POTRESNA ŽIVOTNA PRIČA ZVEZDINE VELIKE ŽELJE: Morao je da promeni prezime, nije imao za hranu, a on se svime PONOSI
Aleks Vigo, desno, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

neverovatna priča

POTRESNA ŽIVOTNA PRIČA ZVEZDINE VELIKE ŽELJE: Morao je da promeni prezime, nije imao za hranu, a on se svime PONOSI

Navijači Zvezde bi ga obožavali

Objavljeno: 17:36h

Crvena zvezda je zainteresovana za desnog beka River Plejta, Aleksa Viga, a ovaj Argentinac ima jednu od najpotresnijih životnih priča u svetu fudbala.

Ovaj 23-godišnji momak iz Kolastin Sura, prigradskog naselja Santa Fea, na reci Parani je imao sve samo ne lak put do statusa profesionalnog fudbalera.

Njegova priča je zaista teška, a ima i dosta zanimljvosti.

Kao prvo, on se nije rodio kao Aleks Vigo, već kao Aleks Gomez, prenosi "Mozzartsport".

- Prezime Gomez je bilo majčino. Ispričaću vam sve, jer mislim da je pošteno da svi znaju - počeo je Vigo priču u jednom intervjuu.

- Moj biološki otac me je napustio i pre no što sam se rodio. Dve nedelje pre toga. Sada ima oca, zove se Horhe Rosi, i od njega sam naučio: ‘Otac ti nije onaj koji te je napravio, već onaj koji te je podigao’. Rođen sam na ranču (na njivi bi možda bio prikladniji prevod)… Nije me sramota da priznam- pričao je Vigo za Litoral i nastavio u istom tonu:

- Tačno tako… Odrastao sam na tom ranču, jer nas je matori napustio i sve poneo sa sobom. Nije me sramota da priznam, reći ću celom svetu… Reći ću onima koji hoće da me saslušaju. Majka ga je tužila, jer nas je ostavio bez ičega. Nismo imali ama baš ništa.

Sud ipak nije imao sluga za majčin bes.

- Sudija je, ne znam zašto, rekao mojoj majci da moram da promenim prezime u Vigo, prezime mog biološkog oca. Morao sam da se odreknem majčinog prezimena. Jedva da sam imao deset godina tada. Ali morali smo to da uradimo da bismo imali šta da jedemo… Bukvalno nismo imali da jedemo.

Morali su da bi majka dobila neku vrstu dečjeg dodatka u velikom siromaštvu.

- Mnogi misle da sam iz Entre Riosa, a-ha-ha. Ali, ja sam rođen i odrastao u Kolastin Suru, u uvali koja se formirala ispod nasipa, maltene na samoj obali reke. Svaki pod kad bi voda nadošla mi smo trpeli.

Parana je malo-malo plavila Vigov dom. Posle ko zna kog po redu takvog slučaja, njegov klub Kolon, koji ga je primetio i angažovao još kao talentovanog devetogodišnjeg dečaka, ponudio se da pomogne.

- To je bila jedna od najvećih poplava, reka je baš nagrnula. Klub mi je ponudio da živim u internatu, da mogu bez problema da nastavim da treniram… Odlučio sam da ostanem. To je moj grad i morao sam da pomognem. Morao sam da pomognem porodici. A to su bili ružni trenuci. Sve pod vodom, džakovima smo morali da zaustavljamo vodu ne bi li išla dalje. To je mali nasip, a i smo živeli u toj uvali odmah ispod.

U Kolonu su bili zatečeni.

- Rekao sam im – ne! Ostajem da pomognem majci, da brinem o kući, pomognem ljudima na nasipu da ga voda opet ne preplavi. Dan i noć smo bili sa pumpama i izbacivali vodu.

Aleks Vigo, desno
Aleks Vigo, desnofoto: EPA-EFE/Daniel Munoz / POOL

Sve to vreme Aleks nije propuštao treninge.

- Nikako! Ustajao sam svaki dan u pet ujutru, išao na autobus broj 2 koji saobraća do Kolastin Sura. Posle sat i po otprilike bih sišao, prešao na Kifer (druga autobuska linija) i stigao bih negde oko 7.15. Nekih sat i kusur pre treninga.

Nije propustio nijedan trening. A kada je konačno porastao toliko da počne da zarađuje od fudbala, otišao je da se pohvali majci.

- Rekla sam mu da ide da kupi šta god hoće. Odgovorio mi je: Ne! Idemo u prodavnicu. Hoću da braća imaju pun frižider.

I kada se pred pandemiju korona virusa javio River Plejt sa ponudom od milion dolara da ga vodi u Buenos Ajres – Aleks je opet odbio. Sada u dogovoru sa klubom.

Kolon je godinu kasnije dobio duplo više para, 2.000.000 dolara. Ali Vigo nije minuta koliko je želeo, iako je u toj jednoj sezoni odigrao 19 utakmica. Prošle sezone standardan na pozajmici u Independijenteu.

Videćemo koji će biti ishod pregovora između Crvene zvezde i Rivera, a neki mediji navode da Argentinci nisu zadovoljni ponudom.

(Espreso/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.