SP BRAZIL 2014! Debakl "Karioka" za sva vremena, TUGA Mesija, a Gece heroj Nemaca! (VIDEO/FOTO)
Foto: Ben Queenborough/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia, EPA/MAURICIO DUENAS, Philippe Perusseau / Allpix Press / Profimedia

mundijalska groznica!

SP BRAZIL 2014! Debakl "Karioka" za sva vremena, TUGA Mesija, a Gece heroj Nemaca! (VIDEO/FOTO)

Ostaje zabeležena i ubedljiva pobeda Holandija protiv Španije u grupnoj fazi takmičenja

Objavljeno: 08:15h

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. godine bilo je 20. jubilarno koje je održano u Brazilu od 12. juna do 13. jula.

Na završnom turniru nastupile su 32 reprezentacije, i to: 13 iz Evrope, 6 iz Južne Amerike, 5 iz Afrike, 4 iz Azije i 4 iz Severne Amerike.

Interesantan je podatak da su u Brazilu igrali svi šampioni sveta od nastanka ovog takmičenja 1930. godine – Urugvaj, Italija, Nemačka, Brazil, Engleska, Argentina, Francuska i Španija.

Svetsko prvenstvo 2014.
foto: EPA/MAURICIO DUENAS

Nažalost, Srbija nije učestvovala na ovom prvenstvu jer nije uspela da prođe jaku kvalifikacionu grupu u kojoj su ispred nje bile Belgija i Hrvatska, a iza završile Škotska, Vels i Makedonija.

Mundijal ne bi bio Mundijal kada ne bismo videli iznenađenja, međutim u grupi D čini se da ih je bilo 'previše'. Italija i Engleska bili su izraziti favoriti, međutim na zaprepašćenje svih nisu uspeli da prođu u nokaut fazu, pošto su kao prvi, odnosno drugi prošli Kostarika i Urugvaj.

Takođe, aktuelni prvaci sveta, Španci, nisu uspeli da prođu grupu i sigurno da i dalje pamte težak poraz od Holandije u prvom kolu (5:1).

Delovalo je kao da se „čisti prostor“ za domaćina, međutim Brazilci će posle Marakanasa 1950. doživeti možda i još veću traumu. U polufinalu Nemačka ih je raznela sa 7:1 i još plus fer i sportski povukla ručnu u nastavku, kako blamaža ne bi bila veća.

U drugom polufinalu viđena je daleko veća borba između Argentine i Holandije. Posle 120 minuta igre nije bilo golova i usledili su penali. "Gaučosi" su slavili sa 4:2, a Lionel Mesi je dobio priliku da dođe do trofeja koji bi ga sigurno lansirao na prvo mesto najboljih ikada.

Do toga ipak nije uspeo da dođe. Na tom putu večnosti isprećiča mu se Nemačka koja je u finalu bila bolja 1:0.

U produžecima je u heroja izrastao Mario Gece koji je u 113. minutu postigao pobedonosni gol. Nemci su izdržali do kraja i četvrti put u istoriji postali su šampioni sveta.

ZANIMLJIVE ČINJENICE SA TURNIRA:

- Sa Svetskog šampiona u Brazilu fotoreporteri su svojim redakcijama poslali ukupno 48.500.000 fotografija.

- Italijanskim fudbalerima nije bilo dozvoljeno da koriste društvene mreže tokom turnira.

- U Brazilu je prvi put korišćena gol-tehnologija.

- Najveći incident na terenu dogodio se kada je Urugvajac Luis Suarez ugrizao italijanskog defanzivca Đorđa Kjelinija. Kako mu to nije bio prvi ovakav slučaj, FIFA ga je kaznila sa četiri meseca suspenzije, odnosno zabranom prilaska bilo kom stadionu u tom periodu. Kasnije je kazna ublažena, pa je Suarez mogao da igra prijateljske mečeva za svoj novi klub, Barselonu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.