UEFA POKRENULA POSTUPAK PROTIV HRVATA: Problem su USTAŠKA zastava, rasizam i diskriminacija!
Foto: EPA/Georgi Licovski

pred kaznom

UEFA POKRENULA POSTUPAK PROTIV HRVATA: Problem su USTAŠKA zastava, rasizam i diskriminacija!

Hrvati se nalaze u problemu zbog ispada navijača

Objavljeno:

Evropska fudbalska unija pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog fudbalskog Saveza zbog rasizma i diskriminacije na utakmici Hrvatske i Letonije

Pomenuti meč odigran je u Rijeci, u okviru kvalifikacija za plasman na Euro 2024, a Hrvatski savez je dva dana kasnije obavestio o dopisu iz UEFA.

Promatrač FARE-a (Fudbal protiv rasizma) podneo je izveštaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru sa hrvatskim navijačima primećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istakako ustašku zastavu te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a.

Hrvatski fudbalski savez trenutno je pod uslovnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike.

Prvu narednu domaću utakmicu hrvatska reprezentacija igra 12. oktobra u Osijeku.

Redarska služba, pišu hrvatski mediji, primetila je krajem prvog poluvremena dve osobe koje su dizale nedozvoljenu zastavu, izdvojila ih te predala policijskim službenicima, kao i navedenu zastavu.

Hrvatski fudbalski savez je odmah po prijavi iz UEFA uputio službeni dopis Opšinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj te Upravi policije sa za molbom da se obaveste o rezultatima kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka kako bi Savez prilikom svog oglašavanja mogao obavestiti Disciplinsku komisiju Uefe o tomu kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionisane.

Tokom policijskog postupka, identifikovana je i treća osoba koja je pomogla da se unese zastava na stadion te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak.

HNS će, kaže se dalje, preduzeti sve pravne opcije prema osobama koje su svojim namernim i ciljanim protivzakonitim ponašanjem nanele značajnu štetu hrvatskoj fudbalskoj reprezentaciji te ugledu Republike Hrvatske.

- Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice gde su naši navijači bili besprekorni, što je vidljivo i u izveštaju delegata koji nije imao zamerke na ponašanje navijača. Zahvaljujemo Upravi policije na svemu što su u saradnji sa Savezom učinili u pripremi utakmice kako bi ona prošla bez incidenta, no krajnje neodgovorno, protivzakonito i sramotno ponašanje trojice pojedinaca moglo bi rezultirati značajnom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske - u celosti, piše u saopštenju HNS-a.

Iz Fudbalskog saveza Hrvatske rečeno je i to da će učiniti sve u ovom postupku kako bi uverili UEFA da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i našu reprezentaciju te da će hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i evropskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo.

Bonus video:

01:22

Predstavljanje igrača Partizana

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.