ZVANIČNO! Srbija izgubila mesto u Ligi šampiona!
Crvena zvezda - Partizan, Foto: Starsport©

velika šteta!

ZVANIČNO! Srbija izgubila mesto u Ligi šampiona!

Naredne sezone će i šampion igrati kvalifikacije

Objavljeno:

UEFA je objavila novu rang listu šampionata na kojoj je Superliga pala za dva mesta u odnosu na prethodnu sezona i samim tim izgubila mesto u grupnoj fazi Lige šampiona.

Na sajtu UEFA potvrđeno je da će Srbija od naredne sezone biti 13. na rang listi i samim tim šampion će morati da igra kvalifikacije za elitno evropsko takmičenje.

Engleska, koja uz šampiona Evrope ima i osvajača Lige konferencija Vest Hem, je ubedljivo prva na rang listi UEFA sa 109.570 bodova. Na drugom mestu, sa ogromnim zaostatkom je Španija (92.998), slede Nemačka (82.481), Italija (81.926) i Francuska (61.164).

UEFA
foto: EPA/Jean-Christophe Bott

Srbija je okončala sezonu na 11. mestu sa 32.375 bodova čime je osigurala da i u sezoni 2024/25 u Evropi ponovo ima pet klubova, ali zbog promene sistema takmičenja Lige šampiona i povećanja sa 32 na 36 učesnika grupne faze neće imati mesto direktno u eliti, koje je ove sezone dobila zbog izbacivanja Rusije iz takmičenja pod okriljem UEFA.

Šampion Srbije će sezonu početi iz plej-ofa Lige šampiona, što znači da ima garantovano mesto u grupnoj fazi Lige Evrope, dok će vicešampion takmičenje započeti u drugom kolu kvalifikacija, stazi nešampiona, umesto kao ove godine, u trećem.

Zbog brisanja koeficijenata iz sezone 2018/19 Srbija sledeću sezonu, prvu sa pet klubova u istoriji, počinje sa 13. pozicije, a najvažnije će biti da na kraju ostane u prvih 15, jer će tako zadržati pet klubova u Evropi, odnosna dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona i u sezoni 2025/26.

(Espreso/b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.