KOJI DRES VAM JE OSTAO U NAJGOREM SEĆANJU? Kukamo zbog nove opreme, a pamtite li OVE "kreacije"? (FOTO/ANKETA)
Stanković, Mitrović i Krasić, Foto: Profimedia

GLASAJTE

KOJI DRES VAM JE OSTAO U NAJGOREM SEĆANJU? Kukamo zbog nove opreme, a pamtite li OVE "kreacije"? (FOTO/ANKETA)

Srpski navijači nikada nisu zadovoljni

Objavljeno: 18:32h

Mnogo bure se podiglo oko novog dresa reprezentacije Srbije koji će Piksijevi "orlovi" nositi na nastupajućem Mundijalu u Kataru, ali, ipak se u poslednje vreme više pričalo o ubedljivim pobedama u Ligi nacija koje su nam donele plasman u fudbalsku elitu.

Da li dresovi liče na poljske, crnogorske ili neke druge, čiji smo grb usvojili itd, bili su česti komentari na društvenim mrežama.

Kako god da vam se dopadaju, nisu jedini koji su uzburkali javnost...

Bilo je i lepših i ružnijih i "taličnih" i maleričnih, a mi se nadamo da će nam ovi ostati u dobrom sećanju.

Podsetićemo se svih dresova u kojima su nastupali naši fudbaleri na Svetskim prevenstvima počevši od 2006, pa u anketi na kraju tek sta možete glasati koji vam se najviše dopada ili vam je pak najviše prirastao srcu.

Dres sa Mundijala 2006. godine

To je bio poslednji put da smo nastupili na nekom velikom takmičenju kao Srbija i Crna Gora, a zbog činjenice da je država prestala da postoji, lakše smo i zaboravili na neuspeh.

Nismo prošli ni grupnu fazu, a možda su samo dresovi bili malerični.

Od tri utakmice na Mundijalu, SCG je dobro odigrala tridesetak minuta protiv Obale Slonovače, kada je već bilo jasno da ćemo se vratiti kući posle prve faze.

Prva dva kola donela su minimalan poraz od Holandije potpuni debakl u susretu sa Argentinom u Gelzenkirhenu 6:0, dok smo protiv Obale Slonovače poraženi sa 3:2.

Bela i plava garnitura dresova su brzo otišle u zaborav, a dominirale su linije u vidu zrakova.

1 / 2 Foto: JOERG KOCH / AFP / Profimedia

Već dva meseca kasnije, Srbija će 11. avgusta 2006. videti po prvi put crvenu garnituru domaćih dresova na kojoj će se plava obeležja zadržati samo na šortsu po uzoru na zastavu naše zemlje.

Marko Pantelić, Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbal
foto: Starsport

Dres sa Mundijala 2010. godine u Južnoj Africi

U pitanju je crvena garnitura, dominirao je beli krst preko grudi, gde su se bele linije spajale na levoj strani u grbu četiri ocila, dok je šorc bio plavi u domaćoj varijanti.

Pamtimo ovo Svetsko prvenstvo po velikoj pobedi nad Nemačkom 1:0, gde je gol postigao Milan Jovanović, a pamti se i sjajna odbrana Vladamira Stojkovića pri penalu koji je šutirao Lukas Podolski.

Posle poraza od Gane u prvom kolu ova pobeda je "orlovima" dala realne šanse za nastavak takmičenja, a onda je došao meč sa Australijom. Mnogo kontroverznih odluka se desilo u toj utakmici, golove za “Kengure” postigli su Kejhil i Holman, a Pantelić je u 84. minutu uspeo samo da ublaži poraz U 90. minutu slobodno se može reći da je Srbija poprilično oštećena, s obzirom da je Tim Kejhil evidentno igrao rukom u kaznenom "orlova".

1 / 2 Foto: ALERY HACHE / AFP / Profimedia

Sudija Larionda to izgleda da nije video, pa penal nije ni dosuđen i tu je ‘umrla’ svaka nada reprezentacije i time je Srbija završila svoje učešće na ovom Mundijalu.

Na naredno Svetsko prvenstvo u Brazilu se nismo kvalifikovali, a na klupi Srbije je bio Siniša Mihhajlović.

Srbija je na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. odigrala nerešeno 0:0 protiv Škotske u Glazgovu. Tri dana kasnije, Srbija je ostvarila jednu od najubedljivijih pobeda u istoriji reprezentacije sa 6:1 protiv Velsa u Novom Sadu, što je izazvalo oduševljenje domaće javnosti. To oduševljenje bilo je kratkog trajanja jer je usledio niz od tri poraza u kvalifikacijama: protiv Belgije u Beogradu 0:3, protiv Makedonije u Skoplju 1:0 i protiv Hrvatske u Zagrebu 2:0, čime je reprezentacija na polovini kvalifikacija izgubila šanse da se kvalifikuje za prvenstvo.

Dres sa Mundijala u Rusiji 2018. godine

Prva garnitura je bila potpuno crvena sa belim linijama na rukavima, dok je gostujući dres sa bojama zastave Srbije, koje su se protezale preko lica dresa uzdužno.

Činjenica je da je Srbija zaslužila da prođe grupnu fazu i da je pokradena u meču sa Švajcarcima. Ali, imaćemo priliku za osvetu ove godine.

Srbija je pod vođstvom Mladena Krstajića dobro počela takmičenje i na otvaranju je savladala Kostariku golom Aleksandra Kolarova iz slobodnog udarca, ali se odmah znalo da meč sa Švajvarcima oslučuje ko će se plasirati u drugu rundu uz favorizovanu selekciju Brazila.

1 / 2 Foto: Allstar Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

U meču sa Brazilcima smo poraženi 2:0, dok su Švajcarci posle preokreta slavili 2:1 na kontroverzan način. Provocirali, su, igrali prljavo, a u svemu im je pomogao Felks Brih koji jedini nije video penal nad Mitrovićem.

Upravo je Mitrović doveo Srbiju u vođstvo u 5. minutu, da bi Granit Džaka postigao gol u 52. minutu za izjednačenje i potom sramno pokazao simbol tzv. "Velike Albanije".

Šaćiri je golom u 90. minutu praktično osigurao prolaz dalje, a Srbija je zavšila učešće na Mundijalu.

Dres za Mundijal u Kataru 2022. godine

Dres koji je podigao mnogo bure, a iza njega se krije lepa priča srpskog fudbala.

U saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije, proizvođač opreme "Puma" napravio je dizajn dresa inspirisan zlatnom generacijom "orlića" iz 2015, koja je postala prvak sveta na Novom Zelandu i osvojila planetu pobedom nad Brazilom u finalu. Upravo zato se na novom dresu nalaze zlatni detalji.

Dres predstavlja korene i sećanje na vanvremenski uspeh generacije igrača od kojih mnogi danas nose dres najboljeg nacionalnog tima Srbije. Takođe i dresovi u kojima je igrala generacija rođena 1995. i 1996. godine, takođe bili u kombinaciji crvene i zlatne boje.

Želja pri dizajniranju dresa bila je da simbolično predstavlja strast i način igre kako je igrala/igra Srbija i predstavlja inspiraciju za nadolazeće generacije.

1 / 5 Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

- Na dresu je i specifična, crvena nijansa, karakteristična za našu reprezentaciju, ustanovljena je još pre dve godine prilikom izrade prethodnog dresa. U moru 'crvenih' reprezentacija dobili smo svoju nijansu - naveli su iz Saveza.

Kada je u pitanju gostujući, beli dres, Puma je za sve nacionalne federacije kojima je tehnički partner u najnovijoj garnituri gostujućeg belog dresa usvojila isti koncept dizajna tako da se na sredini dresa sa prednje strane nalazi jedna vrsta rama, odnosno oblika koji za svaki savez predstavlja određeni simbol. Što se tiče dresa reprezentacije Srbije, geometrijski oblik okvira na sredini dresa odgovara konturama centralnog dela novog grba nacionalnih fudbalskih selekcija Srbije.

Koji vam se najviše dopada? Glasajte u anketi ispod...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.