ESPRESO ANALIZA: Ne, 2:0 nije najopasniji rezultat! Kako se dogodio harakiri u Humskoj koji se ne pamti! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

Ko je kriv i šta dalje?

ESPRESO ANALIZA: Ne, 2:0 nije najopasniji rezultat! Kako se dogodio harakiri u Humskoj koji se ne pamti! (FOTO) (VIDEO)

Pravog izgovora nema, šta uraditi da se ovakve stvari ne ponavljaju

Objavljeno:

Fudbaleri Partizana poraženi su u Ligi Evrope od Dinama iz Kijeva posle velikog preokreta Ukrajinaca rezultatom 3:2.

Odlično su crno-beli otvorili susret, delovalo je da je šampion Srbije konačno sazreo i da može do velike evropske pobede. Ipak, od gotovog je napravljena veresija i to za samo 45 minuta.

Ali ko je stvarno kriv i da li je ovo smelo da se dogodi timu koji svojim kvalitetom zaslužuje da se bori za prva dva mesta u grupi?!

Svi znamo za teoriju "2:0 je najgori/najopasniji rezultat". Znači ukoliko vam neko ponudi da utakmicu počnete sa dva gola prednosti vi ćete verovatno odbiti... Ako su dva gola prednosti opasni, šta onda da kaže tim koji u tom trenutku gubi?! Ovu alibi teoriju osmislili su ljudi koji svoje neznanje pokušavaju da opravdaju na najsmešnije načine.

Jer dajte kvalitetnom timu i treneru koji poznaje psihologiju da posle prvog poluvremena vodi 2:0 i verujte mi, krajnji rezultat će pre biti 7:0 nego 2:3!

Prazne tribine su bile problem?! Kao što je rekao kapiten Partizana Saša Ilić:

- Pa nisu punije ni u prvenstvu!

foto: Beta/Dušan Sandić

Verujem da bi oni pravi Grobari svojom podrškom nosili crno-bele ka pobedi, ali mentalitet Srba koji posle nekoliko grešaka igrača na terenu krenu da zvižde i unose dodatni pritisak veoma često se pokazao kao kontra produktivan za igru i krajnji rezultat. Zbog toga podrška sa tribina može da bude velika prednost, ali i put u nepovrat ukoliko se u utakmicu uđe malo lošije.

Prva dva pokušaja alibija jednostavno 'ne piju vodu'.

Partizan je protiv sebe imao kvalitetnog, strpljivog i veoma iskusnog protivnika. Crno-belima nije pomogao ni norveški sudija Moen, tačnije njegov pomoćnik kojem je promaklo da dosudi ofsajd pre trećeg gola Ukrajinaca.

Mada, ruku na srce, milimetri su odlučivali, ali to je valjda posao pomoćnog sudije da baš te milimetre i vidi.

Sinoć je na stadionu Partizana viđen harakiri na kom bi pozavideli i Japanci.

A KO JE KRIV ZA TO?!

Za početak – Miroslav Đukić!

foto: Reuters

Trener Partizana postavio je igru u kojoj je glavni adut Vladimir Stojković i ukoliko njega ne krene crno-beli postaju sasvim prosečna ekipa. U odbrani je po ko zna koji put previše škripalo, a Đukić se ponovo odlučio da na klupi ostavi Nemanju Antonova i Milana Mitrovića koji su dovedeni kao velika pojačanja. Nije imao ni sreće trener Partizana, povreda Tošića i neigranje Jevtovića pokazali su se kao veliki hendikep za crno-bele, Ožegovićeva glupost vratila je ukrajinski tim u igru... Ali Đukić je uradio nešto što kvalitetnom treneru ne sme da se dogodi, a to je da za 45 minuta, na svom stadionu i u veoma važnoj utakmici prospe u vodu sve dobre stvari iz prvog poluvremena. Opet je Đukić kasnio sa izmenama i Partizan je delovao kao da je u panici kad god Dinamo priđe golu. Da bi se nešto više uradilo u Evropi ovakve utakmice i posebno ovakvo drugo poluvreme ne sme da se ponavlja!

Na golu je ponovo briljirao Vladimir Stojković.

foto: Reuters

Jeste primio tri gola, isto koliko i na svim utakmicama zajedno ove sezone, ali Stojke je 'vadio kestenje iz vatre' u nekoliko navrata! Sigurne intervencije pri rezultatu 0:0 trasirale su put crno-belima ka vođstvu na poluvremenu.

U drugom poluvremenu takođe je bio fenomenalan i odbijao je sve nalete Ukrajinaca. Ipak, kod golova nije mogao apsolutno ništa i to je ono što posebno boli. Jer kada golman ima desetak neverovatnih intervencija, ekipa postigne dva gola, a na kraju se ipak izgubi... To zna psihički da dotuče čoveka.

Nije mogao Stojke da odbrani sve što je defanziva crno-belih uspela da pokloni fudbalerima Dinama. Dva Miletića, Vulićević i Ostojić kao da su se takmičili ko će da na kreativniji način da počasti Ukrajince. Zbog grešaka koje pravi odbrana Partizana se gube utakmice, titule, a u nekim slabijim timovima se ispada i iz lige.

'Fantastična četvorka' crno-belih može da se zahvali Stojkoviću što je Partizan imao aktivan rezultat tokom celog susreta.

Od fenomenalne utakmice u Bernu do agonije u Beogradu nije prošlo previše vremena i neshvatljivo je kako se sve tako brzo promenilo...

foto: Reuters

Nije briljirao ni tandem defanzivnih veznih igrača. Everton se borio, ponovo je pretrčao dosta i na tome mu se ne može ništa zameriti. Pokazao se Brazilac kao srce ekipe, ali fudbal se ne igra samo srcem već se nekad moraju uključiti i noge i glava. Falio je Marko Jevtović koji je u Švajcarskoj odigrao sjajno! Radin se nije snašao i veoma često je delovalo kao da je zalutao na teren. Dva centralna vezna bi trebalo da olakšaju posao odbrani i napadu, da spajaju defanzivu i ofanzivu svog tima, a crno-beli to sinoć nisu imali.

Marko Janković je bio jedan od najboljih u Bernu. Sinoć, nekonkretan, usporen, definitivno ne na onom nivou koji se od njega očekuje. Falio mu je Tošić, pokazali su njih dvojca da će biti sjajan tandem koji Partizan može da nosi do velikih uspeha. Ali da bi postao igrač kakav ima kvalitet da postane, Marko Janković mora da nosi svoju ekipu do pobede i bez Tošića.

foto: EPA/Srđan Šuki

Sejduba Suma je najskuplje pojačanje u istoriji Partizana. Ukoliko nastavi sa igrama koje pruža, Suma bi lako mogao da dobije epitet najvećeg promašaja u istoriji kluba iz Humske. Jer igrač koji je plaćen koliko je Suma plaćen i koji je doveden i predstavljen na način na koji je Suma predstavljen ne sme da dođe fizički spreman kao svojovremeno Asen Nikolov, poznat i kao bugarski Bebeto.

Suma jeste dodao loptu Tavambi za drugi gol crno-belih, ali od milionskog pojačanja se jednostavno očekuje više!

foto: Fonetap

Tavamba je bio možda i najbolji pojedinac crno-belih na ovom susretu. Dao je gol, borio se, dobio je većinu duela sa defanzivcima Dinama... Ali nije imao pravu podršku u saigračima! Posle utakmice nije mogao da sakrije emocije, a izraz lica kod jedanesterca koji je Ožegović napravio može da objasni ceo meč. Ponekad slika govori više od 1000 reči...

Od pukovnika do pokojnika! Od junaka do tragičara! To je put koji je prešao Ognjen Ožegović. Postigao je pogodak, igrao je i više nego korektno, a onda je napravio glupost zbog koje se gubi utakmica... Decu u petlićima uče da se u živom zidu ne diže ruka, a Ožegović je izgleda tu lekciju preskočio... Jer kao što sam rekao u slučaju Evertona, fudbal ne igra samo srce koje je Ognjen pokazao da ima...Fudbal igra i glava koju napadač crno-belih mora da sredi ukoliko želi da se pokaže kao pojačanje...

Pantić i Jovanović nisu imali vremena da pokažu šta znaju jer je Đukić izmene ponovo ostavio za poslednjih 15 minuta igre... Jovanović je protiv Rada pokazao da je veliki talenat i prava je šteta što malo više vremena ne provodi na terenu... Ali vreme radi za njega i nadam se da je stručni štab crno-belih svestan kakvog talenta ima u timu.

foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Partizan iz ove utakmice mora da izvuče pouke! Imali su sreće crno-beli pa im rezultat iz drugog meča ove grupe odgovara!

Sve je otvoreno, ali ovakvo drugo poluvreme ne sme da se ponovi! Odbrana mora da se zapita da li poštuje Vladimira Stojkovića, jer ukoliko su prijatelji potrudiće se da mu olakšaju utakmicu. Vezni red mora da pokaže malo više kreativnosti, a gluposti kao što je jedanaesterac koji je napravio Ožegović ne smeju da se ponove ni na treningu.

Pokazali ste da možete i da malo fali da se ostvari veliki uspeh i zbog toga bi bila velika šteta da se ova sezona ne iskoristi na pravi način. Neka ovo bude samo opomena, ružan san iz kog će se Đukić i njegova ekipa probuditi već za vikend!

(Žarko Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.