao kako treba u velikom klubu posle dolaska iz priznaćete male Bežanije, ali za svoje mogućnosti je ostavio dobar utisak.

-Eli Babalj, najavljivan kao prava devetka, kao ubojiti napadač, stigao je u Zvezdu leta 2012. godine iz Australije. Pravu šansu nije dobio, ali može da se pohvali time da je postigao jedan gol za klub za koji navija. Pogotkom u finišu meča protiv Smedereva u jesen te 2012. godine je ostavio trag u istoriji Crvene zvezde.

A sada je vreme za "asove" Partizana:

- Nikolas Asprogenis, bio je prvi strani golman, a za sada i jedini koji je čuvao gol bilo kog od Večitih rivala. Ovaj Kipranin je dres Partizana nosio od 2004 do 2008, ali je tokom ovih godina upisao samo 17 nastupa za tim iz Humske. Svakako najveći trenutak u Beogradu mu je bio odbranjen penal Ognjenu Koromanu u finišu prvog poluvremena Večitog derbija u proleće 2007. godine. Posle Partizana se okušao u domovini, tj. kiparskim klubovima.

- Radenko Kamberović, ime koje vam verujemo baš ništa ne znači. Ali, ovaj fudbaler je bio u Partizanu 2010. godine došavši iz ekipe Sevojna. Desni bek je u toj polusezoni odigrao tri utakmice, a posle crno-belih je završio u čačanskom Borcu.

- Milovan Sikimić, korpulentni štoper i brat poznatijeg Predraga Sikimića koga smo do nedavno gledali u dresu Crvene zvezde, se u rosteru Partizana našao u leto 2007. godine i bio deo čuvene generacije koju je UEFA izbacila zbog huliganskih ispada u Mostaru i meču sa Zrinjskim. Čuven je i po katastrofalno odigranoj prijateljskoj utakmici sa Lionom, u kojoj je postigao jedan autogol i kriv za još jedan pogodak francuskog tima. 12 mečeva u crno-belom dresu je njegov bilans.

- Milan Vještica, takođe štoper koji je svoju sreću tražio u Istočnoj Evropi. U Humsku je stigao 2008. godine i u šampionskoj polusezoni devet puta oblačio dres Partizana. Nakon ove neuspešne epizode Vještica se vratio u hladnije krajeve i nastupao za nekoliko klubova iz Rusije.

- Risto Lakić, najavljivan kao ogromno pojačanje koje stiže iz podgoričke Budućnosti, a odigrao je samo dva zvanična meča za klub sa JNA. Povrede su uništile njegov san o uspehu u dresu crno-belih, a Lakić je posle toga nastupao za ekipu Vojvodine, Mogrena, Čukaričkog...

- Bojan Šljivančanin, šatirani crnogorski štoper i po potrebi vezni igrač je od svih gore nabrojanih i najbolje prošao. Dečko je odigrao jedan meč protiv ekipe Vojvodine, postigao pogodak, i to je bilo to. Stopostotan učinak, nema šta. Rudar iz Pljevalja je bila njegova sledeća destinacija.

- Darko Maletić, član Partizana iz već navedene "Zrinjski" generacije se ne može nazvati promašajem, ali zaboravljenim zasigurno da. Postigao je gol na debiju u Mostaru, ali verovatno će ga kroz karijeru najviše pratiti kiks u Večitom derbiju na praznoj Marakani, kada je pri rezultatu 1:0 izašao sam sa Moreirom pred golmana Ranđelovića, i umesto da sam završi akciju i proslavi se, dodao je popularnom Mou, koji se već nalazio u ofsajdu i tako upropastio izglednu priliku. Taj meč je završen rezultatom 4:1 za Crvenu zvezdu.

- Dejan Babić, mladić koji je eksplodirao u BSK Borči pre nekoliko godina, došao je u Partizan sa prefiksom pojačanje, ali nije se proslavio, međutim priznaćemo nije ni dobio konkretnu šansu. Svega pet mečeva za prvi tim, posle čega su usledile razne pozajmice po Superligi. Babić danas nastupa za Novi Pazar koji se takmiči u Prvoj ligi Srbije.

- Dominik Adija, čudo iz Milana, afrička zvezda, bio je hvaljen na sva usta pre njegovog dolaska. Pozajmica iz slavnog italijanskog kluba delovala je kao sjajno rešenje, ali Adija nije proveo ni pola godine u beogradskom timu. Šest utakmica u dresu Partizana bile su dovoljne za tadašnju upravu da proceni da je Adija u očajnoj formi i da im takav ne treba.

- Kamel Zaim, simpatični Tunižanin je bio član crno-belih 2008. i 2009. godine. Na treninzima je sa loptom radio sve, na utakmicama ništa. Previše je brinuo za suprugu kada bi išao na gostovanja, zbog toga je mnogo utakmica propustio. Kada se vratio u Tunis pričao je kako je bio najbolji u Partizanu, ali i ugnjetavan zbog vere i nemilosti u kojoj se našao od strane trenera.

- Dragan Čadikovski, makedonac zanimljivog prezimena (ko razume shvatiće) je najefikasniji od svih fudbalera koje smo odabrali postigavši četiri pogotka na 17 mečeva. Bio je učesnik i dva Večita derbija, i za igrača njegovih sposobnosti i kvaliteta je sasvim zadovoljavajuće.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom podsetili tih "zaboravljenih asova" i malo vam osvežili pamćenje o svom voljenom klubu.

BONUS VIDEO: Obraćanje Davora Ristovića na Novogodišnjem koktelu Crvene zvezde

(Nikola Husein)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.