FIFA PRELOMILA: Velike promene od narednog Mundijala, biće PAKLENO teško stići do trofeja!
Najvredniji pehar u svetu fudbala, Foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

svetsko prvenstvo

FIFA PRELOMILA: Velike promene od narednog Mundijala, biće PAKLENO teško stići do trofeja!

Umesto dosadašnjih 16, u nok-aut fazi igraće 32 tima, što znači da ćemo imati jednu eliminacionu fazu više u odnosu na ranija prvenstva

Objavljeno:

Svetsko prvenstvo 2026. godine biće istorijsko.

Biće to prvi Mundijal na kojem će učestvovati čak 48 reprezentacija, a FIFA je konačno donela odluku kako će izgledati sistem takmičenja.

Selekcije će biti raspoređene u 12 grupa sa po četiri tima. U nok-aut fazu plasiraće se pobednici i drugoplasirani, a njima će se pridružiti i osam najboljih reprezentacija koje takmičenje po grupama za završe na trećem mestu.

Umesto dosadašnjih 16, u nok-aut fazi igraće 32 tima, što znači da ćemo imati jednu eliminacionu fazu više u odnosu na ranija prvenstva.

Lionel Mesi i Argentinci sa peharom
Lionel Mesi i Argentinci sa peharomfoto: EPA/Tolga Bozoglu

Ova odluka FIFA biće potvrđena na Kongresu koji će se održati naredne nedelje u Ruandi.

Iako je postojala šansa da reprezentacije budu raspoređene u 12 grupa sa po tri tima, odustalo se od takvog sistema, jer se na Mundijalu u Kataru pokazalo da mečevi poslednjeg kola mogu da budu izuzetno napeti i neizvesni a procena je da bi u slučaju da grupa ima tri reprezentacija moglo da dođe i do „štelovanja“ rezultata na uštrb jedne u poslednjem kolu. Ovako će se broj grupa povećati, ali će sadržaj ostati isti.

Ove promene dovešće do toga da ćemo na Svetskom prvenstvu 2026. godine imati drastično veći broj utakmica. U Dohi ih je bilo 64, a sada će ih biti čak 104.

Podsetimo, naredni Mundijal održaće se u SAD, Kanadi i Meksiku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.