TRAŽI SE NOVI SRPSKI JUNAK: Ubitačan kao Mijat, snalažljiv kao Kežman i sposoban kao Lane! Nagrada - Mundijal! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

rusija je sve bliže

TRAŽI SE NOVI SRPSKI JUNAK: Ubitačan kao Mijat, snalažljiv kao Kežman i sposoban kao Lane! Nagrada - Mundijal! (FOTO) (VIDEO)

Austrija je prva meč lopta!

Objavljeno: 18:17h

Reprezentacija Srbije nalazi se pred plasmanom na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Pred njom su dve meč lopte, prva u petak protiv Austrije u Beču, a ako nju ne iskoristimo imamo popravni u Beogradu protiv Gruzije na stadionu "Rajko Mitić" gde realno gosti nemaju šta da traže.

foto: Dado Đilas

Upravo u Beču oktobra 2008. godine tadašnja reprezentacija Srbije pod vođstvom Radomira Antića načinila je veliki korak ka Južnoj Africi pobedivši 3:1 na stadionu koji je ugostio čak 25 hiljada srpskih navijača.

ŠTA JE, BRE, OVO? Mađari se pitaju koga to Srbi hoće da okupiraju, a svi putevi vode u jednom pravcu! (FOTO)

POBESNELI KAD SU ČULI: Pismo upozorenja stiglo Slavoljubu Muslinu!

Ali o tome malo kasnije...

foto: AP

Jugoslavija, Srbija i Crna Gora, i Srbija su tri države, koje su imale isti cilj - plasman na Mundijal!

Sada već davne 1998. Jugoslavija je u velikom stilu otišla u Francusku kao osma reprezentacija sveta, ne nije šala, bili smo osmi na rang listi FIFA.

Put do Francuske nije bio lak, kvalifikaciona grupa sa Španijom, Slovačkom i Češkom uz nejaku Maltu i Farska Ostrva davala je jednog direktnog putnika na Svetsko prvenstvo, a drugog kroz baraž.

foto: Profimedia

Španija je bila prva sa 26 poena, a izabranici Slobodana Santrača su bili drugi sa 3 boda manje, i u baražu su se sastali sa Mađarskom, a potom ih deklasirali ukupnim rezultatom 12:1.

ZAKRPI ME, HOĆU DA IGRAM! Lavovsko srce Fernanda Gaga: Ligamenti mu uništeni, on vrišti od bolova i traži da se vrati na teren! (FOTO) (VIDEO)

Apsolutni junak ovih kvalifikacija bio je Predrag Mijatović koji je postigao 14 golova.

Posebno bitan gol je onaj u Beogradu kada je u 85. minutu iz jedanaesterca savladao legendarnog Zubizaretu i tako otvorio vrata baraža svojoj reprezentaciji.

Veoma bitan pogodak postigao je Siniša Mihajlović u remiju sa Slovačkom u gostima u 80. minutu.

Baraž sa Mađarima bila je igra mačke i miša blago rečeno...

Prvi meč u Budimpešti naša reprezentacija unakazila je Mađare sa čak 7:1 uz čak tri gola Predraga Mijatovića.

Revanš meč je bila čista formalnost i pobeda od 5:0, i poklon za sve navijače koji su tog dana došli na stadion.

O učešću na Svetskom prvenstvu '98 ćemo nekom drugom prilikom... legenda kaže da se prečka i dalje trese...

Koliko se Austrijanci plaše srpskih navijača pokazuje i ova mera koju je uvela njihova policija!

Sledeće veliko takmičenje gde se plasirala naša reprezentacija bilo je Evropsko prvenstvo 2000. u Belgiji i Holandiji.

foto: Print Screen Youtube

Kvalifikaciona grupa sa Irskom, Hrvatskom, Makedonijom i Maltom donela je veliku dramu u mečevima sa Irskom i Hrvatskom...

Prvi meč protiv Hrvatske u Beogradu odigran je nerešeno 0:0, a pamtiće se po nestanku struje na Marakani gde su reprezentativci Jugoslavije stali u zaštitu hrvatskih fudbalera od mogućih napada.

Vratimo se na lepše fudbalske teme. Prva velika pobeda u kvalifikacijama bila je protiv reprezentacije Irske na Marakani novembra '98. Trijumf od 1:0, a strelac ko drugi nego Peđa Mijatović.

Revanš u Irskoj nije bio uspešan za izabranike Vujadina Boškova gde su bili poraženi rezultatom 2:1 uz gol tada mladog Dejana Stankovića.

foto: Profimedia

Najvažniji meč kvalifikacija dogodio se u Zagrebu, oktobra '99, samo nekoliko meseci posle prestanka NATO agresije nad Srbijom i Crnom Gorom.

foto: Profimedia

Uvertira meča je bila puna nacionalističkih naboja, pretnji Hrvata, ustaških pokliča, gotovo cela Hrvatska bila je uverena u pobedu njene selekcija i velike proslave nad sred Maksimira. Ali, Mijatović i kompanija su mudro ćutali i odgovorili na terenu (istina, malo im je u tome pomogao hrvatski golman Dražen Ladić)

Ratoborni Zoran Mirković je dobio crveni karton zbog hvatanja Roberta Jarnija za međunožje usled provokacija hrvatskog fudbalera i time postao heroj cele zemlje.

Hrvatska je golom Alena Bokšića povela već u 20. minutu i tako značajno podgrejala šanse o plasmanu na EURO sledeće godine.

Samo pet minuta kasnije, hladan tuš za sve na stadionu.

Stari lisac Mihajlović inače rođen u Borovu (Hrvatska) je svojom teledirigovanom loptom pronašao Mijatovića koji je u padu okrenut suprotno od gola glavom zahvatio loptu koja se izmigoljila hrvatskom čuvaru mreže i završila u golu za 1:1!

A onda DEJA - VU! Samo šest minuta kasnije i velikih 2:1!

Identičan centaršut Mihajlovića i identična reakcija za gol! Ovoga puta Dejan Stanković protura loptu Ladiću kroz ruke, koji je više ličio na plivača u tom trenutku nego na golmana...

foto: Printscreen/Youtube/Iggy Speed

Mario Stanić je izjednačio rezultat na startu drugog poluvremena, ali više od toga se nije moglo i bod veliki kao Belgija i Holandija je bio dovoljan za plasman na Evropsko prvenstvo!

A tamo, opet Holandija i opet bolan poraz... ali o tome nekom drugom prilikom sa nekim vedrijim povodom.

foto: Profimedia

Ilija Petković i reprezentacija Srbije i Crne Gore protutnjali su kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2006. u Nemačkoj ostavivši iza sebe veliku Španiju i Belgiju koja je u to vreme bila u nastojanju da preuzme veliku scenu u evropskom i svetskom fudbalu.

foto: Saša Pavlić Koky

Samo jedan gol primljen na 10 utakmica, govori više od bilo čega kakva je to dominacija bila naše reprezentacije.

PRONAĐI ULJEZA: Mora mu se skinuti kapa dole za ovu sjajnu foru! (FOTO)

Verovatno i ključna utakmica bila je pobeda u Belgiji 2004. godine od 2:0. Golove su postigli Kežman i Vukić i tako diskretno i tiho otvorili vrata Nemačke.

Kežman je mogao i ranije da bude heroj ove generacije, da je umesto stative pogodio mrežu Kasiljasa pri rezultatu 0:0. Tim rezultatom je i završen meč.

I ponovo Kežman... utakmica u Madridu bila je presudna u bici za prvo mesto.

Gol Raula glavom posle kornera prvi je koji je načeo mrežu nedodirljivog Dragoslava Jevrića podgrejao je nade Špancima da preuzmu prvo mesto od naše reprezentacije.

foto: AP

Dvadesetak minuta pre kraja, visoka lopta je išla na Žigića koji je glavom spustio do Stankovića, ovaj otišao na stranu i šutirao, a Kežman u svom stilu samo postavio nogu koja je iznenadila Kasiljasa i završila u mreži za velikih i konačnih 1:1!

Veliko finale i potvrda kvaliteta odigralo se u Beogradu, oktobra 2005. godine u meču sa Bosnom i Hercegovinom.

Tvrd meč pun naboja, što nacionalističkog, što fudbalskog, rešio je Kežman golom u 7. minutu meča i tako prvi put posle 1998. odveo našu reprezentaciju na SP.

Potpuni debakl i raspad sistema kao i poslednji mečevi reprezentacije pod imenom Srbija i Crna Gora dogodio se u Nemačkoj gde smo pretrpeli sva tri poraza u grupi.

foto: Saša Pavlić Koky

Propustili smo EURO 2008, ali na velika vrata smo se vratili sa Radomirom Antićem na klupi.

Kvalifikacije za SP 2010, u grupi sa Francuskom, Austrijom, Rumunijom... Srbija je završila na prvom mestu!

Reprezentacija predvođena Vidićem, Ivanovićem, Stankovićem, Krasićem, Žigićem, Pantelićem, i ostalima odigrala je cele kvalifikacije na vrhunskom nivou.

Koliko se Austrijanci plaše srpskih navijača pokazuje i ova mera koju je uvela njihova policija!

Upravo meč protiv Austrije je bio prekretnica za Srbiju. Pobeda u Beču pred polovinom stadiona ispunjenim Srbima dala je krila Orlovima za dalje utakmice...

Krasić je otvorio meč golom, zatim Jovanovićev odbitak, i magija Ivana Obradovića dala je nadu Srbiji o plasmanu u Južnu Afriku.

Poraz od Francuske u Parizu je bio realan i nije mnogo uticao na dalje mečeve, ali pobeda Srbije u Rumunije marta 2009. potvrdila je naš kvalitet za mesto među 32 tima u Africi.

Golovima Jovanovića, Vidića i Ivanovića, naša reprezentacija je prebrodila i ovu prepreku i na prvom mestu čekala odlučujuće mečeve za Francuskom i Rumunijom u Beogradu.

U međuvremenu golom Milijaša juna 2009. savladana je Austrija na Marakani.

Isti igrač postigao je pogodak protiv Francuske u Beogradu sa bele tačke i doveo Srbije u predvorje Svetskog prvenstva... Kao meč lopta u Beograd je došla Rumunija predvođena Mutuom.

A onda, rapsodija! Pobeda od 5:0!

Žigić, Pantelić, dva puta Lane Jovanović i na kraju Kuzmanović za veliku radost širom Srbije!

Junak kvalifikacija bio je Milan Jovanović koji je iako džoker Antića svojim važnim golovima doneo plasman našoj selekciji na Mundijal!

foto: Printscreen/Youtube/FSSrbije

LOME PRSTE GOLMANIMA! Jedan se vratio u Srbiju, a ima još 7 igrača u Superligi sa razornim topom u nogama! (VIDEO)

Sada smo opet na korak od Svetskog prvenstva, neki drugi momci su sada u prvom planu, neki drugi fudbal se igra, ali vera navijača u nacionalni tim se ponovo vraća i sve je jača!

Muslinovi momci igraju sjajno, postižu golove, preležali su dečije bolesti, i mogu mnogo...

Austrija je prva meč lopta, Beč će iznedriti novog junaka, Beograd će pozdraviti ceo tim u utorak i proslaviti odlazak u Rusiju... A tamo šta nam Bog da!

(N.H)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.