PARTIZANOVE BEBE ĆE ZAUVEK OSTATI ZAPAMĆENE: Neki su dali svoje utiske meča, evo šta su rekli o čuvenom finalu!
Finale Kupa šampiona 1966, Foto: Printscreen/youtube/Wilfredo Villarroel

bila je velika prilika

PARTIZANOVE BEBE ĆE ZAUVEK OSTATI ZAPAMĆENE: Neki su dali svoje utiske meča, evo šta su rekli o čuvenom finalu!

Posle ovih reči stvarno ostaje velika žal što ta generacija nije postala prvak Evrope

Objavljeno:

Največi uspeh FK Partizan u njegovoj bogatoj istoriji je bilo 1966. godine kada su čuvene Partizanove bebe stigle do finala Kupa šampiona gde su bili poraženi od Real Madrida sa 2:1.

Ostaje velika žal što Partizan tada nije uspeo da se okiti titulom prvaka Evrope, a do tog uspeha ga je delilo malo vremena. Tog 11. maja na stadionu Hejsel u Briselu pred 55 000 navijača crno-beli su poveli golom Velibora Vasovića u 55. minutu meča, ali je Real za samo uspeo da se preokrene rezultat golovima Amansija i Serene.

Partizan je te sezone do finala izbacio velike rivale, redom su padali Nant, Verder, Sparta iz Praga, da bi u polufinalu crno-beli izbacili veliki Mančester junajted.

Sastav crno-belih u finalu je bio: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Primajer. Uz trenera Abdulaha Gegića.

Nažalost od ove 11. igrača živi su petorica fudbalera (Hasanagić, Mihajlović, Bečejac, Šoškić, Rašović) koji su u nekoliko navrata dali svoje viđenje utakmice koja se odigrala u Briselu.

- Šteta što smo prokockali vođstvo protiv Reala u Briselu. Bilo je mnogo čudnih okolnosti. Pola našeg tima je rasprodato i pre finalne utakmice. To što kažu da je Vasović morao da ruši Amansija, sada nema nikakav značaj. Ko zna šta bi bilo da ga je srušio. Ko nam garantuje da bi u tom slučaju rezultat bio drugačiji - setno završava 78-godišnji Radoslav "Zaza" Bečejac, koji inače danas živi u Sloveniji.

- Ranije pre tog finala imali smo pohode ka finalu Kupa evropskih šampiona... Te godine smo bili sazreli i kao tim i kao pojedinci i očekivali smo da možemo nešto da uradimo. Mi smo nacija siromašnih, ali ponosnih ljudi. Nas su zvali 'bebe', ali mi nismo bile bebe. Imali smo sklop karaktera u Partizanu, a mi koji smo ponikli u Partizanu mi smo bili kolovođe tog optimizma - priča legendarni golman Partizana Milutin Šoškić u dokumentarnom filmu "Partizan 1966"

- Jesmo gajili nadu, ali niko nije mogao da predvidi ovaj uspeh. Imali smo mnogo razloga da budemo optimisti, jer je nas devet iz te generacije igralo za reprezentaciju Jugoslavije - priseća se Mustafa Hasanagić.

Posle ovih reči stvarno ostaje velika žal što ta generacija nije postala prvak Evrope, Partizan posle te 1966. nikad nije makar ponovio takav uspeh.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.