NATHOVA ŽIVOTA PRIČA POKAZUJE DA JE SVE MOGUĆE: Musliman, a kapiten Izraela! Ne peva himnu Izraela jer je ne oseća!
Bibras Natho, Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

priča koja nije uobičajena

NATHOVA ŽIVOTA PRIČA POKAZUJE DA JE SVE MOGUĆE: Musliman, a kapiten Izraela! Ne peva himnu Izraela jer je ne oseća!

Natho sa uspehom nosi dres Partizana godinama i jedan je od najboljih stranaca u istoriji kluba

Objavljeno:

Bibras Natho je osvojio srca navijača Partizana za pet godina koliko brani boje kluba iz Humske ulice

Upravo on ima jako neobičnu životnu priču s obzirom da je musliman iz Izraela.

Put do Izraela je za porodicu Natho bio jako trnovit a vodio je preko nekadašnjeg geopolitičkog entiteta nazvanog Britanskim mandatom nad Palestinom, a konačan su pronašli u mestu u Izraelu kome žive samo pripadnici njihovog plemena, odnoso nešto šire skupine Čerkeza.

U pitanju su suitski muslimani čija se verska uverenja kao i rituali bitno razlikuju od onih koje praktikuje arapska manjina u Izraelu.

Natkov otac radio je kao pripadnik Granične policije, a sam Bibras ističe da je za sve što je postigao životu zaslužan očev uticaj.

- Uvek mi je govorio da trebam da budem lider gde god da igram, a ne samo običan igrač. Bio sam kapiten u svim mlađim selekcijama i bilo je prirodno da se to desi i u seniorskom nacionalnom timu - rekao je Natho.

FK Partizan pripreme, Pripreme FK Partizan, Bibras Natho, Bibars Natho
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Njegova nacionalna manjina u Izraelu uživa velike privilegije jer je kroz istoriju pomogla Jevrejima da se odbrane od raznih pošasti iz komšiluka. Jedna od razlika je i da Čerkezi imaju obavezu služenja vojnog roka.

- Kada sam bio mali, dobio sam ponudu da idem u Ajaks. Tražili su od mog oca da potpiše da neću ići na služenje vojnog roka u Vojsci Izraela. On je to kategorićki odbio, radio je kao graničar 30 godina, za njega je lojalnost sve. Recimo kralj Jordana je za telohranitelje birao samo Čerkeze, njima je verovao - priča Natho.

On kaže da u reprezentaciji Izraela nije bitno ko je koje veroispovesti, jer su oni tim, jedinstvena grupa i međusobno se uvažavaju i poštuju.

Večiti derbi, Bibras Natho
foto: Starsport©

Ejal Berković, bivši fudbaler, a danas televizijski i radio voditelj izjavio je da kapiten reprezentacije mora da peva izraelsku himnu i da onaj koji to ne radi nikako ne sme da bude kapiten iste.

- Takvi ljudi traće samo publicitet i uopšte me ne povređuju. Svako ima pravo da kaže šta hoće, ali to ne znači da moramo da se slažemo u stavovima. Ja sam Čerkez i musliman i ne mogu da pevam neke reči. Ne mogu da pevam himnu ako je ne osećam kao deo mene, to je stvar poštovanja i prema himni i prema veri - zaključio je Natho.

Bonus video:

01:27

Grobari protestuju protiv uprave

(Espreso/NOIZZ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.