UEFA PRESEKLA! Rusi se ipak vraćaju na VELIKA TAKMIČENJA
UEFA, ilustracija, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

otkud sad ovo?

UEFA PRESEKLA! Rusi se ipak vraćaju na VELIKA TAKMIČENJA

Evropska kuća fudbala ublažila rigorozne mere

Objavljeno: 18:01h

Ruski sportisti su skupo platilu invaziju te zemlje na Ukrajinu, a konačno stižu ohrabrujuće informacije za kolektIvne sportove.

Sukob je počeo pre godinu i po dana i ne nazire se kraj, a ruski klubovi i reprezentacije su uklonjeni sa svih velikih takmičenja.

Jedino ih ima u nekim individualnim sportovima gde nastupaju bez isticanja zastave Rusije.

Međutim, UEFA je odlučila da ublaži sankcije i počne sa povratkom ruskih sportista.

Evropska kuća fudbala je posle današnjeg kongresa na Kipru saopštila da će mlađim selekcijama Rusije biti dozvoljeno da se vrate u međunarodna takmičenja.

- UEFA je bila prva sportska organizacija koja je reagovala na rat u Ukrajini i preduzela je odlučnu akciju u februaru 2022. Suspendovala je sve ruske timove iz svojih takmičenja, premestila događaje zakazane u Rusiji poput finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu i Superkupa u Kazanju, a otkazala je i sponzorski ugovor sa Gazpromom.

UEFA, ilustracija
UEFA, ilustracijafoto: Profimedia

Međutim, UEFA je takođe svesna da decu ne treba kažnjavati za postupke čija je odgovornost isključivo na odraslima i čvrsto je uverena da fudbal nikada ne treba da odustane od slanja poruka mira i nade. Posebno je tužno što je zbog dugotrajnog sukoba, generacija mladih sportista lišena prava da se takmiči u međunarodnom fudbalu. Iz pomenutih razloga, Izvršni komitet UEFA je odlučio je da će ruske mlađe selekcije ponovo biti primljene u reprezentativna takmičenja ove sezone.

Izvršni komitet je zatražio od administracije UEFA da predloži tehničko rešenje koje bi omogućilo vraćanje ruskih U17 timova (devojčica i dečaka) čak i kada su žrebovi već održani. Sve utakmice ruskih timova će se igrati bez zastave zemlje, himne, nacionalne opreme i ne na teritoriji Rusije.

Istovremeno, Izvršni komitet je ponovio osudu ruskog ilegalnog rata i potvrdio da će suspenzija svih ostalih timova Rusije (klubova i reprezentacija) ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini - navodi se u saopštenju UEFA.

Bonus video:

01:23

UEFA DOBILA OZBILJNU KONKURENCIJU! Stručnjak o narušavanju suštine: Klubovi sa tradicijom neće moći da igraju vrhunski fudbal!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.