ESPRESO ANALIZA: Doktorska disertacija Vladana Milojevića sa naslovom "Zvezda mora da igra hrabro i napadački i nikako drugačije"! (FOTO) (VIDEO)
Foto: REUTERS/Marko Djurica

crvena zvezda u ligi evrope!

ESPRESO ANALIZA: Doktorska disertacija Vladana Milojevića sa naslovom "Zvezda mora da igra hrabro i napadački i nikako drugačije"! (FOTO) (VIDEO)

Post dug deset godina prekinut je na spektakularan način

Objavljeno: 11:52h

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u grupnu fazu Lige Evrope pobedom nad ruskim Krasnodarom rezultatom 2:1.

Prelepo veče viđeno je bilo na stadionu "Rajko Mitić". Više od 50 hiljada srca kucalo je u jednom ritmu i nosilo je igrače Crvene zvezde do uspeha koji je crveno-bela sportska javnost čekala punih deset godina.

Previše je vremena prošlo od kad su se jake evropske utakmice igrale na Marakani i moralo je dosta toga da se poklopi da bi se one ponovo igrale.

DUGOM ČEKANJU JE KRAJ - ZVEZDA U LIGI EVROPE! Projektili Radonjića i Kange za veliki povratak u Evropu! (FOTO) (VIDEO)

A sinoć je sve došlo na svoje mesto. Crvena zvezda je, kao i Partizan, klub koji mora da se oseća. Kada igrač obuče dres jednog od dva večita rivala, ne sme nezainteresovan da izađe na teren. Kada trener sedne na klupu jednog od dva simbola Srbije, ne sme bez emocija da vodi utakmicu. Jer armija navijača zna da prepozna kada neko voli klub i pružiće energiju potrebnu da se pobedi i mnogo jači rival, ali samo ako se ta veza ostvari. Istorija je pokazala da je to istina, a to se videlo i sinoć.

foto: Filip Plavčić

Prepoznale su Delije da za klub konačno nastupaju ljudi koji imaju crveno-belu boju u krvi, a da ih sa klupe u bitku vodi jedan od najhrabrijih trenera koje je Srbija imala. I rezultat nije mogao da bude drugačiji. Izborili su se izabranici Vladana Milojevića i sa protivnikom koji je finansijski mnogo jači ali i sa sudijom koji je donosio krajnje diskutabilne odluke i obezbedili su sebi mesto u istoriji.

foto: Filip Plavčić

Ali da krenemo od samog početka.

SUZE SU MI SAME KRENULE! Savić je bio u euforiji, ali i u tom stanju je pokazao kakav je sportsmen porukom Partizanu! (VIDEO)

Šta reći za Milana Borjana?! Osporavali su ga mnogi posle utakmice u Rusiji, gde ruku na srce, nije bio na najvišem nivou. Ali Borjan je sinoć pokazao kako se brani Crvena zvezda. Tokom cele utakmice pružao je sigurnost svom timu, a u nadoknadi vremena je imao i odbranu karijere koja će se među Delijama prepričavati i u godinama koje dolaze.

Posle utakmice Milan Borjan nije mogao da dođe do daha, što jasno govori koliko je želeo da crveno-beli konačno uđu u grupnu fazu Lige Evrope. Ovo je jedan od najboljih transfera uprave Crvene zvezde u poslednjih desetak godina i dokle god je reprezentativac Kanade na golu Zvezde, Delije ne moraju da brinu.

foto: Filip Plavčić

Odbrana crveno-belih odigrala je utakmicu za pamćenje. Osporavani su Frimpong i Savić, verovalo se da su igrači koji će Delijama doneti više stresa nego radosti. A oni su svim kritičarima zapušili usta na najbolji mogući način. Izuzetno sigurna igra dva centralna defanzivca Crvene zvezde nosila je tim sa Marakane do pobede.

foto: REUTERS/Marko Djurica

Za njima nisu zaostajali ni spoljni igrači, Stojković i Rodić. Koliko samo srce imaju ova dva igrača. Rodić je bio jači od povrede, nije želeo da sa tribina gleda kako njegovi drugovi pokušavaju da ispišu istoriju, a Stojković je bio jači od nepravde koju mu je naneo sudija Štiler kada je dosudio nepostojeći jedanesterac i dao Rusima priliku da se vrate u utakmicu.

Umesto Rodića je u 51. minutu ušao Gobeljić i takođe je bio na vrhunskom nivou.

NIKAD NISAM UPOZNAO MAJKU: Kanga se potpuno otvorio, tetovažu je posvetio njoj, pa poručio da hoće da ostane! (VIDEO)

Vezni red tima iz Ljutice Bogdana bio je motor koji je pokretao crveno-belu mašinu sinoć. Donald i Kanga jesu stranci, ali stranci kojima je krv promenila boju. Stranci koji su zavoleli Zvezdu i koji su uspeli da se povežu sa Delijama na jedan jako poseban način.

foto: REUTERS/Marko Djurica

Donald je zatvorio apsolutno sve prilaze golu, a Kanga je započeo svaku akciju Crvene zvezde. Smatram da neću preterati ako kažem da je velika sličnost između ovog tandema vezista crveno-belih sa čuvenim tandemom Milana, Gatuzo - Pirlo. Jer Donald je uspeo da pokvari skoro svaku akciju ruske ekipe, a Kanga je pored toga što je bio linija tima koja povezuje defanzivu i ofanzivu postigao gol kog se ne bi postideo ni lično Andrea Pirlo.

Videćemo kako će igrati crveno-beli Pirlo i Gatuzo u nastavku sezone, ali ako ostanu na dosadašnjem nivou mnoge ekipe će slomiti zube na Crvenu zvezdu.

Svoje veče imali su i Slavoljub Srnić, Nemanja Milić i Nemanja Radonjić. Do ludila su dovodili defanzivce Krasnodara koji nisu imali rešenja za driblinge crveno-belog "vrtića". Najiskusniji od ove trojce, 27-godišnji Milić odigrao je možda i najbolju utakmicu u crveno-belom dresu. Srnić je bio na standardnom nivou koji drži od početka sezone, a Nemanja Radonjić je pokazao zbog čega je važio za najvećeg talenta svoje generacije.

Sjajno je reagovao Radonjić na odbijenu loptu u 6. minutu i doveo je Marakanu do tačke ključanja. Smirio je svoj temperament mladi ofanzivni vezista, očigledno je trener Vladan Milojević uspeo da pronađe rešenje kako da iz Radonjića izvuče maksimum i ukoliko nastavi ovim tempom, od večitog talenta mogao bi da izraste u velikog igrača.

foto: Filip Plavčić

Statistički gledano, Ričmond Boaći nije u dobroj formi. Nije dao gol, nije bilo asistencija, a to je ono što napadač treba da radi. Ali Boaćijev doprinos ovakvoj Crvenoj zvezdi je neprocenjiv. Koliko je samo pretrčao napadač crveno-belih sinoć. Svojom kretnjom poremetio je celu poslednju liniju Krasnodara i zbog njega su iz drugog plana ostali igrači Zvezde došli do izražaja. Ne mora Boaći da postigne nijedan gol do kraja sezone ako bude igrao ovako, jer svojom nesebičnom igrom omogućio je ostatku ekipe da pruži i više od maksimuma.

foto: REUTERS/Marko Djurica

Šteta je što nije bio malo precizniji u 40. minutu kada je njegov šut pogodio okvir gola golmana Sinicina. Da je postigao pogodak, Boaći bi verovatno bio igrač utakmice.

Pored Gobeljića na teren su ušli i Račić i Pešić. Kao i svi u crveno-belom dresu tako su i njih dvojca sa velikom željom i koncentracijom ušli u ovu utakmicu i nisu dozvolili da bilo šta pokvari prelepo veče na stadionu "Rajko Mitić".

TERZIĆ U TRANSU: Hvala do neba Aleksandru Vučiću! Ovo je njegov trijumf!

Za kraj - Vladan Milojević!

Ponovljeno je nekoliko puta, možda je nekome i dosadno, ali mora se reći još jednom - Srbija je dugo čekala na ovakvog stručnjaka! Čovek koji je od osporavane odbrane uspeo da napravi zid koji ne mogu da probiju ni ekipe sa jako kvalitetnim igračima, čovek koji je smirio usijane glave Gelora Kange i Nemanje Radonjića i iz njih izvukao nešto što niko do sada nije uspeo. Osporavan je bio Milojević da je Slavoljub Srnić "njegov igrač"... Pa neka je, pogledajte samo kako taj dečko igra i kako nosi napad Crvene zvezde! Do sada nije zabeleženo da trener pri rezultatu 3:1 u prvoj utakmici kvalifikacija za neko evropsko takmičenje umesto defanzivca ubacuje napadača koji u sledećem napadu postiže pogodak. I u revanšu je Milojević potpuno pogodio sa postavom i sa izmenama, znao je i da motiviše ekipu koja je izbacila na papiru daleko jači tim. Zaista, Vladan Milojević je čovek koga je Zvezda dugo čekala i koga je fudbal u Srbiji dugo čekao!

foto: Filip Plavčić

Crvena zvezda je ulazak u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja čekala punih deset godina. Na Marakani će ponovo doći evropske ekipe, a da li crveno-beli mogu do neke zapaženije uloge u Evropi zavisi od mnogo faktora, kao i u slučaju večitog rivala Partizana. Ipak, jedno je sigurno - ova generacija Crvene zvezde sposobna je za velika dela jer u njoj igraju zvezdaši i sa klupe ih vodi čovek koji oseća šta publika želi. A zbog publike se fudbal i igra, zar ne?

BONUS VIDEO: Srnić i Stojković u suzama, Gobeljić go zbog plasmana u Ligu Evrope

(Žarko Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.