BUDI NOSTALGIJU: Zvezda napravila repliku DRESA u kom je pre 50 godina osvojen najveći pehar kluba! (FOTO)
Žan-Filip Kraso i Aleksandar Dragović u dresovima iz 1973. i sa peharom Kosta del Sol, Foto: Instagram/FK Crvena zvezda

starijim zvezdašima igra srce

BUDI NOSTALGIJU: Zvezda napravila repliku DRESA u kom je pre 50 godina osvojen najveći pehar kluba! (FOTO)

Kada su ga zamolili da primi trofej 1966, kapiten Totenhema Džimi Grivs je uzviknuo: "Neću da podignem tu stvar, ubiće me!"

Objavljeno:

FK Crvena zvezda je napravio još jedno iznenađenje za svoje navijače. Šampion Srbije je ovo spremio povodom 50. godišnjice osvajanja najvećeg trofeja u svojim vitrinama.

U pitanju je pehar sa turnira Kosta del Sol u Španiji, na kom je Zvezda trijumfovala 1973. o čemu smo već pisali u tekstu o devet najvećih trofeja na svetu.

Kosta del Sol ("Obala sunca") se dodeljivao pobedniku prijateljskog turnira koji se održavao u španskoj Malagi od 1961. do 2017.

Kao i većina predsezonskih turnira, da bi dobio na značaju, organizatori su kao nagradu ponudili ovaj pehar visine 120 cm. Postoji anegdota da su igrači u šali govorili da je teže doneti pehar iz Španije, nego osvojiti ga. Kada su ga zamolili da primi trofej 1966, kapiten Totenhema Džimi Grivs je uzviknuo: "Neću da podignem tu stvar, ubiće me!".

Zvezda je učestvovala dva puta - 1971. i 1973. a Partizan leta između ova dva izdanja - 1972. Prethodno, 1970, tadašnju Jugoslaviju je predstavljao Dinamo iz Zagreba, ali su, kao i Partizan, zauzeli poslednje od četiri mesta.

Prvi put je Zvezda na turniru u Malagi igrala 1971. godine. Pored crveno-belih i domaćina, učestvovali su Panatinaikos i Valensija. Zvezda je u polufinalu bila bolja od Valensije i pobedila 2:1. Strelci su bili Janković i Džajić, dok je za ekipu Valensije gol postigao Adorno.

U finalu je beogradska ekipa ukrstila koplja sa domaćinom turnira Malagom i bila poražena 2:1. Pogodak za crveno-bele postigao je Janković, dok je dvostruki strelac u ekipi Malage bio Roldan.

Zvezda se ipak dokopala gigantskog pehara dve godine kasnije. Na ovom takmičenju učešće su uzeli još Boka Juniors, Espanjol i Malaga. U polufinalu Zvezda se sastala sa ekipom Espanjola i pobedila 2:0. Dvostruki strelac za ekipu Crvene zvezde bio je Zoran Filipović.

U finalu klub sa "Marakane" se revanširao domaćinu za poraz 1971. i pobedio 2:1. Strelci za Zvezdu u tom meču bili su Janković i Jovanović, dok je Vilanova postigao pogodak za Malagu.

U Zvezdi su odlučili da naprave repliku dresa nošenog pre pola veka na ovom turniru.

- U saradnji sa španskim brendom je napravljena majica koja predstavlja rimejk dresa koji je Zvezda nosila pomenute godine i osvojila trofej, koji krasi vitrine našeg muzeja, a pored toga ostvarila i brojne druge uspehe - rekli su iz Ljutice Bogdana.

Bonus video:

00:43

NESTVARNA ZVEZDA DEMOLIRALA FJORENTINU ZA POLUVREME: Marakana videla ATOMSKI FUDBAL crveno-belih, Delije u potpunom TRANSU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.