OTAC MATEJE KEŽMANA JE BIO VELIKA FACA U JUGOSLAVIJI: Iznenadićete se kada vidite KO JE ON, mnogi će ga se SETITI!
Mateja Kežman, Foto: Saša Pavlić Koky

malo poznati detalji!

OTAC MATEJE KEŽMANA JE BIO VELIKA FACA U JUGOSLAVIJI: Iznenadićete se kada vidite KO JE ON, mnogi će ga se SETITI!

Vodio je brigu o karijeri slavnog sina

Objavljeno: 16:36h

Legendarni srpski fudbaler Mateja Kežman potiče iz sportske porodice, a njegov otac Zlatko je bio "začetnik dinastije".

Mateja je rođen sam u Beogradu 12. aprila 1979, a ime je dobio po dedi. Međutim ključna figura je njegov otac.

Zlatko je bio poznati golman, a potom je vodio računa o karijeri slavnog sina. Njegov talenat je podržala čitava porodica. Majka Mirjana je bila stub porodice, a brat Igor je takođe bio posvećen bratovljevoj karijeri, pa je bio zaslužan za to što je Mateja bio prvi naš fudbaler koji je imao svoj sajt na intenetu.

Njegov pokojni otac Zlatko bavio se fudbalom i bio je golman Zemuna, Trudbenika i Hajduka iz Beograda, a krv nije voda...

Mateja Kežman
Mateja Kežmanfoto: Starsport©

- Sa 17 godina obreo sam se u Pirotu. Nije mi bilo lako, ali sam bio svestan da od toga nema dalje – šta uradim, uradim, ako uradim kako treba, sigurno vredim.

Posle Pirota, Mateja je s uspehom igrao i u Loznici, pa nakon toga u smederevskom Sartidu.

Tada se moglo naslutiti da je sportska ličnost posebnog kova jer nije bio razmažen tatin sin koji je hteo u Partizan ili Zvezdu po svaku cenu.

- Sam je sebi prokrčio put jer je na vreme shvatio da je bolje dati deset golova za Loznicu nego celu sezonu sedeti na klupi velikog kluba - rekao je jednom prilikom Kežman.

Mateja Kežman, Asovi za decu
foto: Espreso

Podsetimo, fudbalom je počeo da se bavi u Zemunu, a pravu afirmaciju je stekao u Partizanu sa kojim je bio najbolji strelac lige. Nakon beogradskih crno-belih igra za PSV Ajndhoven gde nastavlja da bude efikasan i postaje najbolji strelac i u Holandiji. Nakon PSV-a prelazi u Čelsi kod trenera Murinja a kasnije je igrao za Atletiko Madrid, Fenerbahče, PSŽ, Zenit a pred kraj karijere je igrao u BATE Borisovu i Južnoj Kini.

Za reprezentaciju SRJ i SCG je u periodu od 2000. do 2006. godine odigrao 49 utakmica i postigao 17 golova. Igrao je na Evropskom prvenstvu 2000. godine u Belgiji i Holandiji i na Svetskom prvenstvu 2006. godine u Nemačkoj.

Takođe, Matejev i Igorev sin su krenuli stopama očeva i dede, pa su već počeli da krče svoj fudbalski put.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.