BIO JE JEDAN OD NAJBOLJIH NAPADAČA: Legendarni italijanski trener je Vijalija opisao na pravi način!
Đanluka Vijali, Foto: EPA/Alberto Lingria

kompletan fudbaler

BIO JE JEDAN OD NAJBOLJIH NAPADAČA: Legendarni italijanski trener je Vijalija opisao na pravi način!

Pored svoje sposobnosti da postiže golove, Vijali je takođe bio sposoban da igra i stvara šanse za svoje saigrače

Objavljeno: 15:56h

Preminuli Đanluka Vijali važio je za jednog od najboljih italijanskih napadača svoje generacije.

Bio je kompletan napadač – dinamičan, odlučan, univerzalan sposoban da igra na svim ofanzivnim pozicijama.

Od krila, preko drugog napadača do centarfora, a posebno je ubojito bio njegovo brzo kretanje u kaznenom prostoru i istančan osećaj za gol.

- On je idealan napadač: moćan, tehnički sjajan, inteligentan. Ako bih morao da kažem kako bi trebalo da izgleda moderan napadač, samo bih pokazao na Vijalija - rekao je svojevremeno Arigo Saki.

Vijali je postigao 259 golova na 673 utakmice za Kremoneze, Sampdoriju, Juventus i Čelsi. Odigrao je 59 utakmica i postigao 16 golova za reprezentaciju Italije

Vijali je bio poznat po svojoj snazi i preciznosti šutiranja sa obe noge kao i glavom, što mu je omogućilo da završava šanse i unutar i van kaznenog prostora.

Pored svoje sposobnosti da postiže golove, Vijali je takođe bio sposoban da igra i stvara šanse za svoje saigrače, zahvaljujući svojoj dobroj viziji, taktičkoj inteligenciji i distribuciji, zbog čega je povremeno igrao i u dubljim ulogama u veznom redu, kao plejmejker ili ofanzivni vezni igrač.

Takođe je bio obdaren dobrim tehničkim sposobnostima, veštinama driblinga i kontrolom lopte, što mu je omogućilo da odigran na prvu, ili da nadmudri protivnika i zadrži posed pod pritiskom.

Brz, uporan, vredan i energičan igrač, Vijali je bio nadaren fizičkom snagom i izdržljivošću, i bio je poznat po svojoj spremnosti da pritiska protivnike sa loptom kako bi vratio posed.

Vijali je viđen kao nova vrsta napadača u italijanskom fudbalu, koji je kombinovao tehniku i sposobnost postizanja golova sa brzinom, atletizmom i fizičkom snagom.

Zbog svog izvanrednog atletizma, snage i agilnosti, briljirao je i u vazduhu, a imao je i sklonost da postiže akrobatske golove iz voleja i makazica, što je navelo njegovot trenera u Juventusu Marčela Lipija i predsednika Đanija Anjelija u to vreme da ga uporede sa legendarnim italijanskim napadačem Điđijem Rivom.

Pored svojih fudbalskih veština, takođe je bio veoma cenjen zbog svoje posvećenosti, liderskih kvaliteta, snažnog mentaliteta i harizmatičnog uticaja na terenu.

Marino Bortoleti iz Trekanija opisao je Vialija kao "modernog napadača, obdarenog snagom i stilom", i kao "najreprezentativnijeg igrača svoje generacije", zajedno sa sunarodnicima Robertom Bađom i Frankom Barezijem.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.