"POJEŠĆU TE, BRATE" - Snimak koji pokazuje zašto je najbolji golman Mundijala nenadmašni majstor za penale! (VIDEO)
Damijan "Emi" Martines, Foto: EPA/Fernando Bizerra jr

zna sve prljave trikove

"POJEŠĆU TE, BRATE" - Snimak koji pokazuje zašto je najbolji golman Mundijala nenadmašni majstor za penale! (VIDEO)

"Dibu", koga zovu i Emi po srednjem imenu Emilijano, koristi sve moguće prljave trikove da uđe u glavu rivala tokom izvođenja jedanaesteraca

Objavljeno: 11:49h
Nedeljko Đukić

On je istovremeno i junak i antijunak Svetskog prvenstva u Kataru. Golman Argentine, Damijan Martines, istakao se odbranama tokom čitavog turnira, pokazao da je penal-majstor i protiv Holandije u četvrtfinalu i protiv Francuza u finalu, ali i odbranjenim zicerom Randalu Kolu Mueniju u finišu sjajnog drugog produžetka finalne borbe za trofej.

"Dibu", koga zovu i Emi po srednjem imenu Emilijano, koristi sve moguće prljave trikove da uđe u glavu rivala tokom izvođenja jedanaesteraca, mada mu to nije uspelo sa Kilijanom Mbapeom koji ga je sa bele tačke savladao tri puta u pomenutom okršaju, uz jednu golčinu iz igre.

Emilijano Martinez, Damijan Martines
foto: EPA/Ronald Wittek

Ipak, to mu nije smetalo da se ruga asu PSŽ-a tokom slavlja u svlačionici Argentine, ali i po povratku u domovinu kada je u naručju ljuljao "bebu" sa likom Mbapea.

A kada je na podijumu dobio nagradu za najboljeg čuvara mreže Mundijala, Martines je napravio gest koji je zgrozio ceo svet.

Emilijano Martinez, Fudbalska reprezentacija Argentine, Svetsko prvenstvo, Damijan Martines
foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Do ovog fenomenalnog priznanja, 'Dibu' je došao posle dosta dokazivanja jer je po dolasku iz domovine u Evropu, u londonski Arsenal 2012, čak sedam godina strpljivo čekao šansu, ali je bio rešen da se kad-tad probije nu prvi tim.

Tako je pre deset godina igrao na pozajmici u četvrtoligašu Oksfordu, a onda je išao na "kaljenje" i u Šefild Venzdej, Roderhem, Vulvse, Hetafe i na kraju London.

Šansu u redovima "Tobdžija" je dočekao kada se Bernd Leno povredio 2019. i Martines je postao broj jedan Arsenala i u Premijer ligi i u FA kupu gde je bio heroj rekordnog 14. trijumfa u finalu nad Čelsijem, a onda i u Komjuniti Šildu protiv Liverpula - naravno, posle penala.

Damijan Martines, Gabrijel Žesus, Gabrijel Žezus
foto: Profimedia

Ipak, Leno se oporavio, a Argentinac je tražio da ostane broj jedan ili će da ode. Desilo se ovo drugo i sada Aston Vila ima priliku da dobrano unovči najboljeg golmana Mundijala kog, između ostalih, traži minhenski Bajern.

Bio je Emi vrlo motivisan protiv bivšeg kluba kada se ovog septembra vratio na "Emirejts" a jednim tragikomičnim simuliranjem je pokazao još jedan trik iz svog arsenala.

Kako je sve Martines spreman da provocira protivnika tokom izvođenja penala, najbolje se videlo tokom Kopa Amerike 2021. gde je Argentina u polufinalu na penale izbacila Kolumbiju (3:2).

Emilijano Martinez, Sport, Fudbal, Damijan Martines
foto: EPA/ABIR SULTAN

Dotad prvi izbor Skalonija među stativama, Franko Armani, bio je pozitivan na koronavirus, a pošto zbog koronavirusa nije bilo publike, mikrofoni, ne samo kamere, zabeležili su sve što je Martines pričao rivalima.

- Poješću te. Žao mi je, ali poješću te, brate - rekao je Davinsonu Sančesu pa mu odbranio udarac sa bele tačke. Onda je krenuo na drugog štopera, Jerija Minu.

- Nećeš me savladati. Nervozan si. Smeješ se, ali si nervozan, nervozan... Vidi, lopta je malo ispred penal tačke...

Mina je izgledao da ga ovo zabavlja i rekao je da lopta dobro stoji, ali Emi Martines ga nije puštao:

- Nemoj da mi izigravaš budalu, ja te već poznajem. Voliš da se razmećeš. Pazi, ako me pređeš, skratiću ti ugao... Kako god ti se sviđa, brate, kako god...

Martines je odbranio penal i Mini, a kasnije i Kardoni i doneo svom timu finale. U njemu je sačuvao mrežu i Argentina je sa 1:0 pobedila domaćina Brazil što je značilo prvi trofej za Lionela Mesija sa svojom reprezentacijom. I odličnu uvertiru za Katar...

Emilijano Martinez, Lionel Mesi, Kilijan Mbape, Damijan Martines, Enco Fernandes
foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

A tamo je Damijan Martines na sličan način dobijao psihološki rat i odbranio po dva penala protiv Holandije i Francuske.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.