ŠOKANTNA ISTINA KOJA ĆE TORCIDU BOLETI DO SMRTI! Hajduk iz Splita su osnovali SRBI! (FOTO)
Foto: hajduksrbija.blogspot/Kurir

AJAO!

ŠOKANTNA ISTINA KOJA ĆE TORCIDU BOLETI DO SMRTI! Hajduk iz Splita su osnovali SRBI! (FOTO)

Pa, vi posle pevajte četničke pesme u pogrdnom tonu ;) Uvek treba proučiti istoriju pre nego što kreneš da nekoga pljuješ, to je današnja lekcija...
Objavljeno: 16:29h

Fudbalski klub Hajduk iz Splita osnovali su Srbi iz Dalmacije! Ta istorijska činjenica svesno je zataškavana i menjana tokom 106 godina koliko postoji klub.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

"Bile" su 1911. godine osnovali braća Fabijan i Luka Kaliterna, Lucijan Stela, Vjekoslav Ivanišević, Ivan Šakić. Pre Drugog svetskog rata sve Kaliterne su bili Srbi, Lucijan Stela je bio Srbin katolik, dok su Šakići i Ivaniševići pre rata bili Srbi, neki katolici, a neki pravoslavci, prenosi blog portal Hajduksrbija.

O srpskom poreklu braće Kaliterna postoje dokazi u knjigama Austrougarske, gde piše da su oba brata hapšena zbog srbofilije i širenja velikosrpske propagande tokom Prvog svetskog rata.

Ono što se potpuno prećutkuje jeste činjenica da su u osnivanju Hajduka učestvovali i studentsi srpske nacionalnosti koji su u tom periodu studirali u Beču i Pragu. Među njima su Blažo Primorac, Borislav Primorac, Đorđe Matavulj, Nikola Matanović, Pavle Janković, Filip Radović, Filip Janković, Jovan Divac, Novica Davnić, Branko Vuković.

Prećutkuje se i činjenica da su logističku i materijalnu pomoć za osnivanje kluba studenti dobili od organizacije "srpska zora".

I to nije sve...

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.