LEGENDA ZVEZDE NIJE TO MOGLA SEBI DA OPROSTI: E, Šeki, da si bio bolji golgeter...
Dragoslav Šekularac, Foto: Printscreen/Youtube/Crni Guja

sećanje na veliku tragediju

LEGENDA ZVEZDE NIJE TO MOGLA SEBI DA OPROSTI: E, Šeki, da si bio bolji golgeter...

Taj kobni februar 1958.

Objavljeno: 19:11h

Tog 6. februara 1958. godine desila se jedna od najvećih tragedija u istoriji sporta kada je poginuo praktično čitav tim Mančester junajteda.

Danas se takozvane "minhenske tragedije" i "Bazbijevih beba" svi sećaju jer je preminuo legendarni Bobi Čarlton koji je pukom srećom preživeo.

Delegacija Mančester junajteda se vraćala sa gostovanja Crvenoj zvezdi u okviru četvrtfinala Kupa šampiona, ali se u Englesku većina njih nije vratila.

Junajted je dobio Crvenu zvezdu sa 2:1 na Old Trafordu u prvoj utakmici četvrtfinala, da bi u Beogradu viđen remi 3:3, što je donelo "crvenim đavolima" plasman dalje.

Čarlton je tada pogodio mrežu srpskog kluba dva puta, u 30. i 31. minutu.

Godinama se svi pitaju, šta bi bilo kad bi bilo...

Legenda Crvene zvezde Dragoslav Šekularac se jednom prilikom podsetio meča u Beogradu i otkrio da su sa Englezima ostvarili veliko prijateljstvo.

- Utakmica je bila neverovatna, Mančester je vodio sa 3:0, a onda smo mi uspeli da izjednačimo i imali smo prilike za potpuni preokret. Najbolja šansa je bila moja, ma stopostotna! Ali, promašio sam i oni su se plasirali u polufinale. Pošto nas je Junajted prethodno dobio na "Old Trafordu" sa 2:1, da sam ja pogodio za 4:3 igrala bi se majstorica, najverovatnije tri dana kasnije u Italiji. Oni se u tom slučaju ne bi vraćali kući iz Beograda... Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao: 'E, Šeki, kud bre nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu ' - prisetio se jednom prilikom Šekularac.

Dragoslav Šekularac
Dragoslav Šekularacfoto: Profimedia

Malo je poznato da su rivali na terenu proveli nezaboravno veče u srpskoj prestonici i sklopili prijateljstva koja su nažalost ktatko trajala.

- Mi smo s njima ostvarili neverovatno prijateljstvo! Svi su bili prijatni i vaspitani, pravi engleski džentlmeni. Posle utakmice sam s Bobijem Čarltonom i nesrećnim Tomijem Tejlorom, koji je poginuo u tom kobnom avionu, izašao u "Metropol" i proveo nezaboravno veče. Zbog te generacije celog života beskrajno poštujem Mančester junajted i dan-danas u kući nemam svoju fotografiju, ali čuvam uramljenu sliku tima koji je nestao tog 6. februara u Minhenu. Tuga... Eto šta ti je život - pričao je Dragoslav Šekularac.

Bonus video:

00:45

STRAVIČNA AVIONSKA NESREĆA: Pilota izvlačili iz olupine, a onda je na njega naleteo voz

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.