PRIČA O NAJVEĆEM: Kad je bio mali nije hteo da izađe iz kuće, ali sve je promenio jedan 24. jun! Leo, srećan ti rođendan! (VIDEO)
Foto: AP

Dan kada se promenio fudbal

PRIČA O NAJVEĆEM: Kad je bio mali nije hteo da izađe iz kuće, ali sve je promenio jedan 24. jun! Leo, srećan ti rođendan! (VIDEO)

Zanimljivi detalji iz života jednog od najboljih fudbalera sveta

Objavljeno:

Na današnji dan, pre 30 godina desilo se nešto što je zauvek promenilo fudbal, rođen je Leo Mesi, čovek koji je svojom igrom doveo najvažniju sporednu stvar na svetu na umetnički nivo.

Ipak, njegova priča ne počinje baš kao što biste mogli da očekujete. Kao mali, Leo nije voleo da igra fudbal sa svojom braćom, već su mu pažnju privlačile druge dečije igre.

Tako je bilo sve do njegovog četvrtog rođendana kada je kao rođendanski poklon dobio loptu i konačno rešio da izađe i oproba se na travnatom terenu.

Braća i drugari su očekivali da će ih Mesi svojim potezima nasmejati, a Leo je uradio ono što i danas radi, uzeo je loptu i igrajući se fudbala ostavio ih bez reči.

Nedugo zatim, usledio je poziv u Njuels Old Bojs. Argentinski velikan je Mesija doveo kao šestogodišnjaka, a on im se odužio postigavši skoro 500 golova u mlađim kategorijama tog kluba.

Takav učinak nije mogao da prođe neprimećen. Nakon jednog turnira gde je, tada trinaestogodišnji Leo svojom igrom potpuno ponizio rivale, španski menadžer Pep Maria Mingela ponudio mu je da dođe na probu u veliku Barselonu.

Mesi je nastavio da radi ono u čemu je i danas najbolji i za čelne ljude Barselone nije bilo dileme, ovaj mladić ostaje na La Masiji.

Ipak, skeptičan je bio Leov otac, tražio je neki dokaz da će uprava Barselone ispuniti obećanja. Da bi ga smirili i ubedili da će njegov sin imati sve najbolje uslove za napredak, sastavili su ugovor verovali vi ili ne, na papirnoj maramici iste večeri u restoranu!

Ovaj, jedan od najčudnije sastavljenih ugovora, potpuno je promenio dalji tok fudbalske igre.

Mesi je u oktobru 2004. godine debitovao za seniorski tim Barselone sa samo 17 godina, 3 meseca i 22 dana, a svoj prvi gol je postigao protiv Albasetea 7 meseci kasnije.

Čak je i u to vreme najbolji igrač sveta Ronaldinjo bio oduševljen Mesijevim talentom, pa ga je na letnjoj turneji po SAD upoznao sa jednim od najboljih košarkaša svih vremena Kobi Brajantom i to rečima:

- Kobi, sada ću te upoznati sa najboljim fudbalerom planete!

Brajant se nasmejao, rekao da već poznaje Ronaldinja, a Brazilac je tada pokazao na Mesija. Sada, vidimo da nije lagao.

foto: AP

U sezoni 2006/07 Mesi je već postao prva zvezda Barselone i u trci za najboljeg igrača sveta završio je treći.

Ipak, već u sezoni 2008/09 Mesi je postavio stvari na svoje mesto i osvojio prvu od ukupno pet Zlatnih lopti.

Iste godine osvojio je i Ligu Šampiona sa Barselonom i to po drugi put.

U martu 2012, Leo Mesi je postao najbolji strelac Barselone u istoriji, svojim trećim golom protiv Granade prestigao je Cezara Rodrigeza koji je za Barselonu dao 232 gola.

foto: Reuters

Iste godine, Mesi je osvojio svoju četvrtu Zlatnu loptu i postao je prvi igrač koji je tri puta osvajao Zlatnu kopačku, nagradu koja se dodeljuje najboljem strelcu u svim evropskim ligama.

Neuspeh sa reprezentacijom Argentine 2014. godine Mesi je donekle ublažio postigavši 252 gol u španskoj La Ligi kojim je na večnoj listi prestigao Telma Zaru.

foto: Reuters

Mesi je 2015. godine ponovo osvojio Ligu Šampiona i po peti put je proglašen za najboljeg igrača planete, uz pomoć kolega iz napada Barselone Nejmara i Suareza u finalu je pobeđen Juventus.

foto: Fonet

Dvadeset i četvrti jun je definitivno veliki dan za fudbal, a nama ostaje da se nadamo da će Mesi i dalje da nas zabavlja svojim igrama, još dugi niz godina.

Srećan rođendan Leo!

BONUS VIDEO: KURIR SPORT UŽIVO: Zašto su Kinezi pametniji od nas pa igraju u četvrtoj nemačkoj ligi?

( Ž. Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.