ZAŠTO PLAĆAŠ ONO ŠTO VEĆ IMAŠ? Sejduba Pantić i veče u Humskoj na Football Manager način! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP/Football Manager Printscreen

ESPRESO ANALIZA

ZAŠTO PLAĆAŠ ONO ŠTO VEĆ IMAŠ? Sejduba Pantić i veče u Humskoj na Football Manager način! (FOTO) (VIDEO)

Fudbaleri Partizana prošli su u 1/16 finala Lige Evrope, a mi smo se odlučili za jedan prilično avangardan pristup osvrtu na istorijsko veče

Objavljeno:

12 godina dugog i mukotrpnog čekanja. Ponekad nismo mogli da se odupremo utisku - čekanja Godoa. Ali, jedan srpski klub je već u novembru dočekao evropsko proleće (nadamo se da će početkom decembra to uraditi i drugi).

Pobedom nad Jang Bojsom u četvrtak uveče, 20 i kusur hiljada duša konačno je moglo da odahne, zaboravi Augzburg, Babovića na levom beku, crveni karton i nedosuđen penal, te da mirno ode na počinak (ili "u grad" kao Marko Janković, koji je to podelio sa novinarima posle meča).

Odahnula je i "sedma sila". Nije morala da traži krivca, upire prstom, kuka, kudi i kumi, sve je bilo u savršenom redu. I navijači, i fudbaleri, i zvanična lica (svi osim mađarskog sudije, koji u nekim momentima kao da nije imao pojma gde se nalazi), odradili su svoj posao na maksimalno korektan način.

EVROPSKO PROLEĆE STIGLO U NOVEMBRU: Ožegović heroj Partizana, Grobari su u transu! (FOTO) (VIDEO)

Tako smo i mi u Espreso Sportu odlučili da malo pustimo mašti na volju i da za razliku od uobičajenih analiza, ovu odradimo na malo "avangardniji", opušteniji način. Kroz prizmu igrice Football Manager, tako što ćemo za svakog igrača da izaberemo jednu ili više najbitnijih osobina i dodelimo mu ocenu od 1 do 20, kako su to uradili i momci iz Sports Interactive, tvorci jedne od najzaraznijih igrica u istoriji "gejminga".

Vladimir Stojković - Handling (sigurnost prilikom hvatanja) 17

foto: AP

Odisao je sigurnošću prilikom svakog centaršuta koji je bio unutar njegovog dosega. Nažalost, u ovoj igrici ne postoji jedna ocena koja može da opiše to koliko se njegovo branjenje šuteva iz daljine popravilo u poslednjih par sezona, ali da postoji, ona bi sa nekih 7, 8, sigurno skočila na bar 12, 13.

Grobari, vi ste GOSPODA! Malo ih je, ali će se nedeljama pričati o ovom DIVNOM GESTU! (VIDEO)

Miroslav Vulićević - Influence (uticaj na igrače i publiku) 19

foto: EPA/Koča Sulejmanović

Glupo je da mu damo 20-ku pored Saše Ilića, ali ono što je drugi kapiten tima radio u četvrtak bilo je fantastično. Ne samo što je posle meča sa šipke vodio navijanje kao da to radi ceo život, već je i na terenu, negde tamo ko 80. minuta, kada se i publika malo umori, podigao na noge celu zapadnu tribinu (a, znamo koliko je nekada nju teško podići).

Nemanja Nema Miletić - Jumping (visina skoka) 16, ali Anticipation (čitanje igre) 7

Jedini pogodak koji je primio Partizan, primio je zbog užasne procene leta lopte korpulentnog štopera. Skočio je on solidno, ali na pogrešnom mestu. Nadamo se da mu se takve greške neće više ponavljati.

Atmosfera u Humskoj je dostigla TAČKU KLJUČANJA! Da li je potreban veći motiv Partizanu od ovog? (VIDEO)

Milan Mitrović - Pace (brzina) 9, Acceleration (hitrina) 8

foto: EPA/Koča Sulejmanović

Postavljanje sasvim solidno, dobro čitanje igre, ali veliki problem sa brzim tamnoputim napadačima (i Sulejmanijem) tokom gotovo celog meča. A, to se najupečatljivije videlo u poslednjim minutima, kada su igrači Jang Bojsa, zbog jače lige u kojoj igraju, imali više snage, pa je malo falilo da na brzinu dođu do izgledne gol šanse. Srećom, nisu, pa sada i možemo da pišemo ovakve tekstove.

Nemanja Miletić - Marking (pokrivanje igrača) 13

foto: EPA/Koča Sulejmanović

U velikom broju situacija pokrio je apsolutno sve po svojoj levoj strani, a u onim momentima kada to nije uspevao, bilo je to isključivo zbog viška napravljenog po boku ili brzine protivničkih krila i bekova.

Grobari nisu zaboravili jednog od svojih koji je tragično nastradao i posvetili su mu zastavu i transparent! (FOTO)

Marko Jevtović - Stamina (izdržljivost) 16

Iako u nekim momentima i nije bio previše siguran na lopti, svaku malu nesigurnost nadomestio je borbenošću i snagom. Na svaku loptu se vraćao i po tri puta, ako je to bilo potrebno, a radio je to do poslednjih momenata meča.

Everton Luiz - Aggression (agresija) 20

foto: REUTERS/Denis Balibouse

Svako ko je gledao bilo koji meč Partizana, zna da je agresija njegova glavna osobina, koja ga nekad košta suspenzija, ali mu u velikom broju slučajeva donese klicanje celih tribina.

Marko Janković - Technique (baratanje loptom) 16

foto: Dado Đilas

Ne moramo ništa da kažemo, osim da postavimo ovaj video snimak.

Danilo Pantić - Crossing (centaršut) 18

foto: Filip Plavčić

Idealan centaršut kod drugog pogotka Partizana za Ognjena Ožegovića, koji je učinio da Jug prihvati bivšeg fudbalera Crvene zvezde. Povratnik o kome se nekada pričalo isključivo u superlativima, kao o nekome pred kim je blistava karijera, pokazao je šta sve od njega može u budućnosti da se očekuje. Iskreno, niko o Sejdubi Sumi nije ni pomišljao kada je Dača bio na terenu. Otuda i naš naslov: Zašto plaćaš ono što već imaš? I to 1.700.000 evra...

Ognjen Ožegović - Finishing (završnica) 15

foto: Filip Plavčić

Jeste imao donekle i lagan zadatak, jer je golman kod tog drugog gola već pao, ali trebalo je sa nekih 10 metara glavom pogoditi gotovo same rašlje u momentu kada preko 1.000.000 ljudi od tebe to očekuje. Da je zakucao loptu u mrežu, dali bismo mu 20, ovako će morati da se zadovolji sa 15-icom.

MIŠEVI I NEVERNICI, U STVARI, MRZE PARTIZAN KAO I SEBE: Iliev brutalno isprozivao sve koji su sumnjali posle plasmana u 1/16 finala Lige Evrope! (VIDEO)

Leandre Tavamba - Flair (talenat, nadarenost) 18

foto: AP

Šta god ko pričao o njemu (većinom su negativne kritike upućene zbog fizičkog stereotipa - preveliki je, ne ume on sa loptom), sada mora da mu se pokloni do poda. Popularni Talamba, kako ga zove Miša Tumbas, kod prvog gola je pokazao koliko je opasan u vazduhu, dok je kod drugog prelepim pasom stvorio situaciju za Pantića i Ožegovića. A, tek onaj dribling pri rezultatu 2:1... O tome će se dugo pričati!

BONUS: Za kraj, morali smo da izdvojimo malo prostora za Ivicu Ilieva, čoveka koji je arhitekta ovog uspeha.

- Cilj nam je da prezimimo u Evropi - rekao je krajem prošle sezone za Espreso.co.rs, a sada je to ostvario. Ponajviše zbog odličnog procenjivanja fudbalera koje dovodi.

VUČELA U TRANSU, A KO JE OVO NA STOLICI?! Opšte ludilo na slavlju Partizana i svi grme samo jednu pesmu! (VIDEO)

Stoga, dajemo mu Judging players potential ability (procenjivanje potencijalnog umeća fudbalera) 20. Maksimalnih!

(A.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.