NAVIJAČI PARTIZANA PAMTE 1957. GODINU: Kako su Valok, Milutinović i Zebec od 0:3 stigli do 5:3 i uzeli trofej
JNA 1957., Foto: Printscreen/youtube/SD Partizan

Dogodilo se na današnji dan

NAVIJAČI PARTIZANA PAMTE 1957. GODINU: Kako su Valok, Milutinović i Zebec od 0:3 stigli do 5:3 i uzeli trofej

Crno-beli su tada priredili neviđeni preokret protiv Radničkog sa Novog Beograda u finalu nacionalnog kupa

Objavljeno: 11:31h

U sezoni na izmaku Partizan je imao sve u svojim rukama. U Evropi prošao je grupnu fazu Lige konferencije, u Superligi imao čak pet bodova prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu, onda je parni valjak krenuo nizbrdo i sada u finalu Kupa Srbije ima poslednju priliku da osvoji barem jedan trofej i spasi što se spasti može.

Situacija nije ni malo laka za crno-bele, psihološki uzdrmani odlaze večitom rivalu na noge, ali istorija otkriva da je svojevremeno bio u još težoj poziciji. Naime, na današnji dan daleke 1957. godine, Partizan je u finalu kupa na JNA dočekao Radnički sa Novog Beograda, gde na poluvremenu gubio sa 3:0, a na kraju pobedio sa 5:3.

TRENER PARTIZANA SE "DIVI" RIVALU: Zvezda je ozbiljna MAŠINERIJA, nema kod njih slučajnosti!

Takozvani „Majstori sa Dunava“ bili su ekipa koja je i te kako umela da priredi spektakl i iznenađenje protiv znatno jačih timova, a u svojim redovima imali su talentovane igrače i reprezentativce. Zato i nikoga nije čudilo što su posle prvih 45 minuta igre ima tri gola prednosti.

- Dok su igrači odmarali u svlačionici, na stadionu je opšte raspoloženje bilo u korist Radničkog – utisak svih bio je da će pobednik iz prvog poluvremena osvojiti pehar. I to ne samo zbog postignutih golova. Radnički je tako dobro igrao, Partizan slabo i nepovezano, pa je bilo prirodno što su sve šanse bile na strani Radničkog - prenela je „Politika“ te 1957. godine.

SASTAVI ZVEZDE I PARTIZANA ZA FINALE KUPA! Crno-beli za SPAS sezone, crveno-beli za ISTORIJSKI podvig!

Dok su fudbaleri Partizana pokušavali da pronađu snagu, taktiku i da povrate samopouzdanje, iznenada se u svlačionicu pojavio Zlatko Čajkovski, koji je tada radio kao trener u Zapadnoj Nemačkoj. Atmofsera se tada promenila iz korena, crno-beli dobijaju dodatnu motivaciju, vraćaju se na teren gde ih navijači dočekuju bučnim aplauzom.

Partizan je načinio neke promene po sugestiji Zlatka Čajkovskog. Zebec je prešao na mesto vođe, a Marko Valok je prekomandovan na poziciju levog krila, dok su Bobek i Miloš Milutinović vrebali iz pozadine.

Partizan ima VIŠE KUPOVA od Zvezde (od osamostaljenja): KO JE USPEVAO DA POMRSI RAČUNE VEČITIMA, I DOĐE DO TROFEJA?

Samo dva minuta nakon početka drugog poluvremena Partizan smanjuje prednost na 3:1, nakon tog postignutog gola kreće sve ambicioznije ka golu Radničkog. Pritisak je brzo urodio plodom i smanjuju vođstvo Radničkog na 3:2. Ovde je bilo jasno da je u igračima Partizana neka neprepoznatljiva energija i želja za pobedom.

FK partizan
foto: prinscreen/youtube/partizanovac

Nakon izvedenog kornera, golman Radničkog Vidinić je lošom procenom izleteo u prazno, Valok je plasirao loptu glavom, lopta je bila na samoj gol liniji i tada je Ljubenović svojom rukom odbranio gol, pa je dosuđen penal za crno-bele. Kaloperović je bio precizan sa bele tačke i Partizan je uspeo da izjednači rezultat već u 65. minutu.

Dva minuta kasnije Milutinović postiže gol za prednost Partizana, konačni rezultat zapečatio je Zebec u 76. minutu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.