POLICIJA UPALA U FUDBALSKI SAVEZ: Izvršen pretres zbog KORUPCIJE koja je trajala 17 godina!
Foto: EPA/Fernando Alvarado

skandal

POLICIJA UPALA U FUDBALSKI SAVEZ: Izvršen pretres zbog KORUPCIJE koja je trajala 17 godina!

Tužioci su naveli da je Barselona platila bivšem fudbalskom sudiji Hoseu Mariji Enrikesu Negreiri 7,3 miliona evra

Objavljeno: 12:41h

Španska policija je izvršila pretres prostorija Fudbalskog saveza Španije u okviru sudske istrage o podmićivanju sudija od strane Barselone.

Navodno, reč je o višegodišnjoj isplati miliona evra, koje je katalonski klub platili potpredsedniku Sudijskog komiteta Hoseu Mariji Enrikesu Negreiri, prenosi AP.

Španska policija je saopštila da se radi o kancelarijama u sedištu Saveza u blizini Madrida, da nije bilo hapšenja i da postupa po nalogu sudije koji istražuje slučaj.

FK Barselona je demantovao optužbe i sukob interesa. Katalonski klub je saopštio da je platio tehničke izveštaje o sudijama, ali da nikada nije pokušao da utiče na njihove odluke na utakmicama u španskom prvenstvu.

Podsetimo, marta ove godine kao bomba je odjeknula vest da se Barsa nalazi pod istragom zbog navodnog podmićivanja sudija u periodu od 2001. do 2018. godine.

Primera, FK Barselona, Serhio Buskets, Ćavi Ernandez, Ćavi, Ćavi Ernandes
foto: EPA/TONI ALBIR

Konkretno, iz Barselone su navodno plaćali usluge bivšeg sudije i u tom periodu potpredsednika sudijske komisije. Hoze Marija Enrikes Negreira je od katalonskog kluba preko svoje firme primio čak 7,3 miliona evra u ovom periodu, a zauzvrat im davao informacije o sudijama.

Neimenovani izvori naklonjeni Barseloni kažu kako su to bile bezazlene informacije vezane za to kako da se fudbaleri ponašaju prema određenom sudiji, dok druga strana pominje da je tako plaćana direktna pomoć arbitara na utakmicama.

Španski mediji otkrivaju razne detalje iz istrage. Svedoci će biti bivši čelnici i treneri. U svemu je najviše učestvovao baš Laporta koji je uz pomoć Bartomeua i Roselja došao na čelo "Blaugrane" 2003.

- Plaćali smo samoodbranu jer su sudije konstantno pomagale Real Madridu. Krili smo to kako bismo zaštiti klub - reči su jednog od neimenovanih bivših čelnika kluba.

Sandro Roselj
Sandro Roseljfoto: AP

Nekadašnji predsednik Sandro Roselj koji je iz drugog razloga već bio u zatvoru, takođe je znao za sve što se dešavalo. Njegove reči članovima uprave kada je preuzeo mesto predsednika 2010. dovoljno govore.

- Plaćanje Negreiri? Ako želimo da imamo njihovo poštovanje, moramo da nastavimo s plaćanjem.

Havijer Tebas
Havijer Tebasfoto: EPA/Toni Galan

- Ne znam je li stav koji zastupa predsednik kluba baš najbolji. Ne pamtim ovakvu krizu u jednom klubu. Mene je sramota. Trenutno nemaju nikakvog objašnjenja - rekao je Havijer Tebas, predsednik La Lige.

A stav Đoana Laporte je jasan. Barselona nikad nije kupovala naklonost sudija i spreman je da se bori kako bi to dokazao...

- Neka bude jasno da Barselona nikada nije kupovala sudije i Barselona nikada nije imala nameru da kupuje sudije, apsolutno nikada - poručio je tad predsednik Barselone.

Đoan Laporta
Đoan Laportafoto: EPA/Alejandro Garcia

Bonus video:

04:28

ORLOVI IMAJU RECEPT ZA KANADU Spremna zamka i za Šai Gildžus Aleksandera? Karadžić: Najvažnije je da u igri sačuvamo DVA ELEMENTA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.