ESPRESO ANALIZA: Sagledali smo novi Kljajićev kiks iz 4 ugla! Šta je problem, šta uraditi i kako sačuvati mladog golmana! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Kakvo je vaše mišljenje?

ESPRESO ANALIZA: Sagledali smo novi Kljajićev kiks iz 4 ugla! Šta je problem, šta uraditi i kako sačuvati mladog golmana! (FOTO) (VIDEO)

Potezi stručnog štaba u vezi sa mladim golmanom u narednim utakmicama mogu biti ključni i za sezonu Partizana, ali i za njegovu dalju karijeru

Objavljeno: 09:00h

Partizan je u utakmici četvrtog kola Superlige Srbije poražen od Voždovca pred svojim navijačima rezultatom 3:1.

Izabranici Ilije Stolice su se još jednom pokazali kao tvrd orah za ekipe iz vrha Superlige i posle 3 boda protiv Zvezde u prošloj sezoni uspeli su da zabeleže pobedu i protiv tima iz Humske.

Detalj koji posebno „bode oči“ Grobarima je drugi gol Voždovca u kom je centralna figura ponovo bio golman Partizana Filip Kljajić.

Centaršut sa desne strane i lopta jaka tek toliko da zagreje dlanove bilo kog profesionalnog golmana prošla je kroz ruke čuvaru mreže Partizana, a sve je to lepo na drugoj stativi ispratio Duronjić i sproveo je loptu u mrežu.

Šta raditi sada i ko je kriv za ovo?

Pisao sam posle utakmice protiv Olimpijakosa u Pireju da Partizan može dosta da izgubi lošom selekcijom golmana, a sada ću iz četiri ugla pokušati da sagledam situaciju u kojoj je Filip Kljajić.

UGAO NAVIJAČA PARTIZANA

Citiraću rečenicu jednog čoveka iz publike sa utakmice u kojoj je golman njegove ekipe primio kiks gol "Skini ga s gola u p***u materinu. Niko nek ne brani j***m ti sunce krvavo".

E pa ovo je bila reakcija većine navijača Partizana posle novog kiksa Filipa Kljajića.

Navijači gube strpljenje, a kredit koji je Kljajić dobio fenomenalnim odbranama u Podgorici protiv Budućnosti polako počinje da se troši. Da ne kažem potrošen je skroz.

Zbog čega je Stevanović doveden ako mu se ne pruža prilika, a dokazao je da zna da brani i da će dati svoj maksimum kad god je na terenu? Da li je potreban još jedan golman u klubu? Da li mislite da sa ovakvim kiksevima Partizan može da ostvari sve zacrtane ciljeve?

To su sve pitanja za upravu i za trenera Đukića.

Što se tiče samog Kljajića, da li su mu i sada smetali reflektori ili je nešto drugo u pitanju? Da li su reflektori smetali i protiv Atletik Bilbaa kada je stao iza živog zida koji je postavio i dozvolio Ečeberiji da loptu sprovede u mrežu? Šta je sada bio problem?

Iz navijačkog ugla krajnje je vreme za rokadu na golu Partizana, jer se u sledećih par nedelja odlučuje o tome kakva će biti naredna sezona, sigurno da nije isto igrati grupnu fazu Lige Evrope ili ponovo čekati godinu dana za tako nešto.

Podrška za Kljajića postoji, ali trenutno je krajnje vreme dati šansu Stevanoviću da pokaže da li je u boljoj formi od svog kolege.

UGAO NOVINARA

Filip Kljajić je korektan sportista, uvek raspoložen za davanje izjava, a da poseduje kvalitet da brani u Superligi Srbije pokazao je još dok je bio u Metalcu i Radu.

Ipak, kod svakog golmana je normalno da forma varira. Tako je i kod Kljajića kome je forma definitivno u velikom padu još od utakmice u Podgorici.

Partizan pred sobom ima neverovatno težak raspored u sledećih mesec dana i u Superligi Srbije ga očekuju gostovanja Vojvodini i Crvenoj zvezdi, dok na svom stadionu dočekuje neugodan Napredak, a sudbinu cele sezone može mu odlučiti dvomeč protiv mađarskog Videotona u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Činjenice su tu, sledi paklenih mesec dana za Partizan, a na treneru Miroslavu Đukiću je da odluči da li je posle svega ovoga pametno da Kljajić kome je samopouzdanje sigurno poljuljano bude prvi izbor za pet utakmica koje mogu pokazati u kom smeru će ići sezona crno-belih.

UGAO GOLMANA

Biti golman nije lako. Kiksevi napadača nisu toliko primetni, pa Đurđević, Tavamba i ostali mogu da promaše i nekoliko zicera, ali ukoliko postignu pogodak sve će to anulirati i postaće heroji. Sa druge strane, golman može da brani nemoguće, ali niko se neće sećati tih odbrana ukoliko mu se desi neki kiks. Ako posle prvog kiksa usledi i drugi, potpuno će izbledeti svaka odbrana koju je golman imao.

Ta sudbina je zadesila golmana Partizana i to sigurno utiče na samopouzdanje. Ovo potpuno mogu da razumem, jer smo na neki način Kljajić i ja kolege, jedino se ja bavim futsalom. Prošao sam kroz sličnu situaciju kroz koju trenutno prolazi Kljajić i iskustvo mi govori da je najbolje za klub, ali i samog golmana da se bar na trenutak napravi rokada i šansa da čoveku sa klupe.

Jer nije problem istrpeti Kljajića, ali šta ćemo ako se kiks ponovo desi. Pritisak je veliki, jako bitne utakmice očekuju Partizan u sledećih mesec dana, a samopouzdanje posle ovakva dva kiksa ne može da bude na visokom nivou. A kada golman izgubi samopouzdanje kvalitet njegovih odbrana drastično pada.

Zbog toga je možda najpametnije napraviti bar privremenu rokadu na golu i dati šansu Stevanoviću koji se kroz partije u Čukaričkom i Partizanu pokazao kao golman koji može da podnese pritisak.

Ali ne treba dozvoliti ni da Kljajić padne u zaborav, jer je reč o kvalitetnom momku i golmanu. Treba ga podržati i dati mu šansu kada se situacija malo smiri, jer bi bila velika šteta za celu Srbiju da golman kao Kljajić nestane sa scene. A njemu ostaje da ostane jak u glavi i da dobrim radom na treninzima pokuša da se vrati u formu u kojoj je bio.

UGAO ČOVEKA KOJI ZNA KLJAJIĆA KADA JE TEK POČINJAO SA FUDBALOM

Još u petlićima Filip Kljajić je bio jedan od talentovanijih golmana u Srbiji. Partije koje je pružao u Obiliću preporučile su ga Crvenoj zvezdi u koju je prešao već u pionirima. U Zvezdi je bio sjajan tandem sa Markom Trkuljom i ta generacija crveno-belih u kojoj je kapiten bio Vujadin Savić poznata je kao jedna od dominantnijih.

Kljajića je put dalje vodio preko Hajduka sa Liona i Šumadije iz Jagnjila do Metalca i velike scene Superlige Srbije.

foto: Saša Pavlić Koky

Ipak, Kljajića je kroz celu karijeru pratio jedan problem. Strah od velikih utakmica, u kojima bi se Filip uglavnom izgubio i ne bi pružio ni delić onoga što zna. Onda bi porastao pritisak i Kljajiću bi palo samopouzdanje što bi se odrazilo na rezultat.

To su treneri u Zvezdi znali da prepoznaju, pa su odlično selektirali ko će da brani koju utakmicu. Njima možemo da se zahvalimo što Filip nije nestao sa fudbalske scene kao mnogi kvalitetni golmani pre i posle njega.

Ovaj primer mogli bi da prate i Miroslav Đukić i njegov stručni štab. Jer ogroman pritisak je trenutno na Kljajiću i na neki način on se mora rasteretiti. Filip ima kvalitet, pitanje je samo da li će se njegov kvalitet pametno iskoristiti.

foto: Saša Pavlić Koky

Šta reći za kraj?

Treba biti pametan i sagledati problem koji se napravio iz svih uglova.

Pred Partizanom je izuzetno bitnih mesec dana u kojima se pravi put kojim će se ići u nastavku sezone. Situacija još nije alarmantna, ali prvi sledeći poraz mogao bi da bude kap koja je prelila čašu.

Đukić i njegov stručni štab, kao i Kljajić i svi igrači Partizana imaju kompletnu podršku svih navijača kojima je srce crno-belo. Ali treba biti pametan i naći rešenje koje će doneti dobro i Partizanu i Kljajiću. Jer poznato je da navijači ne praštaju neuspeh tako lako, a sledećih mesec dana će pokazati šta može da se očekuje od ove ekipe.

foto: Dado Đilas

Zato je na stručnom štabu odluka:

Da li napraviti rokadu na golu i dati šansu Stevanoviću?

Ili?

Pružiti još jednu šansu Kljajiću u veoma nezgodnom trenutku i staviti ga u situaciju iz koje može da izađe „ili kao pukovnik ili kao pokojnik“?

Podrška navijača i javnosti u ovom trenutku neće izostati za šta god da se odlučite, ali ne zaboravite da se na kraju gleda rezultat i da će neko morati da pokupi zasluge ili preuzme odgovornost za ono šta se desi.

(Ž. Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.