ZAŠTO JE MURINJO MAG MEĐU TRENERIMA? Porugalac predvideo POPAST Dele Alija - možda ćeš mi reći od*ebi...
Ali i Murinjo, Foto: Michael Zemanek/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

neverovatna priča

ZAŠTO JE MURINJO MAG MEĐU TRENERIMA? Porugalac predvideo POPAST Dele Alija - možda ćeš mi reći od*ebi...

Očinski savet koji Englez nije poslušao

Objavljeno: 19:25h

Dele Ali je okusio šta znači na vrhuncu karijere, biti zvezda evropskog fudbala, ali je odjednom usledio nezadrživ pad, posle koga izgleda nema povratka.

Talenat je uvek bio nesporan, ali je Englez dozovoljavao stvarima van terena da mu odvuku pažnju, a slavni trener Žoze Murinjo je naslutio njegov sunovrat.

Najbolje je partije pružao pod vođstvom Maurisija Poketina, koji mu je našao žicu, ali ona nije dugo trajala pošto je Alija više zanimala igra u diskotekama i van terena nego na istom.

Karijera mu je konstantno išla ka dnu od te 2019. godne, morao je u Everton, potom Bešiktaš, ali i tamo je izbačen iz tima. Dno je dotakao kada je uhvaćen kako udiše plin za smejanje, umesto da na terenu pravi čarolije. Alijev brodolom naslutio je portugalski stručnjak Žoze Murinjo još iz vremena kada je bio u Totenhem.

Dele Ali
Dele Alifoto: EPA/Will Oliver

Sada je isplivao razgovor Portugalca i Alija u kome je hteo da ga posavetuje da se promeni, ali nije uspeo. - Mislim da misliš da mi se sviđaš. Volim kakav si igrač i momak, ali... Ne želim da ti budem otac jer ga već imaš, niti stric, stariji brat, već trener s kojim imaš dobru saradnju. Moram da ti kažem sve što mislim, iako ćeš mi možda reći "Od*bi. Od početka nemam nedoumice oko tvog potencijala, video sam koliko velike stvari možeš da uradiš, ali je utisak da uvek imaš upone i padove" - pričao je Murinjo svom bivšem pulenu.

Pokušao je da mu objasni da postoji velika razlika u talentu i samom pristupu obavezama. Nešto što Ali nije uspeo da shvati.

- Postoji velika razlika između igrača koji drži kontinuitet i onaj koji je na momente. E, to je razlika između vrhunskog fudbalera i onog sa vrhunskim potencijalom. To je nešto što ne moraš da podeliš sa mnom, samo da analiziraš sebe i zapitaš se "Zašto je moja karijera OK?". MK Dons, Totenhem, pa reprezentacija Engleske – bum! Došao si do vrha i onda onako... - objasnio mu je Murinjo, gestikularajući rukom talase oscilacije.

Koliko je temperamentni Porugalac bio u pravu govore činjenice tri godine kasnije.

Žoze Murinjo
Žoze Murinjofoto: EPA/EMANUELE PENNACCHIO

- Zašto u karijeri imaš uspone i padove ja ne znam, ne znam da li je to privatnog života, u jednom periodu si bio neverovatan profesionalac, a u drugom momak za žurke. Ne znam, niti imam ideju, samo ti to znaš. Sada imam 56 godina, a juče, juče, sam imao 20. Vreme leti!.

I za kraj imao je poruku za Alija koji nije shvatio, iako je više puta klimao glavom.

Dele Ali sa Gavrdiolinom ćerkom
Dele Ali sa Gavrdiolinom ćerkomfoto: Profimedia

- Mislim da ćeš jednog dana zažaliti ako ne dođeš do visina do kojih možeš. Ne očekujem od tebe da budeš igrač utakmice svaki meč, niti da postigneš gol svaki, ali želim da ti kažem da ćeš zažaliti. Moraš da želiš više, ne ja od tebe, niti bilo ko drugi, već sam - završio je Murinjo, uz namigivanje Aliju kako bi ga razbudio.

(Espreso/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.