Preminuo Slobodan Stanić, ugledni fudbalski radnik i legenda BSK-a iz Borče
Ilustracija, Foto: Profimedia

TUŽNE VESTI

Preminuo Slobodan Stanić, ugledni fudbalski radnik i legenda BSK-a iz Borče

Popularni Stanke bio je dugogodišnji sekretar kluba sa "Špinjate" i deo tima kada su plavo-beli igrali Superligu Srbije od 2009. do 2013. godine

Objavljeno:

Ugledni fudbalski radnik iz Borče Slobodan Stanić Stanke preminuo je u subotu posle kratke i teške bolesti u 66. godini, potvrđeno je Sport klubu iz izvora bliskih porodici.

Stanić je bio dugogodišnji sekretar BSK-a iz Borče. On je bio deo klupskog sistema koji je dostigao zenit igranjem u Superligi od 2009. do 2013. godine. U to vreme, i mlade selekcije ovog kluba, koje su bile sačinjene od igrača kojima je prvi trener bio upravo Stanić, beležile su odlične rezultate u svojim kategorijama, rame uz rame sa školama poput Partizanove, Zvezdine i OFK-ove.

U BSK-u je kao dvanaestogodišnjak počeo svoju karijeru, a potom je nosio plavo-beli dres i u seniorskoj konkurenciji ostavivši dubok trag, piše "Sportski žurnal”.

Ljubav prema fudbalu i klubu sa „Špinjate” ispoljavao je neumorno obavljajući svoje dužnosti u administraciji, ali i kao trener mlađih kategorija, čak i ako mu to nije bio primarni posao, od kojeg je izdržavao porodicu i sebe. Trenutni kapiten BSK Borče Veljko Stanić, kome je upravo Slobodan Stanić bio prvi trener, kaže da je vest o smrti popularnog Stanketa duboko potresla ovaj klub.

- Tužan dan za fudbalski klub i sve nas koji smo imali priliku da učimo uz njega, od samog početka. Svima je spontano, kako samo on znao, usadio ljubav prema fudbalu, da je samim tim odlazak na trening postalo uživanje, a ne obaveza - rekao je središnji bek "plavo-belih” za Sport klub.

Znajući da ogromna većina mladih fudbalera nikada ne upliva u profesionalne vode, Slobodan Stanić imao je težak zadatak da one najmlađe ne nauči samo fudbalu, već da im usadi sportski način življenja, razmišljanja i ponašanja koji će im koristiti bez obzira da li će postati profesionalni fudbaleri ili ne. Svedočanstvo tome je pozdrav koji su njegovi igrači upotrebljavali pre početka utakmice:

- Šta je najlepše na svetu? —Fudbal! Ko je najbolji? —BSK! - On je tako deci stavljao do znanja da fudbal, odnosno, sport kao fenomen treba da bude središnja i početna tačka misli mladih fudbalera, a klub dolazi tek kasnije, jer boje dresa i grb, pogotovu u današnje vreme, vrlo lako mogu da se promene, ali sportski način ponašanja i razmišljanja zasnovan na fer-pleju treba da ostane zauvek kao temelj. Shvativši ozbiljno svoju ulogu u karici socijalizacije pojedinaca i primećujući da je neretko veći autoritet deci nego njihovi učitelji u školama, trudio se da bude što bolji pedagog kako bi ih izveo na pravi put.

Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece, kao i mnogo onih koji ga smatraju fudbalskim ocem.

(Espreso/Sport klub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.