"PROKLETSTVO" 2019. GODINE! Delije se naježe na spomen njihovih imena - ovo su najveći promašaji Crvene zvezde
Najveći "promašaji" Crvene zvezde, Foto: Starsport©

top 10 promašaja crvene zvezde!

"PROKLETSTVO" 2019. GODINE! Delije se naježe na spomen njihovih imena - ovo su najveći promašaji Crvene zvezde

Podsetimo se velikih "pojačanja" koji se nisu proslavili na "Marakani"

Objavljeno:

FK Crvena zvezda je uspostavio dominaciju u srpskom fudbalu, ali nikako da napravi iskorak u Evropi.

Stizala su mnoga zvučna imena na "Marakanu" poslednjih godina, ali retko koje je doživelo "eksploziju" koja se očekivala. Minula sezona je bila istorijska za crveno-bele, osim što su osvojili rekordnu, 6. titulu u nizu, uspeli su da izbore direktan plasman u Ligu šampiona.

Sportski sektor je uradio ozbiljan posao zimus, kao i u toku letnjeg prelaznog roka, a na čelu sa Barakom Baharom sanjaju velike snove.

Stadion 'Marakana'
Stadion "Marakana"foto: Starsport©

Stigli su u Ljutice Bogdana za sada Jovan Šljivić, Žan Filip Kraso, Edmund Ado, Omri Glazer, Marko Stamenić i Piter Olanjinka, a očekuje se da najbombastičnije počanje uskoro odjekne.

Bilo je u prošlosti crveno-belih dobrih i loših prelaznih rokova, a navijači Zvezde pamte neke od najvećih promašaja.

Mi ćemo se podsetiti 10 fudbalera koji su stekli epitet najvećih razočarenja u poslednjih pet godina, i ostali u nimalo lepom sećanju navijačima.

Žander

Navijači Crvene zvezde se odmah sete kiksa u evropskim kvalifikacijama kada je Žander katastrofalno reagovao i ostavio crveno-bele bez evropskog proleća. Zvezda je ostala bez šesnaestine finala Lige Evrope jer je Brazilac u 86. minutu igrao rukom i skrivio evidentan penal i tako pogurao rivala do naredne runde. Što je najgore, ovo mu je uspelo za samo četiri minuta u igri, pa je definitivno visko na lestvici "najvećih razočarenja" navijača.

Žander Santana
Žander Santanafoto: Starsport©

Početkom jula 2019. godine je potpisao dvogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom nakon što je stigao iz Pafosa za obeštećenje od 20.000 evra. Tokom jesenjeg dela sezone 2019/20, Žander je za Crvenu zvezdu nastupio na 15 utakmica. U Superligi Srbije je odigrao osam utakmica, gde je zabeležio i jedan gol i dve asistencije, dok je u Evropi nastupio tri puta u kvalifikacijama i tri puta u grupnoj fazi Lige šampiona, a igrao je i jedan meč u Kupu. Dolaskom novog trenera Dejana Stankovića, Žander je izgubio mesto u timu, pa je početkom aprila 2020. ugovor raskinut.

Loi Dioni

Najavljen je kao veliko pojačanje na "Marakani", ali nije uspeo da se adaptira na srpski fudbal.

U julu 2021. je stigao u Beograd na pozajmicu iz Anžea, odigrao je ukupno 17 utakmica u svim takmičenjima za godinu dana i postigao tri gola uz tri asistencije.

Dioni i Bakajoko
Dioni i Bakajokofoto: Starsport©

Ono po čemu se još pamti francuski napadač je to što je ušao u spor sa crveno-belima.

Dioni je tužio Crvenu zvezdu pred FIFA, a tada su u javnost isplivale i informacije da je bilo problematičnog ponašanja, čak da je fudbaler dolazio na treninge u alkoholisanom stanju.

Kristijano Pićini

Stigao je sa epitetom italijanskog reprezentativca i renomeom iskusnog desnog beka, ali nismo dočekali da zablista.

Pićini u večitom derbiju
Pićini u večitom derbijufoto: @Starsport/Srđan Stevanović

Znali su odmah na Marakani da mu je karijera bila ugrožena povredama i da dosta rizikuju. Stigao je u januaru 2022, da bi klub već napustio u septembru. Pićini je imao ugovor do leta 2024. godne, ali je posle samo šest meseci završio svoju epizodu na Marakani, u crveno-belom dresu odigrao je 13 utakmica.

Radživ Van La Para

Holanđanin je potpisao trogodišnji ugovor sa crveno-belima u septembru 2019. Tokom jesenjeg dela sezone 2019/20, Van la Para je za Crvenu zvezdu nastupio na 11 utakmica. U Superligi Srbije je igrao četiri puta, u grupnoj fazi Lige šampiona pet puta i u Kupu Srbije dva puta.

Van La Para na meču sa Totenhemom
Van La Para na meču sa Totenhemomfoto: Starsport©

U meču šesnaestine finala nacionalnog kupa protiv Trepče zabeležio je gol i asistenciju. Dolaskom novog trenera Dejana Stankovića, Van la Para je izgubio mesto u timu,pa je početkom aprila 2020. ugovor raskinut.

Nisu lako crveno-beli rakinuli saradnju sa "velikim razočarenjem", pa je čitav slučaj završio na sudu.

Filipo Falko

Italijanski vezista je ime koje je odjeknulo, čini se i više nego druga, ali usledio je fijasko. Jeste na trenzima pokazivao veliki talenat, ali nije uspeo da ga demonstrira na Marakani.

Stigao je u januaru 2021. Iz Lećea za obeštećenje od 1.200.000 evra, potpisavši ugovor na dve i po godine sa Crvenom zvezdom.

Filipo Falko
Filipo Falkofoto: Starsport

Falko je za godinu i po dana u Crvenoj zvezdi zabeležio 36 utakmica i postigao šest golova. Međutim, to je daleko od onoga što se očekivalo i koliko on može.

U septembru 2022. godine potpisao je ugovor o pozajmici Kaljariju za sezonu 2022-23, uz klauzulu otkupa uz ispunjenje određenih uslova.

Nije se dokazao ni u Kaljariju koji nije želeo da ga otkupi, ali izvesno je da će uslediti raskid saranje sa crveno-belima.

Džonatan Kafu

Leta 2018. godine, odjeknuo je dolazak Kafua koji je trebalo da bude kapitalno pojačanje za Ligu šampiona. Međutim, potpuno je razočarao. Stigao je kao pozajmljeni igrač Bordoa, uz mogućnost otkupa ugovora po završetku sezone. Njegova godišnja primanja nezvanično su procenjena na 700 hiljada evra, dok je prema sporazumu dva kluba Crvena zvezda na sebe preuzela deo obaveza oko isplate zarade igraču.

Za ekipu Crvene zvezde, Kafu je debitovao u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija, protiv Red bul Salcburga. Nekoliko dana kasnije, Kafu je upisao svoj prvi nastup u Superlige Srbije. Svoj prvi pogodak u dresu Crvene zvezde Kafu je postigao u pobedi od 6ː0 nad Radnikom iz Surdulice, 15. septembra 2018. na stadionu Rajko Mitić.

Džonatan Kafu
Džonatan Kafufoto: Espreso.co.rs

Nekoliko dana kasnije, Kafu je izostavljen iz protokola za utakmicu prvog kola Lige šampiona, protiv Napolija, odlukom trenera Vladana Milojevića. Nakon Kafuovog izostanka sa spiska putnika u Liverpul na utakmicu u okviru trećeg kola grupne faze Lige šampiona, pisalo se o njegovoj suspenziji zbog nezalaganja na treninzima.

Takođe, navodno je Kafu sklonjen iz tima posle utakmice protiv Rada, u 12. kolu Superlige Srbije, nakon koje nije pozdravio navijače sa ostatkom tima, potom je još jednom izostavljen, da bi se potom vratio, ali nije imao značajniji učinak.

Nakon osvajanja šampionske titule sa Crvenom zvezdom i okončanja takmičarske 2018/19, sporazum o ustupanju je istekao te je Kafu napustio klub.

Aksel Bakajoko

U zimu 2020. godine, Bakajoko je potpisao ugovor sa beogradskom Crvenom zvezdom na tri i po godine. Prema pisanju medija, klubu je pristupio kao slobodan igrač uz dogovor da Interu pripada 15 procenata od budućeg transfera.

Aksel Bakajoko
Aksel Bakajokofoto: Starsport©

Istovremeno je objavljeno da je pripadajuća zarada igrača 12 hiljada evra na mesečnom nivou. U julu 2022. je raskinuo ugovor sa Crvenom zvezdom, a zbog nepostojećeg učinka spada među najgora pojačanja crveno-belih. Odigrao je osam mečeva za beogradski tim, a ni nakon odlaska se nije proslavii i opravdao poverenje onih koji su mu predviđali blistavu karijeru.

Tomane

Početkom jula 2019. godine je potpisao trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. Debitovao je u 4. kolu Superlige Srbije, ali je neočekivano kratko ostao među crveno-belima. Doveden je kao pojačanje za Ligu šampiona, ali njegov skroman učinak je doveo do prevremenog prekida saranje, pa se zadržao godinu dana u redovima srpskog šampiona.

Tomane
Tomanefoto: Starsport©

Postigao je osam golova na 32 utakmice, a bio je tragičar u Pireju kada je promašio penal i tako praktično ostavio crveno-bele bez naredne runde Lige šampiona u "paklenoj" grupi sa minhenskim Bajernom i Totenhemom.

Hose Alberto Kanjas

Krajem juna 2019. godine je potpisao dvogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. Tokom jesenjeg dela sezone 2019/20, Kanjas je za Crvenu zvezdu zabeležio 21 nastup u svim takmičenjima. U Superligi Srbije je zabeležio devet nastupa i jedan gol protiv Mačve, u kvalifikacijama i grupnoj fazi Lige šampiona upisao je 11 mečeva a jednu utakmicu je odigrao i u Kupu Srbije.

Hose Alberto Kanjas
Hose Alberto Kanjasfoto: Starsport©

Dolaskom novog trenera Dejana Stankovića, Kanjas je odstranjen iz takmičarskog pogona. Nije više nastupao za prvi tim, a u avgustu 2020. je i zvanično raskinuo ugovor sa klubom. Potom se vratio u Španiju gde je potpisao za tamošnjeg trećeligaša, pa je usledio njegov sunovrat karijere.

Mateo Garsija

Garsija je 18. avgusta 2019. potpisao četvorogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom iz Beograda, a njegov transfer iz Las Palmasa koštao je 1,8 miliona evra. To je bila druga najskuplja akvizicija u istoriji Crvene zvezde u to vreme, odmah iza Ričmonda Boaćija.

Mateo Garsija
Mateo Garsijafoto: Emilija Jovanović

U avgustu 2019. postigao je gol na svom debiju za Crvenu zvezdu protiv Jang Bojsa u plej-ofu UEFA Lige šampiona 2019–20. Njegov ukupan učinak na „Marakani“ je pet golova uz dve asistencije u 24 nastupa.

Zvezda je samo nakon samo godinu dana bila prinuđena da ga proda Arisu za 1.300.000 evra i 50 odsto profita od naredne prodaje.

Zaključak je da je 2019. godina bila poprilično teška za sportski sektor jer se neka velika ulaganja nisu isplatila, ali leto 2023. itekako obećava.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.