"KUPITE KRPICE, IDEMO ZA BEOGRAD!" Zaboravljeni selektor Čabrinović o čuvenom izbacivanju sa EURO-a 1992. (FOTO)
Novogodišnji Espreso intervju - Ivan Čabrinović, Foto: Tamara Trajković

NOVOGODIŠNJI espreso INTERVJU

"KUPITE KRPICE, IDEMO ZA BEOGRAD!" Zaboravljeni selektor Čabrinović o čuvenom izbacivanju sa EURO-a 1992. (FOTO)

Piksi, Deja, Mijat, Jugović. Prošetali bismo se kao Šanzelizeom. Ispalo je da sam ja selektor koga je smenila najmoćnija uprava sveta - Savet bezbednosti, priseća se Ivan za naš portal

Objavljeno: 19:11h
Veljko Petrović

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije dominantno se plasirala na Evropsko prvenstvo 1992. godine sa sedam pobeda i jednim porazom - 14 bodova.

"Plavi" su dali 20 i primili četiri gola, Darko Pančev bio je najbolji strelac sa 10 pogodaka, ali tadašnji nacionalni tim nije igrao na EURO-u u Švedskoj.

Razlog su sankcije uvedene Socijalističkoj republici Jugoslaviji 30. maja 1992. godine od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Sve to zbog optužbi za učešće u ratu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a prvenstvo Evrope bilo je na programu od 10. do 26. juna 1992. godine.

Tadašnju moćnu generaciju činili su Dragan Stojković, Dejan Savićević, Vladimir Jugović, pomenuti Darko Pančev, Ilja Najdoski...

Sa klupe je trebalo da ih predvodi zaboravljeni selektor Ivan Čabrinović koji se u novogodišnjem intervjuu za Espreso prisetio te 1992, ali i detalja iz karijere.

 Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

*Čega se najviše sećate iz detinjstva?

- Nemci su 1941. godine streljali nekoliko hiljada Kragujevčana, a među njima i mog oca. Majke, mlade udovice su ostale u Koloniji i sve je bilo u crnini, a bilo je nemaštine. Nismo imali livadu, već smo igrali fudbal na turskoj kaldrmi koja je za nas bila kao šećer. Od konzervi Trumanovih jaja smo pravili loptu i sanjali da jednog dana igramo sa krpenjačom. Moja majka je nekoliko meseci odvajala za najlon čarape jer su tada bile luksuz. Kupila ih je, ali sam ih ja uzeo i od istih napravio krpenjaču za ponos, kao danas Adidas - počeo je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Kako je odreagovala majka?

- Baka i ona su se "ubile" da pronađu čarape, a onda sam pobegao ispod kreveta. Majka je onda uzela dršku od metle i bola me time, a baba me je branila. To je bio taj početak - kaže Čabrinović za Espreso.

Karijera vas je vodila od Kolonije do kragujevačkog Radničkog?

- Kolonija je najviše igrača dala Radničkom iz Kragujevca. Za klub se moglo igrati uz lekarsku dozvolu ako imaš 16-17 godina. Dobio sam dozvolu, a onda su me sakrili 10 dana u Ohrid, tamo je Zastava imala svoje odmaralište. Kolonci su me čekali mangupi da me biju, kako da pređem u Radnički, ali se to sve smirilo - rekao je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Zvala Vas je Crvena zvezda?

- Crveno-beli su u Kragujevac poslali čuvenog Mišu Miloševića zbog mene. Policajac, on je bio zadužen za dovođenje igrača iz cele Jugoslavije, a sastali smo se na železničkoj stanici. Čekamo voz da idemo za Beograd. Baka je plakala kada je čula da idem od kuće. Tada je došao drugi policajac Drinčić, član uprave Radničkog sa tri metra štofa i da ga kolega ne vidi, pokazao mi da dođem pozadi i tako nisam otišao u Zvezdu - istakao je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović i Veljko Petrović, novinar Espresa
Ivan Čabrinović i Veljko Petrović, novinar Espresafoto: Tamara Trajković

Potom Vas je zvao i drugi večiti rival, ali i jedan francuski klub?

- Prvo su bili razgovori sa Lensom. Partizan mi je nudio dvosoban stan, ali sam ja tražio i 500.000. Malo za opremu, ali tad je izašao BMW novi. Da kupim to i potpisaću. General Radaković je rekao da nemaju finansija - poručio je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Na kraju, usledio je put u Francusku?

- I ja odem sa članom uprave, čuvenim Brankom Perovanovićem u Lens. Pokazali mi trosoban stan u kojem bih živeo, prvi put sam saznao za podno grejanje, a ja se grejao na smederevac. Lens je igrao baraž za opstanak sa timom iz druge lige i prvi meč dobio 3:1 u gostima. Pozvali su me da dođem na stadion, a tamo fešta, toči se šampanjac. Ali me je poterao maler pošto je Lens izgubio i ispao u drugu ligu. Naredne sezone je malo falilo da ode i u treći rang - objasnio je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Karijeru vam je prekinula povreda. Može se reći da ste najbolje trenerske dane imali u Galenici, današnjem Zemunu?

- Ja sam pustio pokojnog Dragana Mancea u Partizan, a dobili smo golgetera Slobodana Santrača. Takođe stigao je i čuveni Ratomir Dujković, golman Crvene zvezde - otkrio je Čabrinović za Espreso.

Slobodan Santrač
Slobodan Santračfoto: Starsport©

U Zemunu ste 1979. godine dočekali Vardar u drugoj ligi i bilo je priče da ste namestili utakmicu u korist gostiju iz Skoplja koje je vodio Stjepan Bobek?

- Pred utakmicu, naš najbolji igrač, centarfor Sima Nikolić nije bio na jednom treningu i ja ga ne pozovem za meč. Stjepan Bobek, moj prijatelj je vodio Vardar, a bio je bivši trener Galenike i bilo je mišljenje da ćemo izgubiti. Kada sam ulazio na teren, vikali su mi da sam se prodao. Na kraju smo pobedili 3:1, ali se i Vardar plasirao u Prvu ligu - jasan je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Galeniku ste vodili od treće preko druge do prve lige i polufinala Kupa?

- Santrač me je pitao da li sme da gađa loptom Tomislava Kaloperovića, ako da gol jer je smatrao da ga je on oterao iz Partizana. Rekao sam mu "Radi šta hoćeš, samo daj gol." A znam da ne može... Santrač daje gol za 1:0 i Tomu pravo loptom! Utamicu su gledali Dolanc i Branko Pešić, a Dolanc je napustio stadion. Hajduk smo kod kuće pobedili pred 22.000 gledalaca u četvrtfinalu. U Zemunu se po kafanama posle toga tražio sto više. Ja sam po nalogu Mijana Mijanića hrvatske igrače iz Hajduka odveo u kamp reprezentacije u Novom Sadu i to veče niam bio u Zemunu - kaže Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Usledila je Zvezda?

- Rekao sam Džaji (Dragan Džajić) da bih voleo da izvučemo Zvezdu, ali da igramo u Zemunu da bi bilo publike. Izvukli smo Zvezdu, ali se igralo na Marakani. Tada je prvi put 30.000 Zemunaca prešlo Brankov most. Santrač je dao gol, ali smo izgubili 4:1 - rekao je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Izvisili ste nekoliko puta za mesto trenera Crvene zvezde?

- Veljko Marković, predsednik SD Crvena zvezda me je zvao i rekao "Stambolić hoće da te vidi." Treba od prekosutra da budeš trener Zvezde. Ja kod Stambolića u kabinet, on kaže "Sutra je sednica komiteta." Ti si od prekosutra na klupi Zvezde. Na sednici je ipak pobedio, odnosno ostao Draža Marković. Pošto Zvezda nije imala trenera, Draža je izvukao Gojka Zeca iz zatvora i postavio ga za trenera - istakao je Čabrinović za Espreso.

Ivan Stambolić
Ivan Stambolićfoto: EPA / Duletacka

Da li je istina da ste trebali da nasledite Ljupka da nije osvojio Kup šampiona u Bariju 1991. godine?

- Rečeno mi je da su Ljupka uzeli, ukoliko Ljupko ode, računaj da si šef struke Zvezde. Onda su mi 1992. godine u Italiji govorili da ću ja da budem trener Zvezde. Jedno tri-četiri puta su me zvali da razgovaramo, ali nijednom to nije bilo do kraja - poručio je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Radili ste kao pomoćnik Ivice Osima 1990. godine na Svetskom prvenstvu. U četvrtfinalu ste hteli da se pobijete sa legendarnim Maradonom?

- Šabanadžović dobije crveni karton. Maradona se zaleteo na našu klupu i šutnuo je kofu sa vodom ka nama. Ja poletim ono srpski, kidišem. On isto kidiše, ludo dete, Argentinac - prisetio se Čabrinović za Espreso.

ivan čabrinović
foto: Tamara Trajković

Čuvena 1992. godina?

- Mi smo otišli u Švedsku 15 dana pred početak prvenstva. U Firenci smo igrali prijateljsku utakmicu. Niko me nije pitao o meču od novinara, već samo o politici. Ustao sam sa konferencije jer nisu hteli o fudbalu. Otišli smo u Štokholm 300 kilometara dalje u bazu. Šuma, bungalovi, oko nas grmalji u crnim odelima sa psima. Teren nam je bio 10 minuta udaljen autobusom, nema telefona, ničeg. Mi motivisani za prvo kolo protiv Engleske. Već je najavljeno da postoji mogućnost da nas izbace. Dolazi Miljan Miljanić na trening i kaže "Čabro, okupi igrače." On je bio predsednik FSJ i saopštio nam je da smo izbačeni od strane UEFA kao posledicu sankcija Ujedinjenih nacija. Tada je usledila moja čuvena izjava "Kupite krpice, idemo za Beograd" - objasnio je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Da li mislite da bi ta ekipa Jugoslavije uradila ono što je Danska?

- Piksi, Deja, Mijat, Jugović. Prošetali bismo se kao Šanzelizeom. Ispalo je da sam ja selektor koga je smenila najmoćnija uprava sveta - Savet bezbednosti - spreman je i na šalu Čabrinović u razgovoru za Espreso.

Kako je raditi u Kuvajtu, Bahreinu?

- Moja plata na Bliskom istoku je bila "kamilica" za ovo sad koliko daju. U Bahreinu (1994. godina) sam bio samo selektor. Mene šeik pita da li hoću da idem sa mladom reprezentacijom u Saudijsku Arabiju. Ja kažem da hoću, ali ne mogu zbog crvenog pasoša, bio rat u toku. Na kraju sam krenuo, sletimo u Rijad, prvo izađu igrači, ja u gužvu, bio sam primljen fenomenalno - kaže Čabrinović za Espreso.

1 / 9 Foto: Tamara Trajković

Saradnja sa šeicima nije laka?

- Šeik iz Kuvajta je sa suprugom došao u Beograd. Dogovorili se mi da ja preuzmem tamo jedan klub i odemo na večeru. I čim sam otišao u Kuvajt, odmah turnir u Omanu, u Maskatu. Predsednik i ja uđemo u neki šop i on otišao da kupi parfem. Ja uđem posle sat vremena, ali njima ne sme da se kaže nešto ili zameri. Ako je neraspoložen, on te otera, nebitno da li imaš ili nemaš rezultate. On je sat i po gledao parfeme i kupio je jedan. Ja se odomaćio i pitam ga zašto je bio toliko unutra. Predsednik odgovara "Uspeo sam da joj skinem pet dolara cenu." Ne znači njemu ta cifra ništa, ali mu je puno srce što je uspeo - zaključio je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović i Veljko Petrović, novinar Espresa
Ivan Čabrinović i Veljko Petrović, novinar Espresafoto: Tamara Trajković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:39

NE VIDIM ISKRENU EMOCIJU, KORISTE FUDBAL KAO IGRAČKU Emirati poslali ponudu koja se ne odbija: Ovoj cifri ne možete reći ne

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.