MILOJEVIĆ OPLEO: Srpski klubovi upropašćavaju trenere i mlade igrače!
Miloš Milojević, Foto: Starsport

sistemski problem

MILOJEVIĆ OPLEO: Srpski klubovi upropašćavaju trenere i mlade igrače!

Nije mi jasno zašto je Igor Duljaj stalno pod pritiskom a sa slabijim igračkim kadrom od Crvene zvezde je prvi na tabeli - kaže Miloš Milojević

Objavljeno: 13:20h

Kada je Barak Bahar smenjen sa mesta prvog trenera Crvene zvezde, nije bilo mnogo opcija ko da ga nasledi. Od pokojnog Siniše Mihajlovića Srbija nema (kvalitetnog) trenera u nekoj od liga "petice", a kako se radi na njihovom razvoju, pitanje je da li će ga uskoro imati.

O ovom problemu je u intervjuu za Sport klub govorio Baharov prethodnik Miloš Milojević koji sada vodi Al-Vasl iz UAE.

- Takav smo narod da uvek hoćemo da svalimo krivicu na nekog drugog. Ne vidim razlog, zašto se ne radi bolje u mlađim kategorijama. Imam utisak da nam mladi igrači ne dolaze najobučeniji u prvi tim i to ne mislim na elementarnu tehniku pas i prijem lopte, to je fudbalska abeceda. Ovde se radi o pozicionoj igri, brojčanim odnosima, numeričkoj superiornosti. U tim stvarima, mladi igrači su nam needukovani. Biću surovo realan, ali naši igrači su manje obučeni od mnogih evropskih i svetskih nacija. To je nešto što mora da se preispita i to na najnižem nivou. Krovna organizacija mora da napravi sertifikaciju akademija i da se jasno definiše koliko koja od njih ima zvezdica, koliko edukovanih trenera imate u svakoj kategoriji, šta rade sa decom, na nedeljnom, mesečnom, godišnjem nivou. Kod nas sve ostane na priči. Ne postoji validan dokument kakav je, recimo, bio naš najbolji špic Aleksandar Mitrović kada je imao 15 godina. Možda postoji u Partizanu, ali to mora da postoji na nivou saveza, da bi danas-sutra kada prepoznamo nekog klinca u Srbiji koji je isti kao on, da znamo da pružimo identičnu edukaciju da bi on dostigao taj nivo. To su neke stvari kojima se struka ne bavi, a trebalo bi.

Još gore se radi sa trenerima, smatra Milojević.

- Nažalost, kod nas treneri preživljaju, jer je napravljen takav ambijent da se trener menja posle tri utakmice. Nigde na svetu nema trenera koji može nešto da napravi za dvadesetak dana. Dobije se efekat promene, jer kada dođe novi trener, malo se suzbiju redovi, igrači hoće da se dokažu, ali to traje kratko. Da bi neki trener ostavio pečat, potrebno je bar nekoliko meseci, a u srpskom fudbalu nema ni strpljenja - rekao je Milojević za "Sport klub".

Kao veliki problem je istakao preterani pritisak, zbog kog treneri više razmišljaju o tome kako da ne izgube meč, zbog čega se uništava kreativnost.

- Treneri razmišljaju samo da ne izgube utakmicu, a onda imaju zatvoreniji pristup, bez kreativnosti, i tako sebi produžavaju posao još nedelju dana. To je jedan uzročno posledični proces gde se sve spušta od vrha na dole. Imate klubove poput TSC, koji istrpe trenere i posle su svi na dobitku. Žarko Lazetić ima dug staž u Bačkoj Topoli, imao je i neke loše periode, ali je ostao, napravio rezultat i sebe etablirao i postao interesantan klubovima iz kvalitetnijih liga. Suština je da klub mora da stane iza trenera. Nije mi jasno zašto je Igor Duljaj stalno pod pritiskom a sa slabijim igračkim kadrom od Crvene zvezde je prvi na tabeli. Očigledno da ima kvalitet i možda je on trener koji će u budućnosti raditi u nekoj od vodećih evropskih liga. Srpski klubovi, možda je teška reč, ali deluje mi da upropaštavaju svoje trenere.

Nisu samo klubovi krivi, već i igrači koji preskaču stepenice u svom obrazovanju.

- Siguran sam da su brojni bivši igrači koji su počeli da rade kao treneri jer imaju znanje da idu na viši nivo, prelako potrošeni. Mi to ne smemo da dopustimo jer nemamo mnogo trenera. Engleska ili neka druga evropska liga može da crpi trenere iz svih zemalja sveta, ali Srbija teško može da bude atraktivna iole ozbiljnijem stručnjaku, možda Zvezda i Partizan. Lepo je što hoćemo da stvaramo igrače, ali moramo da stvaramo i trenere. Moj stav je da mnogo trenera prerano uđe u seniorski fudbal na najvišem nivou. Vi morate da radite u mlađim kategorijma i u celoj strukturi kluba jer onda kad dobijete šansu, bićete spremni, poznajete klub, atmosferu, očekivanja.

Bonus video:

00:13

171. večiti derbi - bakljada delija

(Espreso/Sport klub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.