Dao je poslednji Zvezdin gol na evropskom gostovanju, a sada jako brine! Prijatelju moj, država je loša! Ima za budalaštine, a nema za fudbal! (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

ĐOKAJ ZA ESPRESO

Dao je poslednji Zvezdin gol na evropskom gostovanju, a sada jako brine! Prijatelju moj, država je loša! Ima za budalaštine, a nema za fudbal! (VIDEO)

Ričmond Boaći je bio jedini strelac u pobedi ekipe Vladana Milojevića nad Kelnom. Usred Nemačke. Delije su dugo čekale na ovakvu generaciju, na tim koji može da stane rame uz rame sa klubovima iz najboljih svetskih liga. A dugo su čekale i na gol. Toliko dugo da je i samog strelca poslednjeg pogotka u gostima neko morao da podseti

Objavljeno: 20:35h

Strazbur, 14.12.2005. godine. Igra se 63. minut, Crvena zvezda vodi sa 1:0 protiv domaćina.Ardijan Đokaj izlazi sam ispred golmana Stefana Kasara. Boc - gol - 2:0. Crveno-beli deo Srbije ispred malih ekrana je u delirijumu, njihova Zvezda će po prvi put posle dužeg vremena prezimiti u Evropi. Ardian Đokaj postaje heroj. Ili ipak ne?

Kada vidim te ljude, POGINUO BIH ZA NJIH! Šta mislite, o kome priča heroj Severa? (FOTO)

Milojević pred Napredak: Najbitnije mi je zdravlje igrača, ne mogu svi da igraju preko praga bola! (FOTO)

Šeki u svom stilu! O Kelnu, Arsenalu, kvalitetu Zvezde, prelaznom roku... (FOTO) (VIDEO)

12 godina je prošlo od tog pogotka, nažalost nedovoljnog za dalji plasman, pošto su greške odbrane crveno-belih na kraju skupo plaćene. Tada veoma malo poznati, ali supertalentovani Kevin Gameiro je bio dvostruki strelac za okončanje sna o proleću u Evropi. Strazbur je došao do boda koji mu nije mnogo značio (prvo mesto u grupi), a srpski predstavnik je završio takmičenje ispod Bazela, na četvrtom mestu.

Više od decenije kasnije, Ričmond Boaći je bio jedini strelac u pobedi ekipe Vladana Milojevića nad Kelnom. Usred Nemačke. Delije su dugo čekale na ovakvu generaciju, na tim koji može da stane rame uz rame sa klubovima iz najboljih svetskih liga. A dugo su čekale i na gol. Toliko dugo da je i samog strelca poslednjeg pogotka u gostima neko morao da podseti.

- Dobio sam jutros informaciju da je moj gol poslednji u gostima. Drago mi je zbog Ričmonda. Igra sjajno. Ponaša se kao da je pet godina igrao u Zvezdi. On je odličan pokazatelj toga kako jedan stranac mora da se ponaša u klubu. Igrao sam u inostranstvu, znam da moraš da budeš duplo bolji da bi igrao. On je primer svim strancima kako treba da se ponašaju. Kao, npr, Tavamba u Partizanu. Inače, da se vratimo na gol. Pokojni otac mi je za taj pogodak rekao: Viđi, da nisi dao ovaj gol, niko ne bi čuo za tebe, a-ha-ha - kroz šalu je Đokaj prokomentarisao tu slatko/kiselu uspomenu na decembarsko veče u Strazburu.

A, onda se osvrnuo na sadašnjost. Sadašnjost oba večita rivala u Ligi Evrope.

- Bilo je lepo videti posle dugo vremena jednu jaku Zvezdu, kakvu smo dugo očekivali. Konačno je pogodila sa dovođenjem trenera. Milojević je pokazao da je pravi stručnjak. Stranci igraju mnogo bolje, probudili su se. Kanga iz ove i prošle sezone je totalno drugi igrač. Donald je takođe preporođen, Boaći je samo nastavio tamo gde je stao. Sve čestitke i malom Stojkoviću, igra izvanredno. Srnić je dobio šansu. U ovom momentu, naši igrači koji igraju u Zvezdi su prave vođe na terenu, a stranci su kao šlag na tortu, i ponašaju se onako kako treba da se ponašaju. Od prvog minuta se videlo da će utakmica da bude dobijena. Od srca čestitam bivšem klubu na toj pobedi - veoma je jasan bivši levi spoljni igrač crveno-belih.

U Đokajevom slučaju, boje nisu nešto što mu zabranjuje da gleda i Partizanove utakmice. Imao je šta da kaže i o velikom padu crno-belih u drugom poluvremenu meča sa Dinamo Kijevom.

ESPRESO ANALIZA: Gde je to bilo svih ovih decenija? Vratio se Zvezdin pobednički duh iz zlatnih vremena, a iza njega stoji ON! (VIDEO)

- Videli ste kako je Zvezda pala u poslednjih 25 minuta. To je isključivo zbog toga što je naša liga katastrofalna, prosto, iz godine u godinu je sve gora i gora. Mi pravimo dva velika kluba, ali su nažalost drugi klubovi loši. Loša je i infrastruktura, iako se na tome radi. Zvezda i Partizan nemaju toliko jakih utakmica koliko ima Keln. Nemojte pogrešno da me shvatite, nikog ne potcenjujem, ali Zvezda igra protiv Lučana ili Surdulice, a Keln protiv Bajerna, Borusije, pa se Zvezda onda sastaje sa Kelnom ili Arsenalom. To je problem. Mi kvalitet imamo, uvek smo ga imali. Još više bih dovodio naših igrača, ali ovakvi stranci kakve imaju i Zvezda i Partizan su stvarno pun pogodak. Da se vratim na pitanje. Žao mi je Partizana. On je dobro igrao sa decenijskim učesnikom Lige šampiona i Lige Evrope dok je imao snage, matirao ga je, ali nedostatak jakih utakmica se video u drugom poluvremenu.

foto: Print Screen Youtube

Prema njegovom mišljenju, postoji način da se to sve promeni, ali da bismo do tamo došli, kako kaže, moramo prvo da preskočimo jedan, ali visok stepenik.

- Dok ne nastana balkanska liga, skakutaćemo u mestu. Naša liga je jedna od pet najgorih u Evropi. Mi jednostavno moramo da prevaziđemo sami sebe, da stavimo tačku na neku prošlost. Svi ljudi imaju svoju prošlost, i Velika Britanija je to imala. Svi su ratovali, to mora da se zaboravi. Da igraju Zvezda, Partizan, Dinamo, Hajduk, Olimpija i svake godine ćemo imati učesnika u Ligi šampiona. I svake godine će se u regionu gledati fenomenalan fudbal. Možda Zvezda i Partizan i prođu ovu grupu, ali dalje od toga neće moći. Veoma je to jak ritam. Doduše, dobro je da su klubovi konačno shvatili da moraju da ulažu u igrače. Evo vam ga primer Gobeljića. Ne bira poziciju. Uđe, odigra kako treba.

foto: Print Screen Youtube

Đokaj smatra da nam se promenila i percepcija fudbalske stvarnosti. Velika je razlika između očekivanja publike pre 20 godina i sad. A, način da se to promeni, Đokaj vidi u jednom snažnom, spoljašnjem faktoru. Potpuno suprotnom privatizaciji o kojoj mnogi pričaju.

- Pre 15, 20 godina smo osvajali te Lige šampiona, bili direktni učesnici, a sada slavimo pobedu, tj, tri boda protiv Kelna. U naš fudbal mora da se ulaže, a to mora da uradi država. Mora mnogo više da se ulaže u fudbal. Država uvek ima novac. Pošto ima za razne budalaštine, mostove, ko zna šta. U fudbal mora da se ulaže, on je najveći izvor prihoda danas. Zvezda i Partizan su nam najveći brend u Evropi. I Zvezda u košarci. Ali, na to smo navikli. Država neće da se bavi fudbalom, samo se bavi navijačima. Zašto? Naši navijači su fantastični. Imaju i oni svoje probleme, bubice, ali pogledajte kakvi su oni Englezi. Pa vidite i ovi Kelnovi nisu nimalo bolji. Mi se bavimo samo navijačima. Oni su loši, a svi drugi su dobri. Ne, nego je država loša. Neće da se bavi fudbalom. Kako se to samo radilo u Titovo vreme. Prijatelju moj, da se to radi kao nekad, mi bismo gledali jako dobar fudbal. Šteta što niko neće da ispoštuje klupski fudbal. Mora da se radi na fudbalskom marketingu. Svi sportovi zajedno da se skupe, neće vladati toliko interesovanje kao za fudbal, ali država je ta koja mora to da pokrene. Ako je jak fudbal u zemlji, ekonomija će da cveta.

Bivši levi vezista crveno-belih je neko ko ne želi da savetuje mlađe kolege, jer nikada nije voleo ni da neko njemu deli savete.

- Mogu samo da kažem da uživaju u ovom momentu. Najbitnije je da zvezdaška javnost uživa u momentu. Fudbal je najsuroviji sport, jer će sutradan sve da se zaboravi. Danas je novi dan, nove obaveze, ali sada svi moraju da uživaju. Ali i da daju savete igračima kako to da što pre zaborave. Pošto, jedan jedini poraz u prvenstvu je dovoljan da se zaboravi sve i da vas javnost "sahrani". Doduše, nekada je i novinarski šamar dobar, meni je to pomoglo tokom karijere da ne letim previše - ponovo je kroz šalu istakao svoje mišljenje.

Nemački fudbal goru nedelju nije doživeo, a sve je zaokružila moćna Crvena zvezda! (FOTO)

BONUS VIDEO: Leandre Tavamba posle poraza Partizana - 2

(Aleksa Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.