Dok smo mi ginuli, Zvezda je igrala sa Albancima! Partizan žestoko isprozivao Terzića i crveno-bele!
Foto: Nebojša Mandić

To je silovanje istorije

Dok smo mi ginuli, Zvezda je igrala sa Albancima! Partizan žestoko isprozivao Terzića i crveno-bele!

Potpredsednik crno-belih je odmah odgovorio na incijativu najvećeg rivala

Objavljeno:

Na Skupštini Crvene zvezde održanoj u utorak doneta je odluka da se podrži inicijativa kluba da se dve titule dodele crveno-belima.

Zvezda vraća dve titule!

Jedna je ona iz 1946. godine, a druga je da joj se dodeli titula iz čuvenog Šajberovog poslednjeg kola, koju je bila priznala UEFA i FSJ, a koja je pred Ustavnim sudom kasnije dodeljena Partizanu.

Isto trenutka kada je generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić predložio pokretanje ove inicijative, jasno je bilo da će izazvati buru i dići prašinu u javnosti, a nije se dugo čekalo na odgovor od najvećeg rivala.

foto: Fonet/Aleksandar Barda

Potpredsednik Partizana, Vladimir Vuletić, je u izjavi za "Informer" je odmah istakao da nema pravne osnove za obe inicijative.

- Ova dva zahteva FK Crvena zvezda više spadaju u domen sanitarne inspekcije, nego što je reć o ozbiljnim pravnim zahtevima. Ja bih mogao da razumem da iza toga stoji samo jedan čovek, sa takvim ogromnim pravničkim znanjem, kakvo poseduje doktor "Keš end Keri" univerziteta - rekao je Vuletić i dodao:

- Crvena zvezda je 1945. godine odigrala kvalifikacioni turnir takozvane uže Srbije. Odigrala je pet utakmica jednokružnim sistemom, i nakon toga zauzela prvo mesto u grupi. Isti turnir prošao je Spartak iz Subotice i na isti način trijumfovao. U ovom takmičenju nije bilo FK Partizan. Zašto ga nije bilo? Pa, nije ni postojao.

foto: Dado Đilas

Samim time je nadovezao svoju priču da je Crvena zvezda uveliko igrala prijateljske utakmice dok je FK Partizan bio tek u fazi osnivanja.

- Zvezda je osnovana u martu 1945. godine, to je činjenica. JNA, iz koje će nastati sekcija FK Partizan u tim mesecima oslobađala je Jasenovac, ratovala je na Sremskom frontu, na kojem je poginulo preko 20.000 Srba. FK Crvena zvezda je osnovan u martu i svoju prvu prijateljsku utakmicu odigrao je protiv jednog albanskog kluba u Enver Hodžinoj Albaniji. Dok je naš narod u okviru JNA ratovao, dotad je Crvena zvezda bila osnivana i igrala prijateljske utakmice - rekao je Vuletić.

On se osvrnuo i na to čuveno Šajberovo kolo, za koje je Partizan na kraju dobio titulu, ali je Zvezda igrala u Kupu šampiona sledeće sezone, jer je UEFA nju priznala kao prvaka tadašnje Jugoslavije.

foto: Printscreen/Youtube

- Titulu 1986. godine Partizan je osvojio na terenu, kada je poslednjem kolu kada je ušao poravnat s Crvenom zvezdom, sa nešto boljom gol razlikom. To je dalo za pravo tadašnjem predsedniku saveza Slavku Šajberu da poništi cello kolo. Njemu, koji je hrvatski Jevrej i koji je doživeo Holokaust, i on i njegova porodica tokom Drugog Svetskog rata i koji bi trebalo da zna da se istorija ne siluje.

- Zvezda je suviše veliki klub, suviše velike tradicije, baš kao što je i Partizan. U Zvezdi su tokom istorije predsedavali i bivali ljudi od intengriteta i izuzetnog ugleda. Ovo danas, što imamo u Zvezdi je tek rekao bih, tužna senka nekadašnjeg velikog šampiona. I nekadašnjeg velikog kluba. Usuđujem se da kažem, prvi čovek se u Zvezdi pita i kao predsednik, i kao generalni direktor, i kao trener i kao sportski direktor i kao ekonom. Čini se da ovakva bahatost, ovakav silujući nastup prema istoriji, prema pravu, prema institucijama sistema, oličava razmišljanje jednog čoveka, koji je istovremeno koperfildskim metodama uspeva da plati milion, a da dobije pet miliona - rekao je Vuletić.

Na kraju je pomenuo i prokomentarisao izlaganje Zvezdana Terzića o načinu na koji je smanjen dug crveno-belih, tako što su banke otpisivale veći deo duga u zamenu za uplatu manjeg dela.

- Mi nismo baš tako kadri da sklopimo takve finansijske aranžmane, kao ono u Frikom reklamama platiš pet dobiješ šest. Ovde je platiš jedan dobiješ pet i po. Tako da, u tom pogledu, stičemo utisak da ćemo morati mnogo da učimo. To su koperdfilske metode. Ali, nadam se da ćemo više brojati titule nego kvazi smanjene dugove.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Milan Živadinović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.