OGLASILI SE RUMUNSKI NAVIJAČI: Poručili "Istina je jedna - Kosovo je Srbija!" Posebno se zahvalili "grobarima!"
Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

ogromno poštovanje

OGLASILI SE RUMUNSKI NAVIJAČI: Poručili "Istina je jedna - Kosovo je Srbija!" Posebno se zahvalili "grobarima!"

Kosovo se nada da će utakmicu dobiti za zelenim stolom, pošto na terenu to nisu uspeli da učine

Objavljeno:

Rumunski navijači našli su se u centru zbivanja na meču njihove reprezentacije protiv tzv. Kosova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo zbog transparenta i skandiranja "Kosovo je Srbija".

Zbog toga je meč bio prekinut na neko vreme, a nakon pauze je nastavljen i Rumunija je slavila rezultatom 2:0.

Zbog čitavog sleda događaja, u Prištini se nadaju da bi meč mogli da dobiju za "zelenim stolom" kao što je slučaj bio u meču sa Srbijom i Albanijom kada je meč prekinut zbog drona sa zastavom velike Albanije, a zatim im je nakon meča pobeda pripisana službenim rezultatom 3:0.

U međuvremenu su se oglasili i rumunski ultrasi. Oni su reagovali na parolu navijača Partizana na košarkaškoj utakmici protiv Fuenlabrade, napisanu na rumunskom jeziku i u bojama njihove zastave "Hvala vam, braćo". – Hvala svima koji su bili sa nama na utakmici na kojoj smo preneli istorijsku istinu, koju podržava rumunska država i na osnovu ustava. Bez obzira na cirkus neukusa i provokacije kosovskog tima u saučesništvu sa sudijom i delegatom UEFA. Istina je samo jedna i ne da se cenziriše, Kosovo je Srbija – stoji u objavi grupe navijača okupljene pod nazivom "Uniti Sub Tricolor".

Fudbalski savez tzv. Kosova priprema opširnu dokumentaciju kako bi podneo tužbu UEFA i Sudu za sportsku arbitražu (CAS) protiv Rumunije usled dešavanja na utakmici u Bukureštu. Tada se sa tribina orilo "Kosovo je Srbija" i istaknut je transparent sa istim natpisom.

Rumunija je pobedila tzv. Kosovo 2:0 u meču koji je upravo iz tih razloga bio prekidan, ali u Prištini veruju da mogu da dobiju tu utakmicu za "zelenim stolom". Čitav slučaj podseća na onaj iz 2014. godine između Srbije i Albanije kada je prekinut meč u Beogradu, da bi rival u preinačenoj odluci CAS dobio 3:0 umesto izgubio istim rezultatom zbog povlačenja sa terena. Sada će Kosovari da pokušaju isto i vrate se u trku za plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj sledeće godine. – Navijači Rumunije su jezikom mržnje i narušavanja imidža imena reprezentacije ocrnili utamicu nesportskim ponašanjem. Hteli smo momentalni prekid dok se transparenti ne povuku, što je odobrio delegat i utakmica je nastavljena tek kad se povukao – navodi se iz FS tzv. Kosova.

Dalje se navodi da su zatražili od UEFA da se evidentiraju svi prekšraji. – Obratili smo se Disciplinskoj komisiji UEFA sa zahtevom da se preduzme sve mere u vezi sa nacionalističkim povicima, transfparentima i jezikom mržnje rumunskih navijača. Takvi incidenti ne smeju da se ponove. Fudbal samo gradi mostove između nas, ne sme da ih ruši – zaključuje se, na šta se nadovezao španski list Mundo Deportivo i naveo da postoji šansa da se promeni rezultat. Na kraju su istakli da su prikupili sav foto i video materijal sa utakmice kako bi upotpunili dokumentaciju za tužbu, da bi predsednik FS tzv. Kosova Ademi najavio da bi Rumunija mogla da bude kažnjena. U Prištini se nadaju oduzimanjem bodova, pa čak i službenog rezultata u njihovu korist. Verovatno se vode onim što je Albanija uradila Srbiji.

Bonus video:

03:36

Danilo Anđušić izjava

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.