"Za jedne sam Terza magija, za druge sam Terza mafija": Zvezdanove reči će podići BURU u Srbiji!
Zvezdan Terzić, Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

bez dlake na jeziku!

"Za jedne sam Terza magija, za druge sam Terza mafija": Zvezdanove reči će podići BURU u Srbiji!

Otkrio do sada malo poznate detalje i anegdote

Objavljeno: 13:00h

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić je govorio bez dlake na jeziku tokom gostovanja Telekastu, a tom prilikom je istakao da crveno-beli u Srbiji nemaju konkurenciju.

Podsetio se teških vremena u Zvezdi, bez imalo ustručavanja govorio dugovanjima, o preporodu, tretmanu u medijima i javnosti, ali i o ciljevima u bliskoj budućnosti.

- Pre dva dana sam se video sa mojim prijateljem Zdravkom Mamićem. Sve što on radi, tako ne treba da se radi. Savetujem ga, a sličan sam njemu. Samo što ja pokušavam da se kontrolišem. Sa novinarima niko rat nije dobio, tako da ne gajim iluziju da treba ulaziti u sukob. Ćutiš i progutaš. Toliko je loših stvari ispričano o meni da više ništa ne može da me iznenadi - rekao je Zvezdan Terzić u Telecastu i nastavio:

- Da se svidim svima - ne mogu. Da obelim svoju biografiju u očima negativaca - ne mogu. Svestan sam da vodim jedan veliki sistem koji donosi strast i emociju, a zove se Crvena zvezde. Meni će suditi samo na osnovu uspeha i neuspeha Crvene zvezde, samo kroz prizmu Crvene zvezde. Za jedne sam Terza magija, za druge sam Terza mafija. Za one koji vole Crvenu zvezdu sam Terza magija, za one koji je ne vole sam Terza mafija i to je tako.

Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzićfoto: Starsport©

Za Zvezdana Terzića je rezultat jedino merilo i zbog dobrog rada i dalje opstaje na funkcionerskoj poziciji na stadionu “Rajko Mitić”.

- Rezultat je jedino merilo kvaliteta. Terzića možeš da voliš ili ne voliš, sve je to subjektivno, ali imam rezultat. Prvo što sam uradio kada sam došao u Zvezdu jeste da sam na velikoj tabli u kancelariji napisao da je najveći rizik ne rizikovati. Ako budemo krenuli da radimo kako su nas učili u knigama, to je katastrofa. U klub me je zvao Aleksandar Vučić i rekao mi je da su mu potrebni kvalitetni ljudi, treba da dođeš da preuzmeš Savez ili Zvezdu. Jako je teško rukovoditi Crvenom zvezdom. Sad da dovedete generalnog direktora Bajerna ili Mančester junajteda ili Pari Sen Žermena, on bi treći dan pobegao iz Zvezde - poručio je Terzić.

Na početku mu nije bilo nimalo lako...

- Znao sam da mogu da se popnem na Mont Everest. Ili imaš predispozicije ili nemaš. Još te zove prvi čovek države. Normalno da sam odmah pristao. Dočekali su me svi na nišan. Od navijača, preko medija, ma svi. Govorili su ima on svoj OFK, plus sudski postupak, bio u bekstvu... Sećam se i naslova otišao Džajić, došao Terzić. Navijači to gledaju otišao jedan veliki Džajić, došao mali Terzić. Nije mogao biti lošiji tajming po mene, bio sam obeležen negativnim imidžom.

Kada je došao u Zvezdu, klub je bio u teškoj situaciji.

- To kako je Zvezda funkcionisala... Maksimalna plata 5.000. Ovaj narod hoće velike rezultate, a oni sa igračima od 5.000 evra mogu da se zaborave. Ko te pita da li imaš ili nemaš? I Džaja mi je tada rekao: ‘Pusti knjige, papire, dugove, gledaj da ovaj narod ode srećan sa stadiona i da narod koji gleda Zvezdu na televiziji bude ponosan’. To mi je odzvanjalo, a taj biznis plan, prihod, rashod, poslovali smo u plusu, imamo 15.000.000 na računu... Druže, ili si šampion ili nisi šampion. To samo narod interesuje.

Marakana
Marakanafoto: Starsport©

Srpski šampion ima dugove, ali ga oni ne opterećuju, jer je na godišnjem nivou u stanju da napravi više novca od onoga koliko je u minusu.

- Barselona je najveći brend na svetu i u dugu je 1.200.000.000. Najzaduženija firma na svetu je ona koja je najmoćnija. To su Sjedinjene Američke Države. Ne gleda se uspešnost i moć neke kompanije, države ili kluba koliko si dužan, već koliko si moćan da stvaraš. Crvena zvezda je osposobljena da stvara velike pare, a to bi bilo nemoguće da nisam rizikovao i išao putem za koji bi mi svaki profesor rekao da to ne radim. Nemačka je dužna 0,86 svog BDP-a, Crvena zvezda je manje dužna od Nemačke. A, Nemačka je najstabilnija i najmoćnija država u Evropi. Kada sam preuzeo klub, dug je bio 64.000.000 evra i bio osposobljen da na godišnjem nivou pravi 8.000.000. danas smo na oko 38.000.000, a godišnje pravimo oko 55.000.000.

Postala je Zvezda redovan učesnik evropskih takmičenja, a bila je na ivici bankrota.

- Prvi dan kada sam došao pitao sam koja je najbolja revizorska kuća, doveli su najbolju. Dva meseca su gledali papire i kažu da Zvezdi nema spasa. Idemo bankrot, pa UPPR, pa treća liga. Pitao sam: ‘Zvezda u treću ligu?’ Kažu nema drugačije, Zvezda će se udaviti i tad sam rekao: ‘Ajde, sad se pomerite’. Tad je krenula ona čuvena priča, oko toga su pravili majice. Kasnije smo poslednjeg dana prelaznog roka prodali Rajkovića za 3.000.000, zatim malog Grujića i zavrtela se traka. Moraš da budeš šampion da bi se priključio i bio karika u lancu velike igranke evropske, gde su velike pare. Danas smo učesnici Lige šampiona i samo od Lige šampiona dobijamo 30.000.000 evra. Da nisam to uradio, nikada ne bismo bili deo te priče.

Zvezda Terzić
Zvezda Terzićfoto: Starsport©

Partizan više ne vidi kao konkurenciju, uveren je da će Zvezda i ove, kao i naredne sezone biti prvak Srbije.

- Zvezda da bude ponovo prvak Evrope? To je utopija. Kad smo izgubili 1:6 rekao sam da država Srbija proda naftnu industriju za manju cenu nego što Pari Sen Žermen plati Embapea i Mesija. Sa ovim budžetom ne možemo da budemo prvaci Evrope, ali cilj je da budemo što bolji. Pričaju da nema jake Crvene zvezde bez jakog Partizana - to su floskule! Sežu iz komunizma. Poštujem istoriju i tradiciju Partizana, treba stajati mirno kada se o njemu govori. Ali, danas Partizan nije konkurencija Zvezdi. Globalizacija je uradila svoje, danas su Zvezdi konkurenti Ferencvaroš, Olimpijakos, Legija Varšava, Kopenhagen, Dinamo Zagreb, Bazel... Ti klubovi nam se nalaze na putu da uđemo u Ligu šampiona svake godine. Oni su nam konkurencija na više strana, žele iste igrače kao mi. Želim i njih da prevaziđemo, a već smo na dobrom putu. Cilj je da iz godine u godinu budemo bolje rangirani, imamo bolje igrače. Liga šampiona je svemirski brod, ali zato bi Zvezda mogla do polufinala Lige Evrope i da se o njoj ponovo priča.

(Espreso/Telekast)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.