SCENA ZA PAMĆENJE: Delije OTKRILE šta spremaju za meč sa Lajpcigom!
Fudbaleri Zvezde sa navijačima, Foto: Starsport©

sjajno

SCENA ZA PAMĆENJE: Delije OTKRILE šta spremaju za meč sa Lajpcigom!

Navijači Zvezde se oglasili pred važan meč u Nemačkoj

Objavljeno: 20:09h

Fudbaleri Crvene zvezde gostiju Lajpcigu u sredu od 21 čas, u okviru trećeg kola Lige šampiona, a izabranici Baraka Bahara će imati podršku najvatrenijih pristalica.

Nisu "Delije" bile zadovoljne partijom svojih "ljubimaca" na meču sa Javorom, ali će ih ipak svim snagama bodriti u elitnom takmičenju.

"Delije" su dva dana uoči meča odlučile da izdaju proglas, u kojem su do detalja objasnile kakvu će koreografiju napraviti na "Red Bul" areni.

- Šal je verovatno najklasičniji navijački rekvizit ikada. Danas oni nisu toliko u modi kod nas na tribini, ali pre samo dve, tri decenije bili su veoma važno obeležje. Pitanje časti je bilo da se odbrani šal ako bi protivnik pokušao da ga skine, i stvar prestiža da se nosi ukoliko bi bio neki od retkih primeraka i naročito ako bi bio sa imenom ekipe.

Navijači Crvene zvezde
Navijači Crvene zvezdefoto: Starsport©/Srđan Stevanović

- Istorija ovog legendarnog navijačkog rekvizita počinje kao i većina drugih stvari u kolevci fudbala - u Engleskoj. Početkom 20. veka kada su klubovi počeli da nose dresove uvek istih boja počeli su i na tribinama da se viđaju šalovi u bojama kluba. Tridesetih godina pojavili su se takozvani bar šalovi (kod nas poznati kao "hvalatibako"). Međutim prava njihova ekspanzija kreće sa rađanjem modernog navijačkog pokreta, šezdesetih i sedamdesetih godina gde se moda nošenja šalova seli sa Ostrva i u Italiju i kasnije i u druge zemlje.

- Osamdesetih i devedesetih na našoj tribini mogli su da se vide šalovi raznih klubova, u nedostatku naših koji su bili jako dragoceni i retki. U drugoj polovini devedesetih situacija se popravila, krenula je masovnija proizvodnja i uskoro je iskorenjeno prisustvo tuđih šalova kod nas. Početkom dvehiljaditih postaju popularni šalovi na pruge (iako ih je bilo i ranije). Kao i u svim drugim segmentima i u dizajniranju ovog navijačkog rekvizita estetika i originalnost su bili i jesu veoma važni. Osim stranih šalova na Severu smo se borili i protiv onih ružnih koje su pravili ljudi koji nemaju veze sa tribinom ili klubom. Takođe je negativna pojava da se nose šalovi koji se prave za određenu utakmicu, polovina naša a polovina kluba protiv koga igramo. Teška nebuloza koja nema nikakvog smisla i njih ne treba nositi.

Fudbaleri Crvene zvezde
Fudbaleri Crvene zvezdefoto: Starsport©

Na kraju se zaključuje:

- Jedna od najlepših slika tribine je šarpata. Tribina se pretvori u tepih od šalova i to je svojevrsna koreografija u kojoj učestvuje svaki čovek. Ove srede u Lajpcigu pravimo još jednu sliku za pamćenje...

Bonus video:

00:13

Delije posle Javora skandirale igračima: Najskuplji, a loše igrate

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.