ESPRESO ANALIZA: Tango smrti u zemlji čardaša! Parni valjak na turbo pogon, ali šta bi bilo da nije bilo Stojkovića?! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonet

partizan je u ligi evrope!

ESPRESO ANALIZA: Tango smrti u zemlji čardaša! Parni valjak na turbo pogon, ali šta bi bilo da nije bilo Stojkovića?! (FOTO) (VIDEO)

Prelepo crno-belo veče na Pančo areni u Felčutu

Objavljeno: 10:03h

Fudbaleri Partizana plasirali su se u grupnu fazu Lige Evrope pošto su u revanš meču plej-ofa za drugo po rangu evropsko takmičenje savladali Videoton u gostima rezultatom 4:0.

Plesali su po terenu izabranici Miroslava Đukića i vrhunskom realizacijom šansi došli su do ubedljive pobede protiv rivala, koji bar na papiru, nije toliko lošiji od srpskog šampiona.

Ali da krenemo od samog početka, golmana i poslednje linije tima.

Da je Vladimir Stojković u Partizan došao na početku prelaznog roka i da je bio u sastavu protiv Olimpijakosa, vrlo je moguće da bi se najelitnije evropsko takmičenje gledalo u Humskoj.

foto: Reuters

Uželeo se golman reprezentacije Srbije utakmica i delovao je onako kako čuvar mreže treba da deluje. Smireno, koncentrisano i hladnokrvno u većem delu utakmice, a srčano i motivisano kad god mađarska ekipa dođe u priliku za postizanje pogotka.

Ovo bi bio najidealniji žreb za Zvezdu i Partizan u grupama Lige Evrope! (FOTO) (VIDEO)

Odbranio je Stojković na početku utakmice fenomenalnu šansu koja je mogla da usmeri meč u totalno drugu stranu i pokazao je da je Partizan u njemu dobio oslonac koji će crno-bele nositi do borbe za titulu, ali možda i do nekih velikih evropskih uspeha.

Poslednja linija crno-belih odigrala je odlično, mada je jedna nesmotrenost Ostojića mogla totalno da promeni tok ove utakmice.

Ostojić će posle onoga što je otkrio posle meča postati ikona Grobara, a imao je i poruku za sudiju što mu je oprostio crveni! (VIDEO)

Napravio je defanzivac Partizana propust koji ne sme da se desi ni igračima u mlađim kategorijama, ali sudija Mariner mu je progledao kroz prste i dodelio samo žuti karton.

Ako se izuzme ovaj kiks, odbrana Partizana delovala je fenomenalno, oba Miletića i Vulićević odigrali su utakmicu na nivou Evrope i ukoliko ovako nastave neće biti zime u poslednjoj liniji crno-belih.

Ključni faktor ove utakmice bio je tandem Everton - Radin. Koliko je samo Brazilac falio u prvoj utakmici videlo se sinoć u Felčutu. Preorao je Pančo arenu motor crno-belog tima i potpuno je poremetio igru mađarske ekipe. Kada je Everton u timu Partizanova defanziva deluje moćno, a ofanziva je opet dosta povezanija. Pretrčao je kilometre defanzivni vezista crno-belih, a najzaslužniji je i za prvi gol Partizana koji je postigao Tavamba.

Činjenica je da je srpski šampion totalno drugačija ekipa sa Evertonom na terenu i ostaje nada da motor parnog valjka neće imati problema sa povredama, kartonima ili nečim trećim u nastavku sezone.

Ofanziva Partizana sprovela je svaku zamisao trenera Miroslava Đukića u delo. Videlo se još na početku utakmice da će crno-beli šansu za postizanje eventualnog pogotka čekati iz kontra napada. A Suma, Janković, Đurđević i Tavamba su kontre realizovali na skoro perfektan način. Defanzivci Videotona nisu imali rešenje za Suminu brzinu, Jankovićeve driblinge, Tavambinu čvrstinu i Đurđevićevu realizaciju i već posle 35 minuta igre videlo se da nije pitanje da li će Partizan pobediti, već koliko će razlike biti na Pančo areni.

Veliki problem za crno-bele može biti odlazak Đurđevića. Najbolji strelac Partizana najavio je da će ovo možda biti poslednja evropska utakmica koju je odigrao u crno-belom dresu. A odigrao je perfektno. Tri gola, ali jedan opravdano poništen, neverovatna asistencija za gol Sume, iznuđen drugi žuti karton Juhaša koji je mađarsku ekipu ostavio sa 10 igrača na terenu i prodori kojima je do ludila dovodio ceo tim Videotona, ali i svog bivšeg trenera Marka Nikolića pokazali su da je Đurđević igrač koji može da igra na vrhunskom nivou u bilo kom evropskom klubu. Biće velika šteta ukoliko najbolji strelac Partizana napusti klub i veliko je pitanje ko ga i da li ga neko može zameniti.

Sa klupe su u igru ušli Saša Ilić, Petar Đuričković i Danilo Pantić. Svoj deo posla odradili su kako treba, ali nije im bilo teško jer su svi na teren ušli pri rezultatu 3:0 za Partizan i posle crvenog kartona Juhaša.

Miroslav Đukić je izgubio prvo poluvreme protiv Marka Nikolića, jer je u Beogradu Nikolić dobio sve što je želeo na toj utakmici. Ispunio je sve taktičke zamisli i potpuno je poremetio igru crno-belih. Jeste Marko Nikolić dobio bitku, ali Miroslav Đukić je dobio rat. Pokazao je sinoć trener šampiona Srbije šta je naučio u Španiji i spremio je taktiku na koju ni mnogo jače ekipe ne bi imale odgovor. Imao je malo i sreće, jer su crno-bele nade za plasman u grupnu fazu Lige Evrope sačuvali Stojković na početku utakmice i sudija Mariner pri rezultatu 2:0 kada je Ostojiću progledao kroz prste za čist crveni karton. Ali sreća se zaslužuje, a Partizan je odigrao hrabro sinoć. Miroslav Đukić je fenomenalno komandovao parnim valjkom na Pančo areni i bio je jedan od najzaslužnijih za tango smrti koji je zamenio mađarski čardaš u Felčutu.

foto: Filip Plavčić

Videćemo koliko Partizan može u Ligi Evrope. Dosta je faktora koji će uticati na to. Da li će žreb biti naklonjen srpskom šampionu, da li će Đurđević ostati u klubu, ko će još doći od pojačanja, da li će povrede zaobići igrače...To su samo neka od pitanja koja će kreirati kakvu će jesen u Evropi imati Partizan. Jedno je sigurno, ukoliko crno-beli odigraju hrabro kao što su igrali na utakmici u Mađarskoj, neće biti lak rival ni za najjače evropske ekipe. Pa ko zna, možda se ponovi i sezona 2004/ 05. kada je Partizan uspeo i da "prezimi" u Evropi.

BONUS VIDEO: Slavlje među Grobarima posle drugog gola Partizana

(Žarko Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.