PORTUGALCI U ŠOKU, CELA SRBIJA U DELIRIJUMU: Godinu dana od čudesne noći Piksijevih "Orlova" u Lisabonu! (VIDEO)
Fudbaleri Srbije slave TAJ gol Aleksandra Mitrovića, Foto: EPA/Antonio Cotrim

nezaboravno

PORTUGALCI U ŠOKU, CELA SRBIJA U DELIRIJUMU: Godinu dana od čudesne noći Piksijevih "Orlova" u Lisabonu! (VIDEO)

Naša selekcija je 14. novembra 2021. pobedila neku od top 30 FIFA reprezentacija prvi put posle 22 utakmice - još od Velsa 2013. - a trijumf nije mogao biti vredniji

Objavljeno: 12:47h

Fudbalska reprezentacija Srbije se danas okuplja u sportskom centru FSS uoči puta za Katar, na Svetsko prvenstvo koje je izborila pre tačno godinu dana.

"Orlovi" su ostvarili jednu od najvećih pobeda u ovom veku na gostovanju Portugalu (2:1, 1:1) u utakmici koja je odlučila pobednika grupe A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Izabranicima Dragana Stojkovića Piksija je bila neophodna pobeda na stadionu Benfike, čuvenom "Lužu" (Svetlost) kako bi završili takmičenje na prvom mestu u grupi i tako izborili direktan plasman na Mundijal.

To su i ostvarili, ali na kakav način. Sve je počelo košmarno jer je već u drugom minutu Bernardo Silva oteo loptu Nemanji Gudelju pred šesnaestercem u koji se onda stuštio Renato Sanšes i zakucao loptu u mrežu za vođstvo domaćina.

Momentalno se rasplamsala borba, prštalo je na sve strane a šanse se ređale. Najbolju je imala Srbija kada je Dušan Vlahović udarcem iz okreta u 12. minutu pogodio stativu.

Sve više su "Orlovi" pritiskali, a sve se isplatilo u 33. minutu kada je posle promašenog voleja Vlahovića, Saša Lukić smaknuo loptu do kapitena Dušana Tadića, a ovaj udarcem sa ivice kaznenog prostora uhvatio na krivoj nozi zaklonjenog Ruija Patrisija. Golman domaćih je uspeo samo nespretno da reaguje i lopta je prešla gol-liniju - izjednačenje.

1 / 5 Foto: EPA/Mario Cruz

Nemanja Radonjić je u nastavku zamenio Andriju Živkovića i prodirao po desnom krilu, a Filip Kostić po levom. Posle centaršuta tadašnjeg igrača Frankfurta, šanse su imali Vlahović i Aleksandar Mitrović koji je ušao na startu drugog dela igre.

U 90. minutu, Radonjić je iznudio korner. Posle kombinacije, Tadić je centrirao, a Mitrogol, zaboravljen na drugoj stativi, glavom poslao loptu u gol, posle "žabice", tik uz stativu. Domaći u šoku, "Orlovi" u delirijumu!

1 / 5 Foto: EPA/Antonio Cotrim

Odbranili smo se do kraja i apsolutno zasluženo izborili direktan plasman na SP u Kataru.

Istorijska pobeda nad Portugalom, ali i zbog sledećeg podatka. Naša selekcija je pobedila neku od top 30 FIFA reprezentacija prvi put posle 22 utakmice - još od Velsa 2013. I to, Portugal, koji je imao četiri pobede i tri remija u dotadašnjih sedam odmeravanja snaga.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.